Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για τις επόμενες ώρες στην Θράκη – Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός

Η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει θέσει τις υπηρεσίες της σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, καθώς, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στις 11/10, προβλέπεται κακοκαιρία με έντονες βροχοπτώσεις η οποία θα πλήξει και περιοχές της περιφέρειας ως εξής:

1. Από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας, τη Μακεδονία και τη Θράκη, με εξασθένηση από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης και από τα δυτικά. 2. Από τις πρωινές και μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τρίτης, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά μοντέλα, έντονη βροχόπτωση αναμένεται τις πρωινές ώρες της Τρίτης στις ΠΕ Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης και Ροδόπης, και καθώς εξελίσσεται το φαινόμενο και στην Π.Ε. Έβρου. Ιδιαίτερα στην Π.Ε. Δράμας φαίνεται ότι τα φαινόμενα και το ύψος της βροχής θα είναι εντονότερα.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων οι πολίτες θα πρέπει:
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα (Ιρλανδικές Διαβάσεις), πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας πιθανής χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Πηγή: https://www.ert.gr//