To ιστορικό ευρωπαϊκό της ΑΕΚ στο Καλλιμάρμαρο και οι… εκπαιδευτικές ομοιότητες με τον Αρίωνα Ξάνθης

Σαν σήμερα πριν 53 χρόνια, στις 4 Απριλίου 1968, η ΑΕΚ νικά τη Σλάβια Πράγας με 89-82 και κατακτά το κύπελλο κυπελλούχων στο μπάσκετ. Ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος για το ελληνικό μπάσκετ, σε μία χρονική στιγμή, που το άθλημα δεν ήταν στις καρδιές των ελλήνων φιλάθλων.

Ο αγώνας έγινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, καθώς η Αθήνα δεν διέθετε άξιο λόγου κλειστό, παρά μόνο το ιστορικό γηπεδάκι του Σπόρτινγκ. 80.000 θεατές κατέκλυσαν το Καλλιμάρμαρο για να παρακολουθήσουν τον αγώνα, που αποτελεί ακόμα και σήμερα ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα μπάσκετ.

Η Πρόεδρος του Αρίωνα Ξάνθη Νατάσα Μακρή κάνει μια αναδρομή στον ιστορικό αυτό αγώνα και συγκρίνει την θρυλική πεντάδα της ΑΕΚ με την περσινή εφηβική ομάδα του Αρίωνα, όχι φυσικά σε αγωνιστικό επίπεδο, αλλά σε… εκπαιδευτικό.

Το πολύ ενδιαφέρον άρθρο αναφέρει:

«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΥ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΑΕΚ, ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ
Σαν σήμερα πριν 53 χρόνια, το βράδυ της 4ης Απριλίου του 1968, ένα λεπτό πριν τελειώσει ο αγώνας μπάσκετ ΑΕΚ-Σλάβια Πράγας, χιλιάδες κεράκια άναψαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο για να φωτίσουν τις, μέχρι εκείνη τη στιγμή, σκοτεινές εξέδρες, καθώς τότε, φωτισμός υπήρχε μόνο στον αγωνιστικό χώρο.
80.000 θεατές σηκώθηκαν από τις θέσεις με τα κεριά αναμμένα, φωνάζοντας και πανηγυρίζοντας. Όλα έδειχναν πως η ΑΕΚ θα γινόταν κυπελλούχος Ευρώπης. Και πραγματικά! Όταν το ταμπλό έγραψε 89-82, το στάδιο βούιξε από τις ιαχές.
Για πρώτη φορά, συγκεντρώθηκαν 80.000 άτομα να παρακολουθήσουν αγώνα μπάσκετ, πράγμα που θεωρήθηκε ρεκόρ για τα παγκόσμια αθλητικά δεδομένα και γράφτηκε στο βιβλίο Γκίνες.
Η χρυσή πεντάδα της ΑΕΚ ήταν: Χρήστος Ζούπας 10π, Αίας Λαρετζάκης 4π, Γιώργος Αμερικάνος 31π, Στέλιος Βασιλειάδης 13π, Γιώργος Τρόντζος 22π.
Ο Χρήστος Ζούπας είναι αυτήν τη στιγμή, ο πιο διακεκριμένος διαβητολόγος στην Ελλάδα, με πολλές περγαμηνές. Αυτή η αναφορά γίνεται, για να επιβεβαιώσει την άποψη, ότι οι άνθρωποι της καλαθοσφαίρισης και γενικότερα του αθλητισμού, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι καλύτεροι αθλητές μας, είναι και αριστούχοι μαθητές.
Ένα παιδί όταν γυμνάζεται, αυξάνονται οι χτύποι της καρδιάς, αιματώνεται περισσότερο ο εγκέφαλός του, δηλαδή δέχεται περισσότερο οξυγόνο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να έχει καλύτερη μνήμη, όπως και καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία.
Άρα, η πολύ καλή αθλητική απόδοση, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την άριστη σχολική επίδοση.
Τέλος, παροτρύνουμε τους γονείς να ωθήσουν τα παιδιά τους προς τον αθλητισμό, γιατί πέρα από τα αμιγώς ευεργετικά οφέλη για το σώμα τους, αναπτύσσουν εξαιρετικές πνευματικές ικανότητες.
Σύνθημά μας, παίρνοντας ως παράδειγμα και ως πρότυπο την μεγάλη επιτυχία της ΑΕΚ, κανένα παιδί χωρίς πρόσβαση στον αθλητισμό γιατί έτσι μόνο γίνεται πράξη η ρήση “ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ. Παράδειγμα του παραπάνω άρθρου, η φωτογραφία της περσινής εφηβικής μας ομάδας, 7 εκ των 12 ήταν τελειόφοιτοι Λυκείου και πέρασαν στις Πανεπιστημιακές Σχολές 1ης προτίμησης τους:
1. ΑΜΟΙΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ- ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Ο.Π.ΑΘΗΝΩΝ
2. ΓΚΑΓΚΑΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΔΠΘ
3. ΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
4. ΛΑΜΠΡΟΓΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ- ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΜΑΚ
5. ΜΠΟΥΤΖΙΚΟΥΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΣΕΦΦΑ (ΤΕΦΦΑ) ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ,
6 ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ- ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΚΠΑ
7.ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ- ΣΕΦΦΑ (ΤΕΦΦΑ) ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Η πρόεδρος του ΓΑΣ ΑΡΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ
Αναστασία Νατάσα Μακρή»