Ο ήρωας της τελευταίας στιγμής για τον ΑΟΞ που δικαίωσε με την απόκρουσή του Πόποβιτς και Πάπας

Ο Πολ Ιτσο ή Ιτζο ή Ισο (κανείς δεν έχει καταλάβει επακριβώς) ήταν μακράν ο mvp στη νίκη του ΑΟΞ το Σάββατο επί των Τρικάλων. Χάρη στη δική του απόκρουση, για την ακρίβεια το δικό του μπλοκάρισμα, η ομάδα της Θράκης πέτυχε δεύτερη σερί νίκη για πρώτη φορά στο φετινό πρωτάθλημα, διατηρώντας ανέπαφη την εστία της στα Πηγάδια.

Άλλες 26 φορές είχε βρεθεί στην καριέρα του σε θέση να περιμένει αντίπαλο πέναλτι να του εκτελέσει πέναλτι. Από αυτές, τις 23 φορές δεν τα είχε καταφέρει. Οι μόνε τρεις που τα είχε καταφέρει ήταν απέναντι στον νυν προπονητή του, τον Τόνι Πόποβιτς, σε αγώνες της Αδελαϊδας με την Περθ Γκλόρι. Οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος του, αν αναλογιστεί κανείς ότι είχε απέναντί του έναν παίκτη που είχε 10 γκολ σε ισάριθμες εκτελέσεις στην καριέρα του, τον πρώην του ΑΟΞ Παντελή Ριζογιάννη. Η εκτέλεση δεν ήταν κακή, αλλά ο Αυστραλοϊταλός έκανε την σωστή μαντεψιά, την τέλεια εκτίναξη και αποσόβησε εντυπωσιακά την ισοφάριση στο 90+6′, πρακτικά σε νεκρό χρόνο.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Λογικό να αποτελεί το talk of the town στην Ξάνθη και ήδη να έχει κερδίσει περίοπτη θέση στις καρδιές των φιλάθλων της ομάδας, ειδικά βλέποντάς τον να δέχεται με χαρά ένα κασκόλ των XanthiFans αμέσως μετά και να προβάλει ο ίδιος στα social media την συγκεκριμένη στιγμή, όπως την απαθανάτισε ο φακός του ThrakiSportS. Οι οπαδοί του ΑΟΞ βρήκαν έναν νέο αγαπημένο παίκτη, που έστω και από τον πάγκο, αγωνίζεται με πάθος για να τιμήσει την φανέλα που φορά. Δεν πέρασε απαρατήρητο άλλωστε ότι και στο γκολ του Καπνίδη έφυγε από το τέρμα του και πήγε τρέχοντας στην άλλη άκρη του γηπέδου για να αγκαλιαστεί και να το πανηγυρίσει με τα άλλα παιδιά.

Αν υπάρχουν ωστόσο δυο ακόμα άνθρωποι που πέταξαν πιο ψηλά από τους υπόλοιπους στα ουράνια με την απόκρουση του Ιτσο, αυτοί είναι ο Τόνι Πόποβιτς και ο ίδιος ο Μπιλ Πάπας. Ο πρώτος γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν ότι αν δεχόταν η Ξάνθη την ισοφάριση, το κλίμα θα γινόταν ακόμα πιο βαρύ για τον ίδιο. Γκρίνια υπάρχει έτσι κι αλλιώς για το πρόσωπό του παρά τη νίκη, φανταστείτε τι θα γινόταν αν χανόταν. Ο Ιτσο αποτέλεσε όμως όχι απλά επιλογή του Πόποβιτς (αλλά και του συνεργάτη του Ζέλικο Κάλατς που πλήρωσε το μάρμαρο του κακού ξεκινήματος), αλλά και προσωπικά του ίδιου του Μπιλ Πάπας. Ήταν άλλωστε το πρώτο όνομα παίκτη που διέρρευσε ότι θα φέρει στην Ξάνθη τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά την εξαγορά της ομάδας.

Ο Πολ Ιτσο ξεκίνησε την καριέρα του από την ακαδημία της Αδελαϊδα Γιουνάιτεντ, από την οποία και ήρθε με κανονική μεταγραφή στην Ξάνθη, δηλαδή με τον Πάπας να έρχεται σε συμφωνία με την ομάδα του και να πληρώνει ένα αξιοσέβαστο ποσό για να αποκτήσει τα δικαιώματά του. Ο Πόποβιτς τον ήξερε καλά από την σεζόν 2018-2019, όταν απέκρουσε σε βάρος της ομάδας του τρία πέναλτι. Η επιτυχία του στην Ξάνθη αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο, καθώς έψαχνε την ευρωπαϊκή προοπτική και την βλέπει μέσω του ΑΟΞ. Αποτελεί όμως ακόμα μεγαλύτερο στοίχημα για το όλο προτζεκτ του Μπιλ Πάπας με την Ξάνθη και τον δίαυλο που θέλει να ανοίξει μέσω του ΑΟΞ για το ποδόσφαιρο της Ωκεανίας στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό που έχει πετύχει ο Ιτσο μόνο εύκολο δεν είναι. Αποκτήθηκε με προσδοκίες, αλλά σε μια ομάδα που κατέληξε να έχει επτά επαγγελματικά συμβόλαια στο ρόστερ της μόνο για την θέση του τερματοφύλακα και άρχισε να… δανείζει κόσμο. Λίγο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, λόγω μιας τυπικής επέμβασης, χρειάστηκε να μεινει στα πιτς. Βασικός ξεκίνησε στα πρώτα ματς ο Μπέντο που με φόρα από την περσινή Super League 1 έδειχνε να έχει εξασφαλισμένη την θέση του κάτω από τα δοκάρια. Η απόκτηση του Κέλαβα έδειξε επίσης να δυσκολεύει για αυτόν τα πράγματα, όμως μετά τον τραυματισμό του Μπέντο και κόντρα στις εκτιμήσεις ορισμένων που ήθελαν τον Κελαβα λόγω εμπειρίας ως βασική εναλλακτική επιλογή του Πόποβιτς, στα παιχνίδια της τελευταίας εβδομάδας με Εργοτέλη, Καραϊσκάκη Άρτας και Τρίκαλα προτιμήθηκε ο Αυστραλοκροάτης και δείχνει να δικαιώνει με τις εμφανίσεις του και κυρίως με αυτή του την απόκρουση την επιλογή Πάπας και Πόποβιτς.

Το σημαντικότερο όμως; Ο υψους 1.85μ 26χρονος Πολ Ιτσο δείχνει να αποτελεί το πρόσωπο που υπό την καθοδήγηση του Αλέκου Μαλαδένη, θα μπορέσει να εξελιχθεί και ενδεχομένως στο μέλλον να κάνει τη ακόμα πιο μεγάλη υπερήφανη μεταγραφή από την Ξάνθη, συνεχίζοντας μια τεράστια παράδοση που έχει δημιουργήσει η ομάδα αλλά και δείχνοντας στον Μπιλ Πάπας ότι αξίζει η επένδυσή του στην ιστορική ομάδα της ακριτικής Θράκης. Άλλωστε αποτελεί όνομα για το ποδόσφαιρο της Αυστραλίας, διεθνής με τις μικρές Εθνικές της χώρας αλλά και έχων ιταλική καταγωγή και μέσω αυτής ιταλικό (και άρα κοινοτικό) διαβατήριο…