Άνοδο δύο και μπαράζ για πιθανό τρίτο ζητά η SL2! Η απάντηση της SL1 και… η έμπνευση του Πανόπουλου

Εισηγήσεις στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου τη ΕΠΟ έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης SL2 – FL, Λεωνίδας Λεουτσάκος, εν όψει της αναδιάρθρωσης και της συμμετοχής των Β’ Oμάδων στο πρωτάθλημα της Super League 2.

Όπως έγινε γνωστό, η βασικότερη προϋπόθεση που θέτει είναι τα 2+1 εισιτήρια ανόδου. Συγκεκριμένα, ζητείται από την SL1 να αποδεχτεί στην προκήρυξή της ότι θα προβιβάζονται απευθείας από την SL2 δύο ομάδες και η 3η θα δίνει μπαράζ.

Πρακτικά η σκέψη είναι να ανεβαίνουν απευθείας ο πρωταθλητής του Βόρειου και του Νότιου Ομίλου της νέας Super League 2, η οποία υπενθυμίζεται ότι θα συγχωνευθεί με την Football League δημιουργώντας ένα πρωτάθλημα μαμουθ 32 ως 36 ομάδων.

Ακόμα η πρόταση της SL2 είναι να παίζουν στην συνέχεια μπαράζ ο δεύτερος του Βορείου με τον δεύτερο του Νοτίου Ομίλου, ώστε ο νικητής να παίξει μπαράζ με τον τρίτο από το τέλος της SL1, αυτόν δηλαδή που θα τερματίσει στην 12η θέση.

Υπάρχει βέβαια και το σενάριο να μην ανεβαίνουν απευθείας οι πρωταθλητές αλλά οι δυο πρώτοι από κάθε όμιλο να κάνουν ένα νέο μίνι συγχωνευμένο πρωτάθλημα. Ο τρόπος μένει βέβαια να αποφασιστεί από την ίδια την SL2 αλλά για να ανεβαίνουν 2+1 απαιτείται σύμφωνη γνώμη από την SL1.

Βέβαια στην SL1 μπορεί να μην συζητήθηκε ακόμα η προκήρυξη, αλλά σύμφωνη γνώμη αποκλείεται να υπάρξει. Είναι λογικό οι ομάδες της SL1 να θέλουν να περιορίσουν τις πιθανότητες υποβιβασμού και για τον λόγο αυτόν αναμένεται να επιμείνουν στο υπάρχον σύστημα του υποβιβασμού μόνο μιας ομάδας και μιας δεύτερης να παίζει μπαράζ.

Εφόσον συμβουν αυτά το μπαλάκι ως συνήθως θα πεταχτεί στην ΕΠΟ, που οφείλει να λύσει τον γόρδιο δεσμό όταν της έρχονται διαφορετικές προκηρύξεις από τις δυο λίγκες. Συνήθως προσπαθεί να συγκεράσει τα πράγματα, αλλά πάντα το πάνω χέρι το έχει η μεγάλη, όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη προϊστορία.

Φέτος πάντως ειδικά, ίσως μπορέσει δεδομένων των συνθηκών να γίνει μια εξαίρεση, με πιο πιθανή λύση να μην γίνει κανένα μπαράζ, να ανέβουν δύο και να πέσουν δύο. Καλό είναι να το κρατήσουμε αυτό, αν και θα είναι ένα σήριαλ που θα μας απασχολήσει όλο το καλοκαίρι με άμεσο ενδιαφέρον προφανώς για την Ξάνθη που ξεκάθαρα θα έχει στόχο την επιστροφή της.

Υπενθυμίζεται ότι η λογική της σταδιακής μείωσης των ομάδων που υποβιβάζονται από την SL1 και της ένταξης εν τέλει των μπαράζ αποτελεί έμπνευση του Χρήστου Πανόπουλου, που πέτυχε εν τέλει να περάσει αυτήν την θέση του, θεωρώντας (όχι άδικα) μεταξύ άλλων ότι έτσι θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό και οι πιθανότητες υποβιβασμού της δικής του ομάδας

Αυτό το νόμισμα βέβαια έχει και άλλη πλευρά, εφόσον βρεθείς σε αυτήν. Η Ξάνθη έμελλε να βρεθεί στην άλλη πλευρά της Β’ Εθνικής την τελευταία σεζόν, αλλά πλέον ο Χρήστος Πανόπουλος έχει αποχωρήσει από τα διοικητικά της ομάδας και γενικά από το ελληνικό ποδόσφαιρο…