Σύντομη και… μοιρασμένη η προϊστόρια της Ξάνθης με τον Απόλλωνα Λάρισας

Φτώχη είναι η προϊστορία των αγώνων ανάμεσα σε Απόλλωνα Λάρισας και Ξάνθη, καθώς έχουν αναμετρηθεί μεταξύ τους μόλις δύο φορές και αυτές πολύ πρόσφατα, μόλις πέρυσι.

Ο Απόλλωνας, όντας η δεύτερη σε δυναμική ομάδα της Λάρισας (μετά την ΑΕΛ) έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο Β’ Εθνικής κάνοντας μάλιστα αρκέτα καλές πορείες.

Κάθως ωστόσο τα περισσότερα χρόνια της ιστορίας της η ομάδα της Λάρισας ήταν στην Γ’ και Δ’ Εθνική, ενώ εκείνη της Ξάνθης κατά βάση στην Α’ και πάνω από τρεις δεκαετίες πριν στην Β’, οι δύο ομάδες δεν έχουν συναντηθεί ξανά σε επίπεδο πρωταθλήματος.

Η μοναδική τους συνάντηση έγινε την περασμένη ποδοσφαιρική σεζόν (2019-20), στα πλαίσια του 5ου γύρου του Κυπέλλου Ελλάδας· η πρώτη αναμέτρηση διεξήχθη στο γήπεδο της Φιλιππούπολης, εκεί όπου η Ξάνθη γνώρισε ήττα-σοκ με 2-1 από τον χαμηλότερης τότε κατηγορίας Απόλλωνα, καθώς παρά το προβάδισμα του ΑΟΞ με γκολ του Λισγάρα στο 45′, οι γηπεδούχοι κατάφεραν να ανατρέψουν την κατάσταση με τα γκολ του Ναζίμ στο 50′ και του Μπρέμπου στο 83′.

Στη ρεβανς όμως η τάξη αποκαταστάθηκε, με την Ξάνθη να επικρατεί εύκολα με 3-0 στα παγωμένα τότε Πηγάδια και παίρνει το εισιτήριο για τους «16» του θεσμού – σε ένα ματς που είχε διεξαχθεί μόλις δυο μέρες μετά την καταγγελία της ΠΑΕ Ολυμπιακός για την φερόμενη πολυϊδιοκτησία της Ξάνθης με τον ΠΑΟΚ και έγινε υπό το βάρος της αναμονής μιας πρώτης αντίδρασης από τους ανθρωπους της ομάδα της Θράκης.

Μόλις στο 2′ ο Μπαριέντος με γκολ απο τα αποδυτήρια έδωσε σκορ πρόκρισης στον ΑΟΞ, με τον Ντε Αμοριμ στο 42′ να δίνει προβάδισμα δύο τερμάτων στους Ξανθιώτες. Η πρόκριση «κλείδωσε» οριστικά στο δεύτερο ημίχρονο, όπου ο Σταρτζεον στο 48′ διαμόρφωσε το 3-0.

Σχεδόν 13-14 μήνες μετά από αυτά τα δυο παιχνίδια, ο ΑΟΞ καλείται να ταξιδέψει στην Λάρισα για να αντιμετωπίσει στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Super League 2 το μεσημέρι της Κυριακή (17/1, 14:45) τον τοπικό Απόλλωνα στο «AEL FC Arena».