Δημοσιοκάφρος: Η απώλεια Συρόπουλου, οι ασύντακτες ανακοινώσεις και οι χαμηλές τηλεθεάσεις

ΔΕΝ ΤΑ ΕΙΠΑΜΕ στο καθιερωμένο ραντεβού μας την περασμένη Τρίτη, αλλά πως να τα πούμε; Το σοκ ήταν και παραμένει μεγάλο από την απώλεια του Παναγιώτη Συρόπουλου. Ήταν το μόνο μέλος του ΠΣΑΤ από την Ξάνθη και ένας από τους πιο παλιούς και σταθερούς ρεπόρτερ της ομάδας του ΑΟΞ, από τα χρόνια της Β’ Εθνικής. Ο μόνος που είχε βρεθεί στην εκδήλωση που ο Κοκάλας παρέδωσε τα κλειδιά στον Πανόπουλο. Έμελλε να ζήσει και την αλλαγή σελίδας στον Μπιλ Πάπας, που συνοδεύτηκε ωστόσο και από τον υποβιβασμό. Βρέθηκε σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά παιχνίδια του συλλόγου, τα οποία περιέγραψε για λογαριασμό αθηναϊκών κυρίως ραδιοφώνων. Άλλωστε ως δάσκαλος ήταν άριστος γνώστης και άριστος χρήστης της ελληνικής γλώσσας, πράγμα που σπανίζει στις μέρες μας στην δημοσιογραφία. Επί χρόνια επιμελούνταν και παρουσίαζε εκπομπές και στα τοπικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ, σε κανάλια και ραδιόφωνα, αγκαλιάζοντας όλα τα αθλήματα ενώ τελευταία ενημέρωνε και το ομογενειακό κοινό της Γερμανίας που επίσης θρηνεί για την αιφνίδια απώλειά του.

ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ανάρτηση στο facebook, πριν οδηγηθεί ξαφνικά στο νοσοκομείο, είχε γράψει για «άχρωμη, άοσμη, άγευστη» Ξάνθη στον αγώνα με τον Διαγόρα στη Ρόδο. «Μία αγωνιστική από την οποία περιμέναμε πολλά, αλλά δυστυχώς δεν πήραμε τίποτε. Μία αγωνιστική που μας έκαναν μαζικά δώρα (τα αποτελέσματα των άλλων ομάδων ), αλλά δυστυχώς δεν τα εκμεταλλευτήκαμε. Μία αγωνιστική που ξαναρωτήσαμε με απορία τους εαυτούς μας. Τελικά οι παίκτες ξέχασαν τη μπάλα που ξέρουν, ή ο προπονητής ζει σε ένα διαφορετικό κόσμο; Μπορεί να υπάρχει μια δικαιολογία με τη απίστευτη ταλαιπωρία στη μετακίνηση. Ναι κατανοητό. Αλλά κ. Τόνι μέσα στο γήπεδο η ομάδα δεν είχε ούτε αρχή ούτε μέση ούτε τέλος. Ας γίνει κάτι όσο ακόμη είναι καιρός και όσο τα αποτελέσματα των αντιπάλων μας μας κρατάνε ακόμη ζωντανούς. Σεβαστείτε την ιστορία της ομάδας και αλλάξτε τρόπο σκέψης. Ίσως έτσι να προλάβουμε το στόχο!!!», έγραφε δηλώνοντας θυμωμένος ο Παναγιώτης Συρόπουλος. Ο κόουτς έφυγε πριν ο ίδιος φύγει από τη ζωή. Πλέον βλέπει την ομάδα από ψηλά και την Τετάρτη στο εντός έδρας ματς με τον Απόλλωνα Λάρισας, οι συνάδελφοί του θα αφήσουν λίγα λουλούδια στο μπουθ όπου συνήθως καθόταν αλλά είναι υποχρέωση παικτών και του νέου προπονητή να φέρουν και τη νίκη και να την αφιερώσουν στη μνήμη του.

* * * * *

ΟΠΩΣ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ, ένα από τα μεγάλα προτερήματα που είχε ο Παναγιώτης Συρόπουλος είναι ότι γνώριζε και χρησιμοποιούσε σωστά τα ελληνικά. Δεν είναι δυστυχώς αυτός ο κανόνας την σήμερον ημέρα. Ας πούμε, πριν λίγες ημέρες ο Ηρακλής που μετέχει στον ίδιο όμιλο με επτά ομάδες της Θράκης, εξέδωσε μια ανακοίνωση. Μεταξύ άλλων γράφει (πάρτε ανάσα γιατί ακολουθούν 100 λέξεις χωρίς τελεία με την σύνταξη και την ορθογραφία της ανακοίνωσης): «Εχθές το βράδυ στο “libero 107,4” στον Αντώνη Κούλαλη γνωστός για την αγάπη του στον γηραιό, o πρόεδρος της ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ και ο χρηματοδότης της ποδοσφαιρικής ομάδας μας που γίνεται μια προσπάθεια να μπορέσει να ορθοποδήσει ο ποδοσφαιρικός σύλλογος σωστά και λογικά χωρίς προβλήματα ο κ. Δρακόπουλος ανάφερε ότι πολύ δύσκολα θα είναι για Super League 2, σίγουρα όμως τίποτα δεν είναι δεδομένο σε μια τέτοια κατάσταση που ζούμε όπως αναφέραμε και σε προηγούμενες ανακοινώσεις ότι μπορεί ο σύλλογος και η νέα προσπάθεια για τον ΗΡΑΚΛΗ μέσω από τους Αμπελόκηπους να πάρει το εισιτήριο για τις πιο ψηλές κατηγορίες των επαγγελματικών κατηγοριών». Δεν ξέρω τι καταλάβατε εσείς, αλλά εγώ ακόμα δεν έχω καταλάβει ποιο είναι το υποκείμενο και ποιο το ρήμα της βασικής πρότασης, που μαθαίναμε από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, ώστε να γίνει αντιληπτό και το νόημα αυτής.

ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να ψάξει κανείς στις ανακοινώσεις ερασιτεχνικών ομάδων, όπως δυστυχώς για τον Ηρακλή θεωρείται η Γ’ Εθνική (αν και ένας Ηρακλής δεν θα έπρεπε ποτέ να επιτρέψει τέτοιες ασύντακτες ανακοινώσεις σε όποια κατηγορία και αν βρίσκεται). Ακόμα και στην ΠΑΕ Ξάνθη που φέρεται να έχει τρία άτομα να τρέχουν το γραφείο Τύπου, παρατηρήθηκε πρόσφατα μια ανακοίνωση που δημιούργησε περισσότερες απορίες με την δημοσίευσή της. Είναι αυτή που εκδόθηκε στις επέτειο των 40 ετών από την τραγωδία της «Θύρας 7». Αντιγράφω: «H ποδοσφαιρική οικογένεια του ΑΟ ΞΑΝΘΗ ΠΑΕ τιμά τη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας της Θύρας 7, αλλά και όλων των φιλάθλων που έχασαν τη ζωή τους στις 8 Φεβρουαρίου 1981».

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΩ ή πρόθεση είναι αναμφισβήτητα αξιέπαινη, αν και αυτονόητη (αλλά στο Ελλάντα χρειάζονται ανακοινώσεις και για τα αυτονόητα). Ωστόσο μου έμεινε η απορία. Πώς τίμησε η ΠΑΕ Ξάνθη τη μνήμη των θυμάτων της Θύρας 7, όπως αναφέρει η ανακοίνωση; Κατέθεσε κάποιο ποσό κάπου στη μνήμη των θυμάτων; Κάποιο στεφάνι μήπως; Διοργάνωσε μια επιμνημόσυνη δέηση κάπου; Τηρήθηκε μήπως ενός λεπτού σιγή στην προπόνηση; Είναι κάτι που δεν τι μάθαμε ποτέ. Απλά μάθαμε ότι τιμά τη μνήμη αυτών των θυμάτων. Αλλά μάθαμε επίσης ότι εκτός από τη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας της Θύρας, τιμά τη μνήμη και «όλων των φιλάθλων που έχασαν τη ζωή τους στις 8 Φεβρουαρίου 1981». Ποιοι όμως είναι αυτοί οι φίλαθλοι; Έγινε κάποια έρευνα και μάθαμε ότι χάθηκαν πέραν εκείνων της Θύρας 7 και άλλοι φίλαθλοι εκείνη την ημερομηνία, πιθανά σε άλλους τόπους και άλλες χώρες, ώστε να τους τιμήσουμε; Και γιατί μόνο τους φιλάθλους που χάθηκαν στις 8/2/81 και όχι και εκείνους που ενδεχομένως χάθηκαν στις 9, στις 10 ή στις 11 του μήνα;

ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΦΟΥ ΜΠΗΚΕ σε αυτήν την διαδικασία η ΠΑΕ Ξάνθη να τιμά τη μνήμη τεθνεώτων (και καλά κάνει επαναλαμβάνω), γιατί δεν έκανε το ίδιο για παράδειγμα στις 20 Φλεβάρη που συμπληρώθηκαν ακριβώς 35 χρόνια από τον θάνατο του τότε προπονητή της ομάδας Γιάννη Γιακουμή; Δεν άξιζε μιας ανακοίνωσης αυτή η μαύρη επέτειος, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η συγκεκριμένη τραγωδία δεν συνέβη 800 χιλιόμετρα μακριά σε έναν άσχετο αγώνα αλλά μέσα στο γήπεδο του ΑΟΞ εν ώρα αγώνα της ομάδας της Ξάνθης; Για να μην σχολιάσω ότι αντιστοίχως καμία ανακοίνωση δεν βγήκε στα μέσα Γενάρη, στην επέτειο της τραγωδίας με τον θάνατο του Σταμάτη Γεωργουδάκη. Κάτι που δεν έκανε ούτε υπό το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς η ΠΑΕ Ξάνθη, αν και κάθε Οκτώβρη για παράδειγμα δεν ξεχνούσε ποτέ να μας θυμίζει την ιστορική μέρα που η ομάδα πέρασε στα χέρια της Βιαμάρ.

* * * * *

ΠΡΙΝ ΚΛΕΙΣΩ ΣΗΜΕΡΑ την στήλη που δικαιωματικά νομίζω αφορά αποκλειστικά την Ξάνθη, να σας αναφέρω ότι με το τέλος του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος έγιναν γνωστές και οι τηλεθεάσεις των αγώνων της SL2 από την ΕΡΤ3. Και μπορεί κάποιοι να πανηγυρίζουν, ωστόσο μόνο προβληματισμό θα έπρεπε να δημιουργήσουν τα νούμερα που δημοσιοποιήθηκαν στην ΠΑΕ Ξάνθη. Βλέπετε, η ΠΑΕ ξεκινούσε ως το πιο εμπορικό όνομα της κατηγορίας και γίνεται αντιληπτό ότι οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της… πατώνουν, καθώς συγκεντρώνουν λιγότερους από 100.000 τηλεθεατές. Και ότι τελικά, από άποψη τηλεθέασης, άλλα είναι τα εμπορικά ονόματα της κατηγορίας (με ό,τι μπορεί να σημαινει αυτό σε σχέση και με το ποια ομάδα θα ήθελε για παράδειγμα η Nova να ανέβει στην SL1 του χρόνου).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ η λίστα με τα πέντε πιο μεγάλα σε τηλεθέαση ματς του πρωταθλήματος της SL2 από τα 16 που καλύφθηκαν από την ΕΡΤ3 στις πρώτες 10 αγωνιστικές (δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία του περασμένου Σαββατοκύριακου, αφού αναμένονται σήμερα). Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των 16 αγώνων ήταν και τα ματς Απόλλων Λάρισας – Ξάνθη, Λεβαδειακός – Ξάνθη, Εργοτέλης – Ξάνθη, Ξάνθη – Τρίκαλα (ειχε επιλεγεί και το Διαγόρας-Ξάνθη αλλά τελικά άλλαξε την τελευταία στιγμή).

ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ένα στα τέσσερα ματς που επιλέχθηκε να καλυφθούν από την ΕΡΤ3 στον πρώτο γύρο ήταν της Ξάνθης. Ωστόσο από όλα αυτά τα ματς, μόλις ένα κατάφερε να πλασαριστεί στην πρώτη πεντάδα της τηλεθέασης και αυτό στην πέμπτη και τελευταία θέση. Πρόκειται για την αναμέτρηση Εργοτέλης – ΑΟ Ξάνθη που είδαν κάτι λιγότερο από 120.000 άτομα. Θα μπορούσε να ειπωθεί βέβαια ότι το γεγονός ότι δεν είχαν υψηλή τηλεθέαση τα άλλα ματς οφείλεται στο όνομα και την εμπορικότητα των αντιπάλων, αλλά το επιχείρημα καταρρίπτεται. Ο Λεβαδειακός εμφανίζεται στην 1η, την 2η και στην 3η θέση, άρα δεν δικαιολογείται εξαιτίας του η απουσία από την πρώτη πεντάδα του Λεβαδειακός – ΑΟΞ. Αντίστοιχα, τα Τρίκαλα εντοπίζονται επίσης δυο φορές στην πρώτη πεντάδα και μάλιστα στην 3η και 4η θέση, πάνω από το ματς Εργοτέλης-ΑΟΞ, συνεπώς ούτε αυτά δείχνουν να φταίνε που δεν τράβηξε τόσο το ΑΟΞ-Τρίκαλα, που είχε και το γνωστό δραματικό τέλος.

ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ, δυο φορές εμφανίζεται και η Παναχαϊκή, οπότε θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο θα καταγραφεί η τηλεθέαση στο ματς της περασμένης Κυριακής με την Ξάνθη, κάτι που αναμένεται να το μάθουμε τις επόμενες ώρες. Μέχρι να συμβεί αυτό, σας παραθέτω τα στοιχεία τηλεθέασης των πέντε κορυφαίων σύμφωνα με την AGB Nielsen αγώνων του πρώτου γύρου της SL2:
205.583 άτομα κατά μέσο όρο: Παναχαϊκή-Λεβαδειακός
142.596 άτομα κατά μέσο όρο: Ιωνικός-Λεβαδειακός
125.278 άτομα κατά μέσο όρο: Τρίκαλα-Λεβαδειακός
121.129 άτομα κατά μέσο όρο: Παναχαϊκή-Τρίκαλα
119.727 άτομα κατά μέσο όρο: Εργοτέλης-ΑΟ Ξάνθη

Ο… Δημοσιοκάφρος