Με 9-8 ψήφισε η ΕΠΟ να MHN γίνουν τα μπαράζ, «λευκό» από τον Πανίδη στις ημερομηνίες διεξαγωγής τους

Η επόμενη ημέρα της κρίσιμης συνεδρίασης της ΕΕ της ΕΠΟ για τον ορισμό μπαράζ ανάμεσα σε Ξάνθη και Απόλλωνα Σμύρνης έχει ενδιαφέρον ως προς την ανάλυση του τρόπου που διαμορφώθηκαν οι ισορροπίες αυτής της απόφασης.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΕ κατατέθηκε μία μέση λύση που μάλιστα κέρδισε την πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ το απόγευμα της Δευτέρας (3/8) μέσω τηλεδιάσκεψης. Αυτή ήταν να μην γίνει το μπαράζ, να μείνει η Ξάνθη, να ανέβει και ο Απόλλων Σμύρνης με συνέπεια η Σούπερ Λίγκα 1 τη νέα σεζόν να έχει 15 ομάδες.

Ωστόσο το σκορ αυτή της πρότασης ήταν 9 υπέρ προς 8 κατά και δεν πέρασε γιατί για να υπάρξει άμεση αλλαγή στις προκηρύξεις χρειάζονται τα 3/4 των ψήφων, δηλαδή εν προκειμένω χρειάζονταν 13 ψήφοι και υπήρχαν μόλις 9.

Την πρόταση κατέθεσε το μέλος της ΕΕ της ΕΠΟ Παναγιώτης Διακοφώτης και την υπερψήφισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ξανθης Γιώργος Πανιδης αλλά και ο πρόεδρος της γειτονικής ΕΠΣ Δράμας Γιώργος Χατζησαρόγλου. Ποιοι διαφώνησαν με αποτέλεσμα να μην συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία;

Ο πρώτος που αντέδρας, μόλις έκανε την πρόταση ο Διακοφώτης, ηταν ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, Τάκης Αγραφιώτης που πήρε τον λόγο και είπε: «Τι πάτε να κάνετε; Κε Γραμμένε είστε και έγκριτος νομικός. Ειλικρινά ζητάτε να αλλάξουν δύο προκηρύξεις πρωταθλημάτων; Είναι παράλογο αυτό που πάτε να κάνετε. Ακούστε τι λέει η νομική υπηρεσία σας…».

Εκείνη τη στιγμή παρενέβη ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ και πρόεδρος της Super League, Λεωνίδας Μπουτσικάρης, εκπρόσωπος του Παναθηναϊκού υπενθυμίζεται, ο οποίος υποστήριξε την τοποθέτηση του εκπροσώπου του Ολυμπιακού: «Εχει δίκιο ο κ. Αγραφιώτης, παρότι δεν είναι νομικός. Δεν μπορεί να γίνει αυτό που ζητάτε».

Τελικά κατά της πρότασης Διακοφώτη ψήφισαν και οι τέσσερις εκπρόσωποι της Super League 1, όχι μόνο ο Μπουτσικάρης (ΠΑΟ) και ο Αγραφιώτης (ΟΣΦΠ) αλλά και ο Ασλανίδης της ΑΕΚ αλλά και ο Μάκης Γκαγκάτσης του ΠΑΟΚ. Επισήμως, οι τέσσερις εκπρόσωποι της Λίγκας υπερασπίστηκαν την απόφαση που και με ψηφο της Ξάνθης ελήφθη για μη αναδιάρθρωση στο μεγάλο πρωτάθλημα.

Οι άλλοι που καταψήφισαν την πρόταση Διακοφώτη και έστειλαν Ξάνθη και Απόλλωνα στα μπαράζ ήταν ο πρόεδρος της ΕΠΟ Ευάγγελος Γραμμένος και οι σύμβουλοι της ΕΕ Βακάλης, Αντωνίου και Λασκαράκης, δηλαδή ουσιαστικά καταψήφισαν εκτός από τον πρόεδρο, ο α’ αντιπρόεδρος και ο ταμίας της Ομοσπονδίας.

Ετσι με πλειοψηφία 9-8 μπορεί να υπερίσχυσε οριακά η πρόταση να ΜΗΝ γίνει μπαραζ και να πάμε σε αναδιάρθωση 15 ομάδωνσ την SL1, αλλά από την στιγμή που μιλάμε για άμεση αλλαγή προκηρύξεων και δεν συγκέντρωσε τα 3/4 που ειπώθηκε στην ΕΕ της Ομοσπονδίας ότι απαιτούνται, η πρόταση δεν πέρασε.

Ακολούθησε συζήτηση για τον ορισμό των μπαράζ στις ημερομηνίες που προτάθηκαν. Η διεξαγωγή μπαράζ προβλέπονταν από την προκήρυξη του πρωταθλήματος και έτσι για αυτές, δεν χρειάζονταν πλειοψηφία 3/4 που προβλέπει ο νόμος Αυγενάκη, όπως στην πρόταση για 15 ομάδες στη μεγάλη κατηγορία, τη νέα χρονιά.

Στη σχετική ψηφοφορία,επτά μέλη ψήφισαν υπέρ του μπαράζ, μεταξύ των οποίων και πάλι ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος αλλά και ο πρόεδρος της Super League, Λεωνίδας Μπουτσικάρης καθώς και οι υπόλοιποι τρεις του μεγάλου πρωταθλήματος καθώς επισημάνθηκε ότι η απόφαση του Συνεταιρισμού ήταν να τηρηθεί η προκήρυξη η οποία προβλέπει τα μπαράζ.

Ετσι, οι επτά ψήφοι για να γίνουν τα μπαράζ στις συγκεκριμένες ημερομηνίες 22 και τις 29/8 ήταν από τους Γραμμένο, Μπουτσικάρη, Αγραφιώτη, Αντωνίου, Γκαγκάτση, Ασλανίδη, Λασκαράκη. Οι «7» δηλαδή, ήταν οι τέσσερις εκπρόσωποι της Super League, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, ο α’ αντιπρόεδρος και ο ταμίας της Ομοσπονδίας.

«Όχι» ψήφισαν οι: Θωμαίδης, Λεουτσάκος, Διακοφώτης, Χατζησαρόγλου, Παπαχρήστος. Και οι πέντε στην ψηφοφορία που είχε προηγηθεί, είχαν ταχθεί υπέρ της πρότασης Διακοφώτη για να μην γίνουν μπαράζ, να αγωνιστούν και οι δύο ομάδες τη νέα χρονιά στη μεγάλη κατηγορία και αυτή να στελεχωθεί από 15 ομάδες.

«Παρών» τέλος, ψήφισαν οι: Δημητρίου, Κουπτσίδης, Πανίδης, Ψαρρόπουλος, Βακάλης με το αιτιολογικό ότι οι ημερομηνίες δεν προτάθηκαν από την Επιτροπή Διοργανώσεων. Το «παρών» ερμηνεύθηκε ως μη έγκυρη ψήφος από τη νομική υπηρεσία της ΕΠΟ και όχι ως αρνητική.

Έτσι με ψήφους 7 υπέρ, 5 κατά και 5 παρών πέρασε η πρόταση για να διεξαχθούν τα μπαράζ στις 22 και 29 Αυγούστου.