Πικρές αλήθειες από Μαυρωτά: «Δεν θα είχε διακοπεί η SL2 αν είχε ξεκινήσει και εφάρμοζε τα πρωτόκολλα»

Μεγάλες και πικρές για το πρωτάθλημα της Super League 2 αλήθειες είπε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς με δηλώσεις του στην Ερα Σπορ.

Ουσιαστικά προανήγγειλε ότι κόντρα στην επιθυμία της κυβέρνησης δεν πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα η κατηγορία και παρέπεμψε στους λοιμοξιολόγους.

Εξήγησε ωστόσο με κάθε ειλικρίνεια ότι ένας από τους λόγους που δεν ξεκινά η SL2 είναι για τον απλούστατο λόγο ότι είχαμε φτάσει αρχές Νοέμβρη και το συγκεκριμένο πρωτάθλημα δεν είχε ξεκινήσει.

Κατά συνέπεια, δεν είχε να παρουσιάσει δείγματα ότι πράγματι τηρεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα, χώρια που έτσι κι αλλιώς τα πρωτόκολλα τελευταία στιγμή και αφότου ξέσπασε το δεύτερο κυμα της πανδημίας εναρμονίστηκαν με αυτά της Super League 1.

Με άλλα λόγια, οι λοιμοξιολόγοι θεωρούν ότι πιθανότατα καποιες ομάδες δεν έκαναν τα εβδομαδιαία τεστ κατά την περίοδο των προπονήσεων. Ούτε για παράδειγμα θα φρόντιζαν πχ να πάνε με δυο πούλμαν ένα ταξίδι, με τους παίκτες σε μονόκλινα κλπ κλπ.

Κοινώς έχουν δει οι άνθρωποι ότι την προηγούμενη περίοδο κάθε άλλο παρά τηρούνταν σε ορισμένες περιπτώσεις τα μέτρα, όπως για παράδειγμα και αυτό των μάξιμουμ 80 ατομων σε κάθε αγώνα. Και από την στιγμή που δεν υπάρχει προηγούμενο ότι πράγματι εφαρμοζόταν σωστά το αυστηρό πρωτόκολλο της SL1 και στην SL2, υπάρχει καχυποψία και επιφυλακτικότητα.

«Αν είχαν ξεκινήσει από την αρχή αυτά τα πρωταθλήματα με τον εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο, όπως η Super League 1 και η Basket League, δεν θα μπορούσε να βρεθεί κάποιος να τους πει, εσείς σταματάτε και οι άλλοι συνεχίζουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΓΓΑ. Ομως στην SL2 παίζαν καθυστερήσεις για το τηλεοπτικό συμβόλαιο και τώρα κινδυνεύουν να καούν όλοι μαζί.

«Έχω μπει στα παπούτσια αυτών των παιδιών που είναι 8 μήνες σε απραξία, αλλά πρέπει να μπούμε στα παπούτσια και των γιατρών στις ΜΕΘ», ανέφερε ακόμα ο Γιώργος Μαυρωτάς και πρόσθεσε ότι τις σχετικές αποφάσεις θα τις πάρουν οι αρμόδιοι από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Αναλυτικά ο Μαυρωτάς δήλωσε για τη διαμαρτυρία των παικτών της Super League 1 για τους συναδέλφους τους στις χαμηλότερες κατηγορίες: «Δεν μπορεί ο αθλητισμός να είναι έξω από τη μεγάλη εικόνα. Έχω υπάρξει αθλητής και έχω μπει στα παπούτσια αυτών των παιδιών που είναι 8 μήνες σε απραξία. Όμως από την άλλη πρέπει να μπούμε στα παπούτσια και αυτώ των γιατρών που είναι στις ΜΕΘ κι έχουν πέντε περιστατικά που επιδεινώνονται το βράδυ και υπάρχουν μόνο δυο θέσεις στη μονάδα. Οι ειδικοί μας λένε πως αυτά τα δυο είναι αλληλένδετα. Η αντοχή των νοσοκομείων έχει να κάνει και με την ανάγκη να κοπεί ένα μεγάλο κομμάτι της αθλητικής δραστηριότητας. Το πόσο μεγάλο θα είναι αυτό δεν είναι δική μας απόφαση».

Για την ετοιμότητα του μηχανισμού ο ΓΓΑ ανέφερε:
«Εμείς προετοιμαζόμαστε, μόλις βελτιωθεί κάπως η μεγάλη εικόνα, σταδιακά και πειθαρχημένα, όπως κάναμε τον Μάιο, να ξανανοίξει η αθλητική δραστηριότητα. Κι επειδή έχουμε κάνει το σχέδιό μας, σε ελέγχους, θα είμαστε έτοιμοι μόλις ανάψει το πράσινο φως».

Ειδικά για την Super League 2 όταν ρωτήθηκε, σχολίασε:
«Από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας το επιχείρημα είναι ότι οι δυο πάνω κατηγορίες η Super League 1 του ποδοσφαίρου και η Α1 του μπάσκετ, τα εφάρμοζαν αυτά τα πρωτόκολλα και έπρεπε να είναι έτοιμοι να τα εφαρμόζουν και οι υπόλοιποι. Εκείνο που τους κάνει αρκετά διστακτικούς είναι ότι δεν θέλουν να υπάρχει μια ιδιαίτερη κινητικότητα. Άλλο να μιλάς για μερικούς συλλόγους στις πάνω κατηγορίες κι άλλο για εκατοντάδες που θα κινούνται σε όλη την επικράτεια. Αν είχαν ξεκινήσει από την αρχή αυτά τα πρωταθλήματα με τον εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο, όπως η Super League 1 και η Basket League, δεν θα μπορούσε να βρεθεί κάποιος να τους πει, εσείς σταματάτε και οι άλλοι συνεχίζουν. Δεν είναι θέμα εμπιστοσύνης μόνο, είναι και θέμα μεγέθους κινητικότητας.
Εμείς είχαμε κάνει εισηγήσεις σε περίπτωση lock down πώς μπορεί να λειτουργήσει ο αθλητισμός. Στη δική μας εισήγηση ήταν λίγο πιο ανοικτά τα πράγματα. Περιλαμβάνονταν όλες οι ομάδες την πρώτης κατηγορίας σε όλα τα αθλήματα ανδρών και γυναικών. Περιλάμβανε τις εθνικές ομάδες για να μπορούν να κάνουν προπόνηση. Όμως εκείνοι που έχουν περισσότερα δεδομένα και μπορούν να βλέπουν και πιο μακριά και δεν τους απασχολεί τόσο το αθλητικό κομμάτι, αλλά η γενικότερη εικόνα και πως θα αναχαιτίσουν ένα δεύτερο κύμα πανδημίας που έρχεται με μεγαλύτερη σφοδρότητα είναι εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις».