Πέθανε στα 42 από ανίατη ασθένεια ο Πάπα Μπούμπα Ντιοπ – Είχε βρεθεί για 123 λεπτά αντίπαλος με Ξάνθη

Απανωτά είναι τα χτυπήματα που δέχεται το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, που χάνει ανθρώπους σε πολύ μικρή ηλικία. Η Σενεγάλη θρηνεί τον χαμό του Πάπα Μπούμπα Ντιόπ, ο οποίος έφυγε σε ηλικία 42 ετών, μετά από μάχη που έδωσε με ανίατη ασθένεια. 

Ο εκλιπών υπήρξε μέλος της χρυσής γενιάς της Σενεγάλης που έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002, ενώ είχε σκοράρει το ιστορικό γκολ στην νίκη επί της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γαλλίας.

Ο πανύψηλος μέσος, ο οποίος από το 2004 ως το 2010 άφησε το στίγμα του στην Premier League όπου αγωνίστηκε με Φούλαμ και Πόρτσμουθ, είχε περάσει μία σεζόν στην ΑΕΚ (2010-11), με την φανέλα τις οποίας αγωνίστηκε 19 φορές, πετυχαίνοντας ένα γκολ.

Ειχε αγωνιστεί μάλιστα εκείνη την σεζόν και στα δύο ματς με την Ξάνθη. Για την 5η αγωνιστική στο ΟΑΚΑ ήταν βασικός για την ομάδα της Ενωσης, στον πάγκο της οποίας έκανε ντεμπούτο τότε ο Μπλένταρ Κόλα. Η ΑΕΚ είχε νικήσει με 1-0 την Ξάνθη του Παράσχου με τερμα του Λεονάρντο στο ξεκινημα της αναμέτρησης, σε ένα ματς όπου ο Ντιοπ κατέγραψε 94 λεπτά συμμετοχής (συμπεριλαμβανομένων των καθυετσρήσεων στα δυο ημίχρονα).

Για την 20η αγωνιστική στον β’ γύρο τον Ιανουάριο του 2011 η ΑΕΚ είχε πλέον προπονητή τον Μανόλο Χιμένεθ και νίκησε επίσης με 2-0 μέσα στα Πηγάδια με τέρματα του Λεονάρντο και πάλι και του Νίκου Λυμπερόπουλου. Ο Ντιοπ εμεινε στον παγκο αλλά μπήκε στον αγωνιστικό χώρο στο 63ο λεπτό και έπαιξε για την επόμενη μισή ώρα, μέχρι ο διαιτητής Γιάχος να σφυρίξει την λήξη.

Με την ΑΕΚ εκείνη την χρονια ο Ντιοπ στέφθηκε κυπελλούχος Ελλάδας, έχοντας ως συμπαίκτες μεταξύ άλλων τον Αλεξανδρουπολίτη Μιχάλη Τσαμουρλίδη, τον πρώην παίκτη του Πανθρακικού Ανέστη Αργυρίου και τον έχοντα ρίζες επίσης από τα μέρη μας Σάββα Γκέντσογλου.

Μετά την Ένωση ο Ντιοπ αγωνίστηκε σε δύο ακόμα αγγλικές ομάδες (Γουέστ Χαμ, Μπέρμιγχαμ), εγκαταλείποντας την δράση σε ηλικία 35 ετών. Φόρεσε την φανέλα της Εθνικής Σενεγάλης 63 φορές (11 γκολ), κάνοντας εκπληκτικές εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, όπου με τρία γκολ ήταν πρώτος σκόρερ για την χώρα του.

Όπως μετέδωσαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ο Ντιοπ έφυγε από τη ζωή λόγω σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπιζε με την υγεία του τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, υπέφερε από μια ανίατη ασθένεια και δεν μπόρεσε να κερδίσει τη μάχη με τη ζωή. Στη φωτογραφία αρχείου ο Ντιοπ με τον Κατόνγκο της Ξάνθης από το παιχνιδι στο ΟΑΚΑ ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΑΟΞ τον Οκτώβριο του 2010.