35 χρόνια από τον αιφνίδιο θάνατο του προπονητή του ΑΟΞ Γιάννη Γιακουμή εν ώρα αγώνα

Ήταν μια μέρα σαν και αυτήν, στις 20 Φεβρουαρίου του 1986, που εφευγε από τη ζωή ένας από τους προπονητές που άφησαν το στίγμα τους στον Αθλητικό Όμιλο Ξάνθη και μάλιστα εν ώρα αγώνα, μετά από καρδιακό επεισόδιο κατά την διάρκεια της εντός έδρας αναμέτρησης με την Κοζάνη.

Ηταν στα μισά της σεζόν 1985-1986 με την Ξάνθη να αγωνίζεται για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία της στην Γ’ Εθνική. Ο πρόεδρος Θεόδωρος Κοκάλας είχε δώσει από την αρχή της σεζόν τα κλειδιά της ομάδας στον πρώην άσσο του ΠΑΟΚ, ο οποίος είχε συνδέσει το όνομά του με τον ΑΟΞ τις αγωνιστικές περιόδους 1982-1983 και 1983-1984 με την ομάδα να έχει επιτυχημένες πορείες στη Β’ Εθνική.

Ως παίκτης ο Γιάννης Γιακουμής αγωνίστηκε επί δέκα συναπτά έτη στην ομάδα του ΠΑΟΚ (1960-70) συμμετέχοντας σε 281 αγώνες και σκοράροντας 46 φορές. Ωστόσο πέθανε σε ηλικία μόλις 50 ετών, έχοντας ξεκινήσει λίγο πριν προπονητική καριέρα και μάλιστα ευρισκόμενος στον πάγκο του ΑΟΞ όταν ένιωσε ενοχλήσεις.

Εκείνη τη σεζόν 1985-1986 ο κόουτς Γιακουμής «σήκωσε τα μανίκια» και έπιασε δουλειά αμέσως μόλις δέχτηκε την πρόταση-πρόκληση του Κοκκάλα. «Πρώτος του στόχος είναι να βρει ποδοσφαιριστές μέσα από τον Νομό και για αυτό τον λόγο με την βοήθεια της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης πραγματοποιεί συναντήσεις με τις ομάδες. Ένας από αυτούς είναι ο Νίκος Κριεζής που την προηγούμενη χρονιά πέτυχε με την Ελπίδα Γενισέας 22 τέρματα στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣ Ξάνθης», αναφέρεται στο βιβλίο του Μπάμπη Κυρλίδη για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΑΟΞ.

Η έναρξη του πρωταθλήματος είναι κρύο και ζέστη. Στην πρεμιέρα χάνει από τον αδύναμο Ηρακλή Καβάλας με 2-1 αλλά την αμέσως επόμενη αγωνιστική κερδίζει εντός έδρας τη Νίκη Βόλου που είναι από τα φαβορί για την άνοδο. Το ίδιο σκηνικό παρατηρείται σχεδόν έως το τέλος του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος.

Την 16η αγωνιστική και στον εκτός έδρας αγώνα με τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό Βόλου η Ξάνθη βρίσκεται στην 3η θέση αλλά πραγματοποιεί εντυπωσιακή εμφάνιση καθώς προηγείται με 2-0 και 3-1 αλλά στο τέλος μένει με την πίκρα της ισοπαλίας. Μπορεί να έφυγε από τον Βόλο με έναν μόνο βαθμό αλλά το αποτέλεσμα ήταν αυτό που έδωσε την ώθηση για ένα εκπληκτικό σερί αποτελεσμάτων.

Τελικά, σε 19 παιχνίδια πρωταθλήματος η Ξάνθη σημείωσε 13 νίκες, είχε 5 ισοπαλίες και μόλις 1 ήττα. Ο απολογισμός τερμάτων στους συγκεκριμένους αγώνες είναι 42-10. Ουσιαστικά αυτές οι συναντήσεις είναι που έδωσαν στον ΑΟΞ το εισιτήριο της επιστροφής στην Β’ Εθνική καθώς με τη σωστή διαχείριση έως το τέλος κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα.

Ωστόσο, μέσα σε αυτό το σερί των πετυχημένων αποτελεσμάτων ο Αθλητικός Όμιλος Ξάνθης βιώνει στις 20 Φεβρουαρίου του 1986 την μέγιστη τραγωδία, την απώλεια του προπονητή της ομάδας Γιάννη Γιακουμή που πέθανε από ανακοπή καρδιάς εν ώρα αγώνα. Τελευταίο του παιχνίδι ήταν η νίκη με 1-0 επί της Κοζάνης όπου κατά την διάρκεια του αγώνα αισθάνθηκε ενοχλήσεις. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά ήταν αργά. Το σοκ ήταν μεγάλο για την ομάδα της Ξάνθης αλλά και του ΠΑΟΚ, με τη φανέλα του οποίου είχε μεγαλουργήσει δυο δεκαετίες πριν.

«Ίσως να ήταν γραφτό, ίσως ο Γιακουμής από ψηλά έδωσε μια επιπλέον δύναμη στους ποδοσφαιριστές του καθώς στα επόμενα δυο παιχνίδια υπήρξαν ισάριθμες νίκες (εκτός έδρας με την Αναγέννηση Καρδίτσας και εντός έδρας με την Αναγέννηση Άρτας) και η ομάδα βρέθηκε για πρώτη φορά από την αρχή του πρωταθλήματος στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα», αναφέρεται από τον Μπάμπη Κυρλίδη στο βιβλίο για την ιστορία του ΑΟΞ. «Μετά τον θάνατο του Γιάννη Γιακουμή, καθήκοντα προπονητή ανέλαβε ο παλιός συμπαίχτης του σε ΠΑΟΚ και Νάουσα, Τούλης Μουρατίδης. Εκτιμώντας την πολύχρονη φιλία τους ο Μουρατίδης έδωσε την αμοιβή του προπονητή στην οικογένεια του εκλιπόντος. Στις 15 Ιουνίου 1986 με την εντός έδρας νίκη με 3-0 επί της Αναγέννησης Γιαννιτσών σφραγίστηκε η επιστροφή του ΑΟΞ στη Β’ Εθνική».

Αυτή η άνοδος αφιερώθηκε στον προπονητή. Μάλιστα, τρεις μήνες μετά τον θάνατο Γιακουμή, οργανώθηκε φιλικός αγώνας στη μνήμη του ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη στο γήπεδο του ΑΟΞ. Η αναμέτρηση χρωματίστηκε από ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές όταν οι παίκτες κατέθεσαν, πριν την έναρξη του παιχνιδιού, λουλούδια στον πάγκο όπου καθόταν ο Γιάννης Γιακουμής. Ο Δικέφαλος, που έναν χρόνο πριν είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδος, πήρε τη νίκη με 4-3 σε ένα παιχνίδι στη μνήμη Γιακουμή που ικανοποίησε με το θέαμά του όσους το παρακολούθησαν. 

Το σκορ άνοιξε στο 6’ ο Ιορδανίδης με τακουνάκι ενώ στο 12’ η βολίδα του Μαυρομάτη τράνταξε το δοκάρι της Ξάνθης! Στο 19’ ο Μελισσόπουλος με κεφαλιά σημείωσε το 1-1 και 10 λεπτά αργότερα ο Κριεζής έδωσε το προβάδισμα στους γηπεδούχους με 2-1. Με αυτό το σκορ πήγαν οι ομάδες στα αποδυτήρια όταν ακούστηκε το σφύριγμα του διαιτητή Βέλιου. Στο 50’ ο Ιορδανίδης και πάλι σκόραρε κάνοντας το 2-2, ενώ στο 59’ ο Ορφανός έδωσε προβάδισμα στον Δικέφαλο με 2-3. Στο 65’ ο Σκαρτάδος με ατομική προσπάθεια σημείωσε το 2-4, για να διαμορφωθεί το τελικό 3-4 στο 77’ από τον Κριεζή. Στο 68’ ο Ιορδανίδης είδε την μπάλα μετά από προσπάθειά του να σταματάει στο δοκάρι του Δαλκιριάδη! Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, κορυφαίοι από πλευράς ΠΑΟΚ οι Μαυρομάτης, Αλαβάντας, Σκαρτάδος, Ιορδανίδης και από την Ξάνθη οι Καμαράκης, Γιοβανούδης και Κριεζής.

ΑΟ ΞΑΝΘΗ: Δαλκιριάδης, Καμαράκης (46’ Σιδηρόπουλος), Μαζάνης (46’ Αραμπατζής), Τσιντογιάννης, Χατζημωυσιάδης, Γουνατζίδης, Τόγκου (46’ Ζαπουνίδης), Μαρινάκης, Μελισσόπουλος (80’ Χατζόπουλος), Γιοβανούδης, Κριεζής 
ΠΑΟΚ: Γκιτσιούδης, Τσουρέλας (46’ Σκαρτάδος), Αλαβάντας (46’ Σίγγας), Ψαρράς (46’ Ορφανός), Μαλιόυφας (46’ Λαγωνίδης), Μαυρομάτης (76’ Τσουρέλας), Αλεξανδρίδης (46’ Βασιλάκος), Σπανοσωτηρόπουλος, Ιορδανίδης, Λιάκος (46’ Μπορμπόκης), Καρασαββίδης (46’ Σαχανίδης)