Στα χνάρια των Μάνταλου, Ντίνα και Μπαξεβανίδη ο Νάσης Στοΐνοβιτς

Σε κρίση βρίσκεται τα τελευταία χρόνια το ποδόσφαιρο της Θράκης και κυρίως της Ροδόπης.

Παρά την μεγάλη προσπάθεια των ακαδημιών της πόλης με την ανάδειξη κάποιων ταλέντων την τελευταία δεκαετία και την προσπάθεια της ΕΠΣ Θράκης που ωστόσο συνεχώς αποδυναμώνεται με την αποχώρηση δεκάδων ομάδων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων κανένας παίκτης δεν μπόρεσε να κάνει σπουδαία καριέρα στις επαγγελματικές κατηγορίες και κυρίως στην Α’ Εθνική.

Με αφορμή την συμμετοχή του 17χρονου Νάση Στοΐνοβιτς με την φανέλα της Λάρισας κόντρα στον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, το ThrakiSportS έκανε μια αναδρομή στην τελευταία δεκαετία για τους Ροδοπίτες που αγωνίστηκαν στην Α’ Εθνική.

Αυτοί που μέχρι τώρα κρατούν σχεδόν 10 χρόνια στην μεγάλη κατηγορία με βάση την ηλικία τους είναι ο Δήμος Μπαξεβανίδης, ο Θανάσης Ντίνας και ο Πέτρος Μάνταλος που μάλιστα είναι εν ενεργεία διεθνής με την Εθνική ομάδα, ενώ είναι και αρχηγός της ΑΕΚ. Οι τρεις τους μπορεί να είναι από την Ροδόπη, ωστόσο μετά τις ακαδημίες της περιοχής μετακόμισαν στην Ξάνθη και στον ΑΟΞ ο οποίος και τους βοήθησε και να εξελιχθούν.

O 32χρονος Μπαξεβανιδης επαιξε πρώτη φορα με την φανέλα του ΑΟΞ για το κύπελλο Ελλάδας σχεδόν στα 23 (22,8 για την ακρίβεια) στις 20/12/2011 και για το πρωτάθλημα ένα μήνα αργότερα κόντρα στον Ολυμπιακό και από τότε κατέγραψε 234 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και κύπελλο με την φανέλα του ΑΟΞ και από φέτος του Απόλλωνα Σμύρνης.

Ο 29χρονος Μανταλος αγωνίζεται σχεδόν μια δεκαετία στην Α’ Εθνική κάνοντας ντεμπούτο με την φανέλα του ΑΟΞ στο πρωταθλημα στις 13/09/2009 κόντρα στον Εργοτέλη σε ηλικία 18,1 χρονων. Από τότε αγωνίστηκε συνολικά με ΑΟΞ και ΑΕΚ 224 φορές με 35 τέρματα, ενλω στην Εθνική έχει 32 αγώνες με 4 γκολ.

Τέλος ο 31χρονος Θανάσης Ντίνας που έκανε και αυτός ντεμπούτο κόντρα στον Εργοτέλη με την φανέλα του ΑΟΞ στις 20/4/2008 σε ηλικία 18,6 μηνών στην μοναδική του εμφάμιση με τους Θρακιώτες αγωνίστηκε ακόμα σε Παναθηναικό, Πλατανιά και ΟΦΗ καταγράφοντας συνολικά 89 συμμετοχές με 2 τέρματα, ενώ έφτασε και στον προθάλαμο της Εθνικής αλλα δεν αγωνλιτηκε ποτέ.

Εκτός των τριών, άλλα τρια παιδιά αγωνίστηκαν στην Α’ εθνική καταγράφοντας ωστόσο συνολικά 6 συμμετοχές, το παιδι θαύμα και ρέκορντμαν τότε πορτιέρε Γιώργος Τζελέπης, ο Πέτρος Βιόπουλος και ο Ιταλός Δημήτρης Βοσνακίδης.

O 16χρονος τότε Γιώργος Τζελέπης στις 16/4/2016 κατάφερε να γράψει ξεχωριστή ιστορία στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο, καθώς “έσπασε” πέντε ρεκόρ, μπαίνοντας παράλληλα στην πεντάδα των νεαρότερων ποδοσφαιριστών που έχουν αγωνιστεί συνολικά στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος την τελευταία 20ετία, στην 20άδα των νεότερων παικτών φέτος στην Ευρώπη και στην 30άδα των πιο νέων σε ηλικία παικτών στον κόσμο. Από τότε δυστυχώς ο νυν τερματοφύλακας του Εργοτέλη μέτρησε 2 συνολικα συμμετοχές με τον Πανθρακικό και άλλες 2 με τους Κρητικούς

Ο 27χρόνος πλέον τεχνικός διευθυντής του Πανθρακικού Πέτρος Βιοπουλος έναν ακόμα ταλέντο της χρυσής χρονιάς του 2009 που κατέκτησε το πρωτάθλημα με την ΕΠΣ Θράκης στο Πανελλήνιο παίδων, με την Κερκυρα αγωνίστηκε 13′ λεπτά κόντρα στον ΠΑΟΚ στην Τούμπα σε ηλικία 17,9 χρόνων. Δυστυχώς αυτή ήταν η μοναδική συμμετοχή του στην Α’ Εθνική.

Τέλος ο 27χρονος Δημήτρης Βοσνακίδης που συμφώνησε φέτος με το ΠΑΟ Ρουφ και καριέρα σε Ιταλία και Κύπρο, έχει αγωνιστεί 3 φορές στην Α΄Εθνική με τον ιστορικό Ηρακλή, κάνοντας ντεμπούτο κόντρα στον Παναθηναικό ως βασικός στην Λεωφόρο.

Ελπίζουμε ο Νάσης Στοΐνοβιτς που έχει αρκετό από το ταλέντο του πατέρα του Ζόραν να μπορέσει να τον ξεπεράσει να καθιερωθεί σιγά σιγά στην ιστορική Λάρισα και στα γήπεδα της Α’ Εθνικής, φτάνοντας και ξεπερνώντας τους Μάνταλο, Ντινα και Μπαξεβανίδη.