Άνοδος Μπανιώτη κατά μια θέση στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012 με σφραγίδα CAS

Το Διεθνές Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο CAS δικαίωσε εν μέρει τον «χρυσό» oλυμπιονίκη του άλματος σε ύψος στους Αγώνες του Λονδίνου το 2012, Ιβάν Ούκοφ, που είχε ασκήσει προσφυγή κατά της τιμωρίας του με αποκλεισμό τεσσάρων χρόνων.

Ηταν μεταξύ των 12 αθλητών που τιμωρήθηκαν το 2019 αφού διαπιστώθηκε ότι «συμμετείχαν ή / και επωφελήθηκαν από προγράμματα αναβολικών στεροειδών ντόπινγκ και επωφελήθηκαν από συγκεκριμένες προστατευτικές μεθόδους».

Η ποινή του έπεσε στα δύο χρόνια και εννέα μήνες με έναρξη την 1η Φεβρουαρίου 2019, που τον αφήνει ωστόσο εκτός  Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκυο. Ωστοσο του αφαιρείται το χρυσό μετάλλιο στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012.

Έτσι, την πρώτη θέση καταλαμβάνει πλέον ο Αμερικανός Ερικ Κίναρντ που από ασημένιος γίνεται χρυσός ολυμπιονίκης, ενώ σε «ασημένιους» αναβαθμίζονται οι Ντέρεκ Ντρούιν, Ρόμπερτ Γκράβαρζ κα Μουτάζ Μπαρσίμ. Η εξέλιξη αυτή ωστόσο φέρνει μια θέση πιο πάνω και τον Κώστα Μπανιώτη.

Ο Κομοτηναίος άλτης δεν είχε προκριθεί στον τελικό και με τα 2.21μ που είχε περάσει με την τρίτη προσπάθεια (με την πρώτη είχε περάσει τα 2.16μ ενώ είχε τρεις άκυρες στα 2.26μ που ήταν και η επίδοση που έδινε την πρόκριση στον τελικό) είχε καταλάβει την 25η θέση.

Πλέον μετά την ακύρωση των αποτελεσμάτων του Ουκοφ και με την σφραγίδα του CAS, ο Θρακιώτης ανεβαίνει μια θέση στην κατάταξη και πάει στην 24η στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο.