Μπλόκο της ΓΓΑ στην ΕΟΚ για μη νόμιμα σωματεία (και από την Θράκη) στη λίστα των επικείμενων εκλογών

Οπως έγινε γνωστό το απόγευμα, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αποφάσισε να μην επικυρώσει τον πίνακα σωματείων που απέστειλε η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης με δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στις επικείμενες αρχαιρεσίες της 28ης Μάρτη, με αποτέλεσμα η διεξαγωγή των εκλογών να βρίσκεται στον «αέρα».

Όλα ξεκίνησαν από την κίνηση του προέδρου της ομοσπονδίας, Γιώργου Βασιλακόπουλου, ο οποίος αντί να στείλει την λίστα των 516 σωματείων που έχουν εξασφαλίσει και τις τρεις προϋποθέσεις του νέου νόμου, για τη συμμετοχή στις εκλογές της 28ης Μάρτη, απέστειλε στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, έναν διευρυμένο κατάλογο που περιελάμβανε περισσότερα από 900 σωματεία (δηλαδή περίπου 400 παραπάνω από τα ας πούμε «νόμιμα»).

Οι πληροφορίες αναφέρουν για παράδειγμα σε σχέση με την Θράκη ότι στην λίστα υπήρχαν σωματεία όπως ο Άθλος Ξάνθης, το Δημοκρίτειο Κομοτηνής, μια πηγή αναφέρει ακόμα και τον Εβρο Σουφλίου που έχει αποσυρθεί από τα τοπικά πρωταθλήματα – τα οποία ωστόσο δεν έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΑ για να ενταχθούν στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων που έχει ιδρύσει. τ

Όπως ήταν φυσικό, η ΓΓΑ έκρινε την λίστα ως μην αποδεκτή και ζήτησε από την ΕΟΚ να αποστείλει τον σωστό πίνακα των σωματείων, σύμφωνα με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις του νόμου (ειδική αθλητική αναγνώριση, μίνιμουμ αγωνιστική δραστηριότητα δύο ετών στα τρία τελευταία χρόνια και ένταξη στο τελικό μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού).

Η ομοσπονδία δεν απάντησε και έτσι η ΓΓΑ αποφάσισε να μην επικυρώσει τον κατάλογο των σωματείων με δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στις εκλογές, κρίνοντάς τον μη έγκυρο και αποδεκτό. Αυτό σημαίνει ότι οι προγραμματισμένες (για τις 28 Μάρτη) εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν και όλα δείχνουν ότι η διοίκηση της ΕΟΚ κινδυνεύει να οριστεί έκπτωτη.

«Αν οι αρχαιρεσίες δεν διεξαχθούν μέχρι και την 31η Μαρτίου, τότε για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, η διοίκηση της ομοσπονδίας θα κηρυχθεί έκπτωτη και τότε θα οριστεί νέα διοίκηση από το Πρωτοδικείο, η οποία θα αναλάβει να οργανώσει την εκλογική διαδικασία. Έτσι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου κι αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά την ερχόμενη Δευτέρα (08/03), τότε η εκλογική διαδικασία της 28ης Μαρτίου ακυρωθεί οριστικά! Και θα είναι η τρίτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο!», επισημαίνει το gazzetta.

Από την πλευρά της η διοίκηση της ΕΟΚ υποστηρίζει ότι ως όφειλε έστειλε προς έγκριση στη ΓΓΑ όλα τα σωματεία που έχουν αθλητική δραστηριότητα και ότι υπάρχει περιθώριο μέχρι και 15 ημέρες πριν τις εκλογές να σταλεί η τελική λίστα από την αρμόδια διεύθυνση προς την ομοσπονδία, συνεπώς ότι δεν τίθεται θέμα ορισμού προσωρινής διοίκησης.

Η τροπολογία, πάντως, δίνει ένα περιθώριο παράτασης μέχρι τις 10 Απριλίου, αν κι εφόσον η ομοσπονδία αποφασίσει την διεξαγωγή της διαδικασίας με ηλεκτρονική ψηφοφορία (κάτι με το οποίο ήταν ευθύς εξαρχής αντίθετος ο Γιώργος Βασιλακόπουλος). Και σ’ αυτή την περίπτωση, όμως, η ΕΟΚ θα πρέπει να αποστείλει τον σωστό κατάλογο των (516) σωματείων που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στις εκλογές.