Όταν ο πόλεμος του 1940 νίκησε την Ασπίδα και τον Ορφέα Ξάνθης ματαιώνοντας το μεταξύ τους παιχνίδι

 

Ημέρα εθνικής επετείου η σημερινή, ημέρα που ο ελληνικός λαός γιορτάζει το αποφασιστικό «όχι» στο τελεσίγραφο του Μουσολίνι, ημέρα που στην χώρα μας γιορτάζεται το περίφημο Έπος του ’40.

Ίσως είμαστε η μόνη χώρα που γιορτάζει ως εθνική επέτειο και ημέρα αργίας για όλους την είσοδό της σε έναν πόλεμο, την σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και συνασπισμού Ιταλίας και Αλβανίας, η οποία διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 31 Μαΐου 1941, όταν και ολοκληρώθηκε η κατάληψη της χώρας από τις Γερμανικές δυνάμεις, οι οποίες επιτέθηκαν στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941. Ως τη στιγμή της γερμανικής εισβολής, ο Ελληνικός στρατός είχε προελάσει στα Αλβανικά εδάφη, ως αποτέλεσμα της μέχρι τότε αποτελεσματικής αντιμετώπισης των Ιταλο-Αλβανικών δυνάμεων.

Η ιταλική κυβέρνηση στο πλαίσιο της  επεκτατικής πολιτικής του φασιστικού καθεστώτος του Μπενίτο Μουσολίνι απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία της Ελλάδος. Η κίνηση αυτή εκδηλώθηκε με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η άρνηση της Ελλάδας εορτάζεται στην «Επέτειο του Όχι» και την είσοδό της στον πόλεμο, που προφανώς δεν άφησε ανεπηρέαστο και το ποδόσφαιρο.

Εκείνη την εποχή η βασική διοργάνωση στην Ελλάδα ήταν το Κύπελλο. Την σεζόν 1940-1941 θα διεξαγόταν για τρίτη φορά. Οι πρώτοι αγώνες είχαν οριστεί για τον Οκτώβριο του ’40. Στην διοργάνωση είχαν δηλώσει συμμετοχή περίπου 80 ομάδες από τις 6 υπάρχουσες Ενώσεις (Αθηνών, Πειραιώς, Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Πατρών και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης). Από την δε Ένωση ΑΜ-Θ, όπως ονομαζόταν τότε, είχαν δηλωθεί 17 ομάδες, από τις οποίες οι 9 από τους νομούς Καβάλας και Δράμας και οι οκτώ από τους τρεις νομούς της Θράκης μας.

Από κάθε Ένωση θα αναδεικνυόταν ένας νικητής και στην συνέχεια θα έμπαιναν στον θεσμό οι ομάδες ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Απόλλων Αθηνών, Ολυμπιακός Πειραιώς, Εθνικός Πειραιώς, ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης, Άρης Θεσσαλονίκης και Ηρακλής Θεσσαλονίκης έτσι ώστε να αναδειχθεί ο τελικός νικητής. Οι αγώνες της προκριματικής φάσης στην Ένωση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ξεκίνησαν στις 20 Οκτωβρίου με την Ελπίδα Δράμας και την Δόξα Δράμας να κερδίζουν την Ένωση Αρμενίων και τον Άρη Δράμας αντίστοιχα. Στο πλαίσιο αυτής της προκριματικής φάσης είχαν κληρωθεί να παίξουν μεταξύ τους και οι δυο μεγάλες ομάδες της Ξάνθης, η Ασπίδα και ο Ορφέας, σε έναν αγώνα που δεν διεξήχθη ποτέ διότι ξέσπασε ο Ελληνοιταλικός πόλεμος και το Κύπελλο διακόπηκε.

Ο αγώνας, όπως σημειώνει σε παλιότερο άρθρο του στο προσωπικό του μπλογκ ο Μπάμπης Κυρλίδης (για το οποίο χρειάστηκαν αρκετές ώρες ψάξιμο στο ίντερνετ αλλά και συζητήσεις με διάφορους ανθρώπους εντός και εκτός Νομού Ξάνθης) είχε φαβορί την Ασπίδα, καθώς διέθετε στις τάξεις της έμπειρους παίχτες. Η φωτογραφία από εφημερίδα της εποχής είναι από την προαναγγελία εκείνου του αγώνα. Εκείνη την εποχή στην Ασπίδα ξεχώριζαν τα αδέρφια Φανόπουλου, ο Μπακιρτζής, ο Νισμεντίν, ο Παρτεμιάνης, ο Ζωγράφου ενώ από τον νεανικό Ορφέα τα αδέρφια Πασχαλίδη, ο Ζάμος και ο Ζήκος, Μάλιστα 15 μέρες πριν την αναμέτρηση του Κυπέλλου οι ομάδες είχαν τεθεί αντιμέτωπες για το πρωτάθλημα με την Ασπίδα να κερδίζει 6-0 τον Ορφέα που αγωνίστηκε σχεδόν σε όλο το παιχνίδι με 10 παίχτες καθώς τραυματίστηκε σοβαρά ο Τοκμακίδης.

Όπως προαναφέρθηκε, οι αγώνες της προκριματικής φάσης ξεκίνησαν στις 20 Οκτωβρίου με την Ελπίδα Δράμας και την Δόξα Δράμας να κερδίζουν την Ένωση Αρμενίων και τον Άρη Δράμας αντίστοιχα. Η συνάντηση Ασπίδα – Ορφέας δεν διεξήχθη ποτέ διότι ξέσπασε ο Ελληνοιταλικός πόλεμος και το Κύπελλο διακόπηκε. Ο πόλεμος είχε νικήσει την Ασπίδα και τον Ορφέα, ο πόλεμος είχε κερδίσει το ποδόσφαιρο, ο πόλεμος είχε κερδίσει τον αθλητισμό…