Μεγάλη διαδικτυακή «συνέντευξη» του πατέρα και προπονητή του Στέφανου Τσιτσιπά από το ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ

Για τις δυσκολίες στο ξεκίνημα της καριέρας του Στέφανου Τσιτσιπά αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Ελληνικό τένις αναφέρθηκε ο Απόστολος Τσιτσιπάς σε διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Συγκεκριμένα, στις 8 Δεκεμβρίου 2020, ο υποτομέας τένις του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, μέσα στα πλαίσια του μαθήματος της ειδικότητας αντισφαίρισης, είχε καλεσμένο τον Απόστολο Τσιτσιπά. Μέσα στα πλαίσια της τηλεκπαίδευσης, οι φοιτητές του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, Τρικάλων και Θεσσαλονίκης, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να ρωτήσουν από πρώτο χέρι, πως δημιουργείται ένας αθλητής, από τα Juniors μέχρι το επαγγελματικό επίπεδο.

«Το ΤΕΦΑΑ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στα πλαίσια του μαθήματος της ειδικότητας Αντισφαίρισης διοργάνωσε διατμηματικό, διαδικτυακό μάθημα όπου συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής ο καθηγητής φυσικής αγωγής – προπονητής και πατέρας του Στέφανου Τσιτσιπά, ο κύριος Απόστολος Τσιτσιπάς. Ο κύριος Τσιτσιπάς μίλησε στους φοιτητές και καθηγητές για αυτές τις τρεις ιδιότητες, καθώς και για το όραμά του για το Ελληνικό τένις. Δέχτηκε ερωτήσεις από τους φοιτητές και καθηγητές των ειδικοτήτων του ΤΕΦΑΑ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του ΤΕΦΑΑ πανεπιστήμιου Θεσσαλίας. Στη συζήτηση συμμετείχε και ο τεχνικός διευθυντής της ομοσπονδίας, κύριος Σγούρος Ιορδάνης. Ο υποτομέας του ΤΕΦΑΑ Δημοκρίτειου πανεπιστήμιου Θράκης, ευχαριστεί θερμά για την τιμή που μας έκανε, και ελπίζουμε να τον έχουμε πάλι κοντά μας», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Οι σημαντικότερες ερωταπαντήσεις από την «συνέντευξη» ουσιαστικά του Απόστολου Τσιτσιπά έχουν ως εξής:

Ξεκίνημα της προπονητικής σας διαδρομής και καριέρας;
Τελείωσα το ΤΕΦΑΑ Αθηνών 1985 με ειδικότητα τένις, σε πρώτο επίπεδο, γύμναζα και προπονούσα παιδιά σε αρχικό στάδιο και κατόπιν την νυν σύζυγο μου, η οποία έπαιζε επαγγελματικά. Για ένα χρόνο βρέθηκα στην Γερμανία, όπου άρχισα να προπονώ σε αγωνιστικό και πιο απαιτητικό επίπεδο αθλητές.

Ποιες ήταν και είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες όλα αυτά τα χρόνια για την υποστήριξη και την εξέλιξη του Στέφανου Τσιτσιπά;
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα ήταν το οικονομικό μετά την ηλικία των 15 και 16 ετών και έπρεπε, ο Στέφανος να ταξιδεύει συχνά για να συμμετάσχει στα διάφορα τουρνουά. Αλλά γενικά ο Στέφανος είναι ένα παιδί χαμηλών τόνων, συνεργάσιμος , όχι απαιτητικός και μάλιστα με την ευκαιρία αυτή να τονίσω , ότι προσωπικά έμαθα πολλά πράγματα από τον Στέφανο. Είναι σημαντικό οι δάσκαλοι και οι προπονητές να αφήνουν τους αθλητές τους να ξεδιπλώνουν το ταλέντο και την δημιουργικότητα τους.

Πώς βλέπετε το Ελληνικό τένις σήμερα;
Το ελληνικό τένις σήμερα, είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα και κατάσταση από τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχουν αξιόλογοι προπονητές τένις που διδάσκουν σωστά πράγματα, καλοί αθλητές και αθλήτριες όπως η Μαρία Σάκκαρη. Υπάρχουν πολλοί σύλλογοι με καλές εγκαταστάσεις, αλλά εδώ να αναφέρω ότι η πολιτεία θα πρέπει με αφορμή τις επιτυχίες του Στέφανου να φτιάξει ένα εθνικό κέντρο αντισφαίρισης, για να μπορούν οι επίλεκτοι να προπονούνται και να έχουν όλες εκείνες τις συνθήκες που έχουν άλλοι αθλητές στο εξωτερικό.

Πώς είναι η προπόνηση και η υποστήριξη του Στέφανου Τσιτσιπά;
Όταν ο αθλητής είναι στο ξεκίνημα του, κάνει όλα εκείνα που κάνουν όλοι οι αθλητές (προπόνηση τεχνικής, φυσική κατάσταση, τακτική και συμμετοχή στα τουρνουά Ελλάδα (εθνικά τουρνουά), Ευρώπη (Tennis Europe), ITF (παγκόσμια). Αφού έχουμε τα πρώτα δείγματα (αγωνιστική συμπεριφορά, διακρίσεις, προχωράμε από στάδιο σε στάδιο). Το δύσκολο κομμάτι είναι από το ερασιτεχνικό στο επαγγελματικό επίπεδο, εκεί θέλει σχεδιασμό, οργάνωση και συνεργασία με πολλούς άλλους ειδικούς (φυσική κατάσταση, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγους κ.ο.κ)

Πώς είναι η συνεργασία σας με τον Στέφανο και πως είναι σαν παιδί;
Ο Στέφανος είναι ένα χαρισματικό παιδί, ακούει πραγματικά και προσπαθεί σκληρά κάθε μέρα εδώ και πολλά χρόνια για να πετύχει τους στόχους του. Ακούει με προσοχή τον κάθε προπονητή και πιστεύει, ότι από τον καθένα μπορεί να μάθει κάτι. Η συνεργασία μας είναι απόλυτα αρμονική και είναι χαρά μου να συνεργάζομαι με τον Στέφανο γιατί τον αγαπώ, όπως αγαπώ και τα άλλα μου παιδιά.

Τελευταία δημιουργήθηκε μία παρεξήγηση με κάτι που δήλωσε ο Στέφανος για τα Harrods;
Κοιτάξτε, ο Στέφανος πήγε για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο κατάστημα για να πάρει ένα δώρο για την μητέρα του και εντυπωσιάστηκε από την ποιότητα και την οργάνωση του συγκεκριμένου καταστήματος. Δεν έκανε διαφήμιση, ούτε είχε πρόθεση για κάτι άλλο. Άλλωστε σαν άνθρωπος είναι λιτός και απέριττος του αρέσει να δημιουργεί στον ελεύθερο του χρόνο (φωτογραφία και vlogs).

Τέλος ο Απόστολος Τσιτσιπάς ευχαρίστησε τους καθηγητές του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής (Χρήστο Μούρτζιο, Γιάννη Αθαναηλίδη και Κωνσταντίνο Μαντή), για την πρόσκληση και δεσμεύτηκε να επανέλθει με ένα σεμινάριο για τους φοιτητές και τους προπονητές. Παράλληλα στην συνάντηση παρευρέθησαν όπως προαναφέρθηκε ο τεχνικός διευθυντής της ΕΦΟΑ Ιορδάνης Σγούρος (έκανε ενημέρωση για τις ενέργειες της ΕΦΟΑ και τις σχολές προπονητών), οι ομοσπονδιακοί προπονητές Νικος Αλεξίου (αναφέρθηκε στην εμπειρία του από αποστολές με την Εθνική Ομάδα) και οι υπεύθυνοι καθηγητές των άλλων ΤΕΦΑΑ Δημήτρης Παπαδημητρίου (Ε.Ε.Π, ΤΕΦΑΑ Τρικάλων) και Αργύρης Θεοδοσίου (Ε.Ε.Π. ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης) ευχαριστώνας την οικογένεια Τσιτσιπά γι’ όλα αυτά που προσφέρει στο ελληνικό τένις.