Ζημιές 165.000 ευρώ στη Vialand του Καλπαζίδη στην τελευταία χρήση παρουσία Πανόπουλου, Συγγελίδη και Πιαλόγλου στο ΔΣ

Ζημία περίπου 165.000 ευρώ παρουσιάζει για το ημερολογιακό έτος 2019 η Vialand, δηλαδή η εταιρεία που αγόρασε ο Γιάννης Καλπαζίδης και στην οποία ανήκει το Σαλέ της Ξάνθης και τα προπονητικά γήπεδα μπροστά από αυτό.

Η γνωστοποίηση έγινε στο τέλος Οκτωβρίου, οπότε και αναρτήθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις για την χρήση του 2019 που παρουσιάστηκε σε ΔΣ που φέρεται να πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου. Την έκθεση υπογραφει ο διαχειριστής Δήμος Τζώρτζης, παρά το γεγονός ότι την συγκεκριμένη περίοδο του 2019 δεν είχε το συγκεκριμένο πόστο στην εταιρεία (ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2020).

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, «ο κύκλος εργασιών της κλειόμενης χρήσης 2019 ανήλθε σε 747.098,92 € έναντι 789.627,51 € την
προηγούμενη χρήση 2018 , δηλαδή παρατηρήθηκε μια μείωση ποσού 42.528,59 € ήτοι ποσοστό 5,3% . Το αποτέλεσμα για την χρήση 2019 ήταν ζημία 165.638,31 ευρώ, έναντι ζημίας προηγούμενης χρήσης 2018
ύψους 127.400,36 ευρώ»
. Παρόλα αυτά, αναφέρεται ότι «η χρηματοοικονομική θέση της εταιρίας κρίνεται ικανοποιητική και ασφαλής, παρά τη σημείωση διαδοχικών ζημιών. Το συμπέρασμα αυτό, μπορεί να εξαχθεί και από τη μελέτη του δείκτη χρηματοοικονομικής μόχλευσης».

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Εταιρεία δεν είναι εκτεθειμένη στον συναλλαγματικό κίνδυνο, λόγω της φύσης των συναλλαγών της. Επίσης, η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της ρευστότητας καθώς δεν είναι εκτεθειμένη στον τραπεζικό δανεισμό και τα αμέσως ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία υπερβαίνουν κατά μεγάλο βαθμό τις τρέχουσες υποχρεώσεις της. Ακόμα, ο πιστωτικός κίνδυνος δεν είναι υψηλός, καθώς πάγια πολιτική της διοίκησης της εταιρίας είναι η απαίτηση προκαταβολών ή η άμεση πληρωμή αμέσως μετά την ολοκλήρωση των υπηρεσιών.

Σε σχέση με την προβλεπόμενη πορεία της εταιρείας και ενδεχόμενους κινδύνους, αναφέρεται ότι «για την επόμενη χρήση (01.01.2020-31.12.2020), γίνεται προσπάθεια για όσο το δυνατό σημείωση μικρότερης λειτουργικής ζημίας, δεδομένου και των επιπτώσεων που έφερε η υγειονομική κρίση και η εξάπλωση του COVID-19, με την αναστολή της λειτουργίας του ξενοδοχείου για 2,5 μήνες και με τον χαμηλό κύκλο εργασιών, με λόγω των περιορισμών που επιβληθήκαν για τις εκδηλώσεις και της γενικότερη ανησυχίας που επικρατεί».

Οπως υποστηρίζεται, «γίνεται αντιληπτό ότι η χρηματοοικονομική θέση της εταιρίας κρίνεται ικανοποιητική και ασφαλής, και σημειώνει ισχυρή βελτίωση εντός της χρήσης 2019 και εξαιτίας του θετικού αποτελέσματος. (…) Η εταιρία, τα διαθέσιμα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει (μετρητά) τα χρησιμοποιεί, πλέον, σε επενδύσεις υψηλής ρευστότητας που ενέχουν χαμηλό βαθμό πιστωτικού κινδύνου λαμβάνοντας υπόψη και τις δεδομένες οικονομικές συνθήκες».

Προστίθεται ακόμα ότι «από την λήξη της κλειόμενης χρήσης 31/12/2019 μέχρι την ημέρα συντάξεως της παρούσας εκθέσεως δεν
συνέβησαν ζημιογόνα γεγονότα που θα έπρεπε να αναφερθούν και η πορεία εργασιών της εταιρείας βαίνει ομαλά. Το μοναδικό θέμα που αξίζει να αναφερθεί είναι η μεγάλη επίδραση που θα έχει η εταιρεία από
την εξάπλωση του Covid-19».

Κατόπιν αυτών, «μετά από όλα όσα παρατέθηκαν για την πορεία και την εικόνα της εταιρείας, σας παρακαλούμε όπως εγκρίνετε τα πεπραγμένα και απαλλάξετε από κάθε ευθύνη και τυχόν αποζημιώσεις τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επειδή πιστεύουμε ότι έκλεισε η χρήση καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια».

Οπως προαναφέρθηκε, την έκθεση την υπογράφει ο νυν διαχειριστής της μονοπρόσωπης πλεον Vialand Δήμος Τζώρτζης, ωστόσο η χρήση αφορά την περίοδο που ακόμα ήταν μέλη του ΔΣ οι Χρήστος Πανόπουλος και Πολυχρόνης Συγγελίδης καθώς και ο Νικόλαος Χαλαβαζής, με διευθύνοντα συμβουλο της εταιρείας τότε τον Άρη Πιαλόγλου. Καθόλο το 2019 η Vialand φέρεται να ανήκει στην κυπριακή RFA Trading and consulting limited, την εταιρεία δηλαδή του Γιάννη Καλπαζίδη. Εξαιτίας μάλιστα αυτης της σχέσης, του γεγονότος δηλαδή ότι η εταιρεία άνηκε στον Καλπαζίδη με τους τότε ιδιοκτήτες και παράγοντες του ΑΟΞ να μετέχουν στο ΔΣ τη, τεκμηριώθηκε από την ΕΕΑ η σχέση κυριαρχικής επιρροής και η περίφημη πολυϊδιοκτησί ΠΑΟΚ-Ξάνθης, που τίθεται ξανά στο μικροσκόπιο από την Επιτροπή Εφέσεων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ενώ η εταρεία Vialand είναι πλέον Μονοπρόσωπη από τον περασμένο Ιανουάριο, επισήμως η έκθεση αφορά την διαχείριση του ΔΣ της «Vialand – Ανώνυμος Εταιρεία Εκμετάλλευσης Εστιατορίων – Ξενοδοχείων και Χώρων Αναψυχής» καθώς τότε η εταιρεία ήταν Ανώνυμη. Ενδιαφέρον επίσης προκαλεί ότι ενώ η έκθεση απευθύνεται στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 20ης Σεπτεμβρίου του 2020, αυτή τελικά ορίζεται έναν μήνα μετά και συγκεκριμένα την 20η Οκτωβρίου.

Ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση προκαλεί ότι ενώ αναφέρεται ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο έχει την υποχρέωση, σύμφωνα με τις τελευταίες τροποποιήσεις, να συγκαλέσει την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου στην οποία θα υποβληθούν ο Ισολογισμός
Χρήσεως 2019 με τα Αποτελέσματα Χρήσεως, το Προσάρτημα επί του Ισολογισμού χρήσης 2019 και την έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και των πεπραγμένων αυτού»,
η σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης αποφασίζεται στις 30 Σεπτεμβρίου (20 μέρες μετά) και ορίζεται για τις 20 Οκτωβρίου (40 μέρες μετά από την προθεσμία).

Στην πρόσκληση της συγκεκριμένης Γενικής Συνέλευσης προκαλεί επίσης ενδιαφέρον ότι η Vialand αναφέρεται και πάλι ως Ανώνυμος Εταιρεία (και όχι ως Μονοπρόσωπη, όπως έχει μετατραπεί), ενώ αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι αναφέρονται τα εξής:

«Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας καλούνται οι κ.κ. Μέτοχοι σε Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση την 20η Οκτωβρίου 2020 ημέρα Τρίτη και ώρα 09.00 π.μ. στα γραφεία της εταιρείας που βρίσκονται στα Πηγάδια Ξάνθης για να αποφασίσουν στα θέματα ημερησίας διάταξης :

  1. Ανάγνωση της Ετήσιας Έκθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου, όσον αφορά τον Ισολογισμό χρήσης 2019.
  2. Υποβολή και έγκριση των Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων της Εταιρίας για τη χρήση που έληξε 31.12.2019 (01.01.2019 έως 31.12.2019), που συντάχθηκαν από την Εταιρία με βάση τα Ελληνικά
    Λογιστικά Πρότυπα, μετά της Ετήσιας Έκθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου.
  3. Έγκριση της συνολικής διαχείρισης του ΔΣ σύμφωνα το άρθρο 108 του Ν.4548/2018 για τη χρήση 2018.
  4. Διάφορα θέματα και ανακοινώσεις.