Παρέμεινε ο Αυγενάκης – Χωρίς κανένα Θρακιώτη το νέο υπουργικό σχήμα

Μια κυβέρνηση που παραμένει «ανδροκρατούμενη», αλλά θα έχει ενισχυμένο το φιλελεύθερο αποτύπωμα ενώ το κυβερνητικό σχήμα προσαρμόζεται στις ανάγκες της οικονομικής αναδιάρθρωσης που επιδιώκει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που προκαλεί ο Covid 19 μέσω των 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης και πολιτικό σχέδιο τις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη. Αυτή είναι η εικόνα που με λίγα λόγια παρουσιάζει το νέο «διορθωμένο» κυβερνητικό σχήμα. 

Στο πλαίσιο των αλλαγών που αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης διπλασιάζονται σε 4 οι αναπληρωτές υπουργοί αφού αναβαθμίζονται οι υφυπουργοί Θόδωρος Σκυλακάκης (Οικονομικών) και Νίκος Παπαθανάσης (Ανάπτυξης). Το υπουργικό Συμβούλιο αυξάνεται ελάχιστα σε 52 πρόσωπα ενώ αναπληρώνεται το κενό που άφησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γεράσιμος Θωμάς από τον Νίκο Ταγαρά όχι όμως και αυτό του Δημήτρη Κράνη, κι έτσι ο Κώστας Τσιάρας παραμένει δίχως υφυπουργό στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα οι γυναίκες συνεχίζουν να αποτελούν μειοψηφία, παρά τις περί αντιθέτου φήμες. Η Ζωή Ράπτη προστίθεται στο -κομβικό λόγω πανδημίας – επιτελείο του υπουργείου Υγείας. Πλην όμως η γυναικεία παρουσία παραμένει περιορισμένη με μόλις 6 «εκπροσώπους» του φύλου και μόλις 2 υπουργούς (Κεραμέως – Μενδώνη).

Ανασχηματισμός: Κυβέρνηση πιο

Η έκπληξη με τον Π.Τσακλόγλου

Η είσοδος στην κυβέρνηση στην θέση του υφυπουργού Εργασίας του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) Πάνου Τσακλόγλου, φαίνεται να αποτελεί την πλέον ουσιαστική προσθήκη στο κυβερνητικό σχήμα. Να θυμίσουμε ότι το όνομα του Πάνου Τσακλόγλου συμπεριλαμβάνονταν στα πρόσωπα που είχαν φημολογηθεί ότι θα αναλάβουν τον θώκο του υπουργού Οικονομικών την περίοδο λίγο πριν και λίγο μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019, έως ότου ανακοινώθηκε ότι την θέση καταλαμβάνει ο Χρήστος Σταϊκούρας. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για πρόσωπο αυξημένου κύρους που συμπεριλήφθηκε στο κυβερνητικό σχήμα προκειμένου να επιφέρει αλλαγές. Αντικείμενο του από την θέση του υφυπουργού Εργασίας αρμόδιου για ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης αποτελεί προφανώς το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Με δεδομένο ότι ο Πάνος Τσακλόγλου συμμετείχε στην διαμόρφωση του προσχεδίου της Επιτροπής Πισσαρίδη που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα, προφανώς θα κληθεί να υλοποιήσει τμήμα ή το σύνολο αυτών των αλλαγών. Σύμφωνα με το προσχέδιο συνίσταται στην ενίσχυση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην κοινωνική ασφάλιση, δηλαδή στην είσοδο ενός συστήματος ατομικής αποταμίευσης («κουμπαρά» το έχει αποκαλέσει στο παρελθόν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης). Πιθανότατα υποχρεωτικού για τους νέους ασφαλισμένου και προαιρετικού για όσους βρίσκονται ήδη στην αγορά εργασίας σύμφωνα με τις προτάσεις του προσχεδίου.

Ανασχηματισμός: Κυβέρνηση πιο

Σε συνέντευξή του άλλωστε στις αρχές του έτους, ο Πάνος Τσακλόγλου είχε σχολιάσει την αλλαγή που είχε νομοθετήσει ο Γιάννης Βρούτσης για το ασφαλιστικό σύστημα. Μεταξύ άλλων είχε επισημάνει ότι «το νομοσχέδιο δεν περιέχει αναφορές σε επαγγελματικά ταμεία, η ενίσχυση των οποίων είναι ιδιαίτερα επιθυμητή τόσο για την τόνωση της αποταμίευσης όσο και για την εξασφάλιση υψηλότερου βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων στο μέλλον. Όμως, το εγχείρημα αυτό δεν είναι εύκολο.Η λύση που έχει προταθεί από πολλούς ειδικούς για τη μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης σε επαγγελματική ασφάλιση, ενώ έχει  πολλά μακροχρόνια οφέλη, δημιουργεί βραχυχρόνια αλλά και μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά ελλείμματα τα οποία είναι δύσκολο να καλυφθούν. Πάντως, ευελπιστώ ότι μία σοβαρή συζήτηση θα γίνει το επόμενο διάστημα σχετικά με αυτά τα θέματα και  θα βρεθεί η χρυσή τομή για τη δημιουργία επαγγελματικής ασφάλισης κεφαλαιοποιητικής μορφής η οποία θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το υφιστάμενο διανεμητικό σύστημα». Επίσης πρόκειται για πολέμιο του κρατισμού, αφού όπως έχει επισημάνει «ο λαϊκιστικός κρατισμός έχει πολύ βαθιές ρίζες στη χώρα μας και είναι μάλλον διαπαραταξιακός». Μάλιστα δεν «τσιγκουνέυτηκε» και επικρίσεις στα κόμματα του δεξιού χώρου σημειώνοντας ότι «τα μεγάλα κεντροδεξιά κόμματα της Ευρώπης έχουν στους κόλπους τους εκπροσώπους τόσο της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς» όσο και εκπροσώπους φιλελεύθερων απόψεων. Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει και στη χώρα μας με τη Νέα Δημοκρατία. Η «λαϊκή δεξιά» έχει, όντως, έντονες κρατικιστικές καταβολές αλλά και αντίστοιχες πρακτικές διακυβέρνησης».

Πιο μεγάλο από ό,τι φαίνεται το …uprgrade  του Θόδωρου Σκυλακάκη

Η αναβάθμιση του Θόδωρου Σκυλακάκη δείχνει να είναι …μεγαλύτερη από τον νέο τίτλο που απέκτησε αυτόν του «αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών» αρμόδιου για ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής. Θυμίζουμε ότι προηγήθηκε την Παρασκευή η συμμετοχή του στο 5μελές σχήμα που αποφασίστηκε στο υπουργικό Συμβούλιο για την διαχείριση του «πακέτου» των 32 δισ. ευρώ. Ο Θόδωρος Σκυλακάκης ουσιαστικά θα εμπλακεί στην αξιοποίηση των πόρων που θα καθορίσουν την περεταίρω κυβερνητική πολιτική στην οικονομία μαζί με δύο πολύ στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη: Τον Άκη Σκέρτσο, υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη. Ουσιαστικά αυτό μεταβάλει τον Θόδωρο Σκυλακάκη σε ένα μέλος της κυβέρνησης με ιδιαίτερα αυξημένες αρμοδιότητες και συνδιαμορφωτή πολιτικών που θα αφορούν κάθε υπουργείο. Επίσης διαμορφώνει για τον ίδιο μία ειδική σχέση με το συντονιστικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η παρουσία του ενισχύει επίσης το «φιλελεύθερο» προφίλ της κυβέρνηση μιας και είναι γνωστές οι καταβολές του από τον πολιτικό φορέα «Δράση». Κίνηση που ιδρύθηκε από τον Στέφανο Μάνο (υπουργό Οικονομίας της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη) και είχε την υποστήριξη των ευρωπαίων Φιλελεύθερων του Γκύ Φερχοφσταντ. Η κίνηση αυτή επί προεδρίας Μητσοτάκη, το 2017 ενσωματώθηκε πλήρως στην Νέα Δημοκρατία.

Ανασχηματισμός: Κυβέρνηση πιο

Ν.Ταγαράς: Ένας ακόμη πρώην «σαμαρικός» στην κυβέρνηση

Πάντως οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τις αναγκαιότητες των εσωκομματικών ισορροπιών. Έτσι στην κυβέρνηση «μπήκε» πλάι στον Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ο έμπειρος βουλευτής Κορινθίας Νίκος Ταγαράς. Έχει θητεύσει περίπου στην ίδια θέση ως αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος αντικαθιστώντας τον Σταύρο Καλαφάτη στις αρχές του 2014 στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Η παρουσία του προστίθεται έτσι στους υπουργούς που έχουν θητεύσει και στις δύο τελευταίες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Μάκη Βορίδη, τον Βασίλη Κικίλια και τον Γιάννη Βρούτση.

Ανασχηματισμός: Κυβέρνηση πιο

Στόχοι

Η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι κεντρικός στόχος της ήταν να δοθεί έμφαση στο θέμα της αξιοποίησης των κονδυλίων του υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου ζητούμενο είναι η «αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων δίνουν ισχυρό ρόλο στα χαρτοφυλάκια Οικονομικών και Ανάπτυξης. Όπως και η υγειονομική κρίση, ταυτόχρονα με το σχέδιο για ένα νέο ΕΣΥ, οδηγούν στην οργανωτική τόνωση του υπουργείου Υγείας. Ενώ είναι σαφές πως δεν θα μπορούσε να μην συμπληρωθεί το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας, όταν κυβερνητική προτεραιότητα ήταν και είναι η Απασχόληση κι οι νέες θέσεις εργασίας». Ένας πάντως από τους στόχους στους οποίους δεν γίνεται αναφορά είναι η πρόκληση σημαντικών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα. Ερώτημα αποτελεί αν οι αλλαγές αυτές θα αφορούν και τους εν ενεργεία συνταξιούχους, που πρόσφατα βρέθηκαν με θετικό τρόπο στο επίκεντρο της προσοχής του πρωθυπουργού που ανακοίνωσε μερική υλοποίηση της πρόσφατης απόφασης στου ΣτΕ για τα αναδρομικά από τις περικοπές των συντάξεων του 2012. Τονίζοντας όμως παράλληλα ότι οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να προσβλέπουν σε νέες παροχές.

Πηγή: https://www.news247.gr