Όταν ο πόλεμος του 1940 «νίκησε» το ξανθιώτικο ντέρμπι Ασπίδα-Ορφέας της πρεμιέρας του Κυπέλλου Ελλάδος

Η 28η Οκτωβρίου φέτος έμελλε λόγω της πανδημίας του κορονοϊου να αποτελέσει φέτος την (καθυστερημένη) ημερομηνία έναρξης του Κυπέλλου Ελλάδος για την σεζόν 2020-2021.

Αυτές τις μέρες ωστόσο είχε οριστεί η έναρξη και του Κυπέλλου της σεζόν 1940-1941, ακριβώς 80 χρόνια πριν. Οπως γίνεται αντιληπτό, οι αγώνες εκείνοι δεν έγιναν ποτέ, αφού από τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 η Ελλάδα βρέθηκε σε εμπόλεμη κατάσταση.

Το «Οχι» του Μεταξά στην απαίτηση του φασιστικού καθεστώτος του Μπενίτο Μουσολίνι για την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την ελληνοαλβανική μεθόριο σήμανε ουσιαστικά την είσοδό της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που προφανώς δεν άφησε ανεπηρέαστο και το ποδόσφαιρο.

Εκείνη την εποχή η βασική διοργάνωση στην Ελλάδα ήταν το Κύπελλο. Την σεζόν 1940-1941 θα διεξαγόταν για τρίτη φορά. Οι πρώτοι αγώνες είχαν οριστεί για τον Οκτώβριο του ’40. Στην διοργάνωση είχαν δηλώσει συμμετοχή περίπου 80 ομάδες από τις 6 υπάρχουσες Ενώσεις (Αθηνών, Πειραιώς, Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Πατρών και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης). Από την δε Ένωση ΑΜ-Θ, όπως ονομαζόταν τότε, είχαν δηλωθεί 17 ομάδες, από τις οποίες οι 9 από τους νομούς Καβάλας και Δράμας και οι οκτώ από τους τρεις νομούς της Θράκης μας.

Από κάθε Ένωση θα αναδεικνυόταν ένας νικητής και στην συνέχεια θα έμπαιναν στον θεσμό οι ομάδες ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Απόλλων Αθηνών, Ολυμπιακός Πειραιώς, Εθνικός Πειραιώς, ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης, Άρης Θεσσαλονίκης και Ηρακλής Θεσσαλονίκης έτσι ώστε να αναδειχθεί ο τελικός νικητής. Οι αγώνες της προκριματικής φάσης στην Ένωση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ξεκίνησαν στις 20 Οκτωβρίου με την Ελπίδα Δράμας και την Δόξα Δράμας να κερδίζουν την Ένωση Αρμενίων και τον Άρη Δράμας αντίστοιχα. Στο πλαίσιο αυτής της προκριματικής φάσης είχαν κληρωθεί να παίξουν μεταξύ τους και οι δυο μεγάλες ομάδες της Ξάνθης, η Ασπίδα και ο Ορφέας, σε έναν αγώνα που δεν διεξήχθη ποτέ διότι ξέσπασε ο Ελληνοιταλικός πόλεμος και το Κύπελλο διακόπηκε.

Ο αγώνας, όπως σημειώνει σε παλιότερο άρθρο του στο προσωπικό του μπλογκ ο Μπάμπης Κυρλίδης (για το οποίο χρειάστηκαν αρκετές ώρες ψάξιμο στο ίντερνετ αλλά και συζητήσεις με διάφορους ανθρώπους εντός και εκτός Νομού Ξάνθης) είχε φαβορί την Ασπίδα, καθώς διέθετε στις τάξεις της έμπειρους παίχτες. Η φωτογραφία από εφημερίδα της εποχής είναι από την προαναγγελία εκείνου του αγώνα.

Εκείνη την εποχή στην Ασπίδα ξεχώριζαν τα αδέρφια Φανόπουλου, ο Μπακιρτζής, ο Νισμεντίν, ο Παρτεμιάνης, ο Ζωγράφου ενώ από τον νεανικό Ορφέα τα αδέρφια Πασχαλίδη, ο Ζάμος και ο Ζήκος, Μάλιστα 15 μέρες πριν την αναμέτρηση του Κυπέλλου οι ομάδες είχαν τεθεί αντιμέτωπες για το πρωτάθλημα με την Ασπίδα να κερδίζει 6-0 τον Ορφέα που αγωνίστηκε σχεδόν σε όλο το παιχνίδι με 10 παίχτες καθώς τραυματίστηκε σοβαρά ο Τοκμακίδης.

Όπως προαναφέρθηκε, οι αγώνες της προκριματικής φάσης ξεκίνησαν στις 20 Οκτωβρίου με την Ελπίδα Δράμας και την Δόξα Δράμας να κερδίζουν την Ένωση Αρμενίων και τον Άρη Δράμας αντίστοιχα. Η συνάντηση Ασπίδα – Ορφέας δεν διεξήχθη ποτέ διότι ξέσπασε ο Ελληνοιταλικός πόλεμος και το Κύπελλο διακόπηκε. Ο πόλεμος είχε νικήσει την Ασπίδα και τον Ορφέα, ο πόλεμος είχε κερδίσει το ποδόσφαιρο, ο πόλεμος είχε κερδίσει τον αθλητισμό…