Άριστα ΔΠΘ στο πρόγραμμα Erasmus – Αυξημένη 40% την τελευταία πενταετία η συμμετοχή των φοιτητών του

Απονεμήθηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ο Χάρτης Erasmus για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το “διαβατήριο” για τη συμμετοχή του στο Erasmus για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Όπως δήλωσε την Πέμπτη 8 Απριλίου, στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» η υπεύθυνη του Προγράμματος Μαρία Γρηγορίου, η αίτηση του Δ.Π.Θ. αξιολογήθηκε με 100/100 πόντους. Όπως είπε, το νέο Πρόγραμμα Erasmus+ 2021-2027 φιλοδοξεί να είναι ανοικτό σε όλους, δίνοντας έμφαση στη συμμετοχή ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες και μικρότερων φορέων χωρίς πρότερη εμπειρία στο Πρόγραμμα.

Επίσης, όπως σημείωσε η κ. Γρηγορίου, «δίδεται έμφαση στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων τόσο των διδασκόντων, όσο και των φοιτητών, στην υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών κατά την υλοποίηση των σχεδίων, καθώς και στην ενίσχυση της ιδιότητας του ενεργού πολίτη, ιδίως μεταξύ των νέων».

«Κάθε ίδρυμα που θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Erasmus + κάθε φορά που ξεκινά μια καινούργια προγραμματική περίοδο πρέπει να δείξει τις πολιτικές εξωστρέφειας και πώς σκοπεύει να τις οργανώσει συνδέοντας τις πολιτικές με ποιοτικούς στόχους, αυτή η πρότασή μας αξιολογήθηκε με 100%», ανέφερε.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας, «είναι το μοναδικό εργαλείο κινητικότητας για τους φοιτητές, καθώς το 90% της κινητικότητας των φοιτητών καλύπτεται με κονδύλια του Erasmus +. Είχαμε αύξηση 40% στους φοιτητές που στέλνουμε στο εξωτερικό την τελευταία πενταετία». 

Όπως εξήγησε, 200-300 φοιτητές κινούνται σε επίπεδο διετίας-τριετίας με τα κονδύλια αυτά για μια χρονιά να είναι περίπου 400.000 ευρώ για φοιτητές που κινούνται σε ευρωπαϊκές χώρες και άλλες 150.000 για φοιτητές που κινούνται εκτός, σε Βραζιλία, ΗΠΑ, Αυστραλία. «Όσο καλύτερα πετυχαίνουμε τους στόχους τόσα περισσότερα χρήματα αντλούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μέσω του Erasmus περισσότεροι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να ζήσουν σε μια χώρα του εξωτερικού, να σπουδάσουν, και να κάνουν πρακτική άσκηση.

Η πανδημία επηρέασε πολύ την κινητικότητα σε όλες τις χώρες σύμφωνα με την κ, Γρηγορίου. «Αντέδρασε γρήγορα η ΕΕ δίνοντας μας τα εργαλεία να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με μεγάλη ευελιξία. Θα κινηθούν κανονικά ή σχεδόν κανονικά οι φοιτητές μας. Ένα μέρος της δραστηριότητας υλοποιείται και στη χώρα τους με μαθήματα εξ αποστάσεως και μετά θα μπορούν να πηγαίνουν στην χώρα υποδοχής.»

Τέλος, σημείωσε ότι «είναι βασική αρχή του προγράμματος να απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές. Θα προσπαθήσουμε να μην υπάρχει κανένας φοιτητής ή ομάδα που να μην μπορεί να υλοποιήσει κάποια κινητικότητα. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε φοιτητές εισερχόμενους. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από αυτούς τους αριθμούς των εισερχομένων» για να προσθέσει ότι είναι μια «ομαδική προσπάθεια του γραφείου Erasmus των συναδέλφων και των φοιτητών μας».

Πηγή: https://www.ertnews.gr/