Πανηγύρι από το Ρότερνταμ ως την Θράκη για την τεράστια πρόκριση της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς του Τόκυο

Η Εθνική Ομάδα Ανδρών της Υδατοσφαίρισης έγινε η πρώτη από ομαδικό άθλημα που εξασφαλίζει την πρόκριση και την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα νίκησε την Ρωσία στον ημιτελικό του προολυμπιακού τουρνουά του Ρότερνταμ, προκρίθηκε στον τελικό όπου θα αντιμετωπίσει το Μαυροβούνιο αλλά κυρίως εξασφάλισε έτσι το ένα από τα τρία όλα κι όλα εισιτήρια για το Τόκυο, την ίδια ώρα που η τεράστια σχολή της Ρωσίας θα αγωνιστεί για την πρόκριση στον μικρό τελικό με την χρυσή ολυμπιονίκη του Ρίο ντε Τζανέιρο Κροατία.

Η νίκη – πρόκριση της Εθνικής Ομάδας πανηγυρίζεται από όλη την φίλαθλη Ελλάδα – και από αυτό δεν εξαιρείται η Θράκη, έστω και αν δεν έχει αναδείξει σπουδαίους αθλητές στο άθλημα του πόλο τα τελευταία χρόνια. Πως να το κάνει άλλωστε αυτό όταν στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή τα Δημοτικά Κολυμβητήρια παραμένουν εδώ και χρόνια κλειστά, όπως συνέβαινε και σε αυτό της Ορεστιάδας μέχρι πριν μερικά χρόνια.

Ωστόσο υπάρχει έντονη η παρουσία του αθλήματος σε κορυφαίου συλλόγους της περιοχής. Πρώην αθλητής στην Αθήνα και μετέπειτα προπονητής στο τμήμα υδατοσφαίρισης του Εθνικού Αλεξανδρούπολης είναι ο πρόεδρος του συλλόγου Αυγερινός Μεσινέζης. Αθλητής του πόλο είναι και ο πρόεδρος του Λεύκιππου Ξάνθης Ματθαίος Σαββίδης , που φιλοδοξεί μάλιστα να καλλιεργήσει και το συγκεκριμένο άθλημα όταν επιτέλους ανοίξει το κολυμβητήριο.

Το άθλημα καλλιεργούνταν μέχρι πρόσφατα από τον ΚΟΞ και τον Ποσειδώνα στην Ξάνθη, κάνει τα πρώτα του βήματα από τη ΝΕΡΟ στην Κομοτηνή (παλιοτερα διέθετε τμήμα και ο ΓΑΣ Κομοτηνή) ενώ στην Αλεξανδρούπολη διαθέτουν τμήματα ο Εθνικός, ο ΝΟΑ και ο ΟΦΘΑ και στην Ορεστιάδα ο Νηρέας και ο Ποσειδώνας.

Αυτη ειναι η 16η πρόκριση της Ελλάδας σε Ολυμπιακούς Αγώνες και η 11η συνεχόμενη, καθώς από το 1980 στη Μόσχα και έκτοτε δίνει σταθερά το ραντεβού στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση.