Με παρελθόν στα γήπεδα αλλά και τα… παρκέ της Θράκης όταν ήταν φοιτητής στο ΔΠΘ ο νέος πρόεδρος της Super League

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Λεωνίδας Μπουτσικάρης εξελέγη νέος πρόεδρος της Super League και όλοι άρχισαν να αναζητούν πληροφορίες και το βιογραφικό του, διαπιστώνοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν ήταν. Βλέπετε, ο ίδιος είναι χαμηλών τόνων και όλα αυτά τα χρόνια προτίμησε να αποφεύγει τόσο τις κάμερες και τα μικρόφωνα όσο και γενικότερα να βγαίνει στο προσκήνιο.

Το όνομα ωστόσο αρχικά και οι φωτογραφίες του στην συνέχεια, θύμισαν σε αρκετό κόσμο στην Θράκη έναν νεαρό φοιτητή που είχε βρεθεί στην περιοχή μας πριν δύο δεκαετίες για να σπουδάσει στη Νομική Κομοτηνής. Όπως συμβαίνει με αρκετούς φοιτητές του ΔΠΘ, το διάστημα εκείνο φρόντισε να εμπλακεί με τα αθλητικά δρώμενα της περιοχής. Αγωνίστηκε μάλιστα και με επιτυχία, όντας από τα βασικά στελέχη της ομάδας, στον μεγάλο Αστέρα Αιγείρου των τελών της δεκαετίας του ’90 και των αρχών της δεκαετίας του 2000, που εκπροσωπούσε το ροδοπίτικο ποδόσφαιρο στην τότε Δ’ Εθνική.

Παράλληλα ωστόσο, λέγεται ότι ασχολήθηκε και με το μπάσκετ. Το τελευταίο δεν είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο, ωστόσο η αναζήτηση του ThrakiSportS στα αρχεία της εποχής βρίσκει πράγματι έναν Μπουτσικάρη αγνώστων λοιπών στοιχείων να αγωνίζεται σε ορισμένους αγώνες του ΓΑΣ Κομοτηνή, κυρίως φιλικούς προετοιμασίας, την περίοδο που δεδομένα ο νέος πρόεδρος της Super League ήταν στην Κομοτηνή και σπουδαζε στη Νομική της. Δεν αποκλείεται να πρόκειται για συνωνυμία, πιο πιθανό όμως, όπως έκαναν άλλωστε και πολλοί άλλοι, να πειραματίστηκε στα δύο αθλήματα και εν τέλει να τον κέρδισε το ποδόσφαιρο. Εμφανίζεται πάντως ένας Μπουτσικάρης να έχει ταξιδέψει με τον ΓΑΣ για φιλικό τουρνουά μέχρι και στην Χαλκιδική για συμμετοχή σε αγώνα με τον Φίλιππο Βέροιας το οποίο οι Θρακιωτες κέρδισαν με 71-59 έχοντας ως συμπαίκτες τους Βεργίδη, Παπουτσίδη, Γκοντόπουλο, Σιμσιρή, Σπανό και τους Κίμωνα Λεχούδη και Γιώργο Κουτσοβασίλη που ακόμα και σήμερα συνεχίζουν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είτε πράγματι πειραματίστηκε και με το μπάσκετ είτε όχι, τον καταγόμενο από το Γύθειο Λακωνίας Λεωνίδα Μπουτσικάρη τον κέρδισε ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια στην Θράκη το ποδόσφαιρο και έστω πλέον χωρίς να βρίσκεται με δελτίο σε κάποια ομάδα, εξακολουθεί να παίζει συχνά μπάλα συμμετέχοντας σε μια από τις έξι ομάδες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Μάλιστα φέτος θα επέστρεφε λογικά για να αγωνιστεί στα γήπεδα της Ροδόπης για την τελική φάση του Δικηγορικού Πρωταθλήματος, αλλά και αυτό όπως σχεδόν όλες οι φετινές αθλητικές διοργανώσεις αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Από τις μεγάλες του στιγμές με τη φανέλα των πράσινων του Αστέρα Αιγείρου ήταν τα παιχνίδια με τον Σπάρτακο Αγίων Θεοδώρων την σεζόν 2001-2002. Μάλιστα, τον Νοέμβριο του 2001 ο Μπουτσικάρης είχε πετύχει με μακρινό σουτ το μοναδικό τέρμα του Αστέρα Αιγείρου στο επεισοδιακό ντέρμπι κορυφής με τον Σπάρτακο, σε μια αναμέτρηση στην οποία είχαμε στο τέλος συμπλοκή μεταξύ των παικτών με αποτέλεσμα ο διαιτητής Παρασκευούδης να βγάλει 12 κίτρινες και τρεις κόκκινες κάρτες. Στον αγώνα του δεύτερου γυρου τον Απρίλιο του 2002 είχε επίσης πετύχει τέρμα με σουτ από πλάσια, διαμορφώνοντας το τελικό 2-0 υπέρ του Αστέρα.

Με τον Σπάρτακο Αγίων Θεοδώρων ο Αστέρας Αιγείρου είχε παίξει συνολικά έξι φορές εκείνη την σεζόν και είχε αναδειχθεί νικητής όλες (οι δύο για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, δύο στο κύπελλο και άλλες δυο στα μπαράζ ανόδου). Η τελευταία ήταν τον Ιούνιο του 2002, όταν και ο Αστέρας κέρδισε τον Σπάρτακο με 2-0 στον δεύτερο τελικό των μπαράζ ανόδου στην τότε Δ’ Εθνική (είχε ανέβει χωρίς μπαράζ ως πρώτη στην κανονική διάρκεια η Ελπίδα Σαπών).

Μάλιστα εκείνη τη χρονιά ο Αστέρας Αιγείρου είχε κατακτήσει και το Κύπελλο της ΕΠΣ Θράκης με τον Μπουτσικάρη να ξεκινάει βασικός και να παραμένει αναντικατάστος σε όλη την διάρκεια του τελικού στο γήπεδο του Μεσοχωρίου, αλλά όπως προκύπτει από την έρευνα στα αρχεία του ThrakiSportS, η πορεία στην συνέχεια στο Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδος σταμάτησε απέναντι στον Απόλλωνα Παραλιμνίου στην διαδικασία της ρώσικης ρουλέτας των πέναλτι.

Στην Αίγειρο ο Λεωνίδας Μπουτσικάρης είχε συμπαίκτες οπως οι Μαυρομάτης,  Χατζηισαάκ, Μαργαρισιώτης, Καλοπήτας, Μπαλοδήμος, Κοτζαμπάσης, Βουνάτσος, Τσορπίδης, Πάττας, Πατσαλής, Σαπαλίδης, Τσαλίδης, Αντωνίου, Γεμενετζής, Πίπσος, Μαρινέλλης, Πετράς, Πασχαλίδης, Σπυρίδης, Μαυρόπουλος, Καρταλάκης, Γκουτσίδης, Σαπαλίδης, Καραχρυσάφης, Καρασταύρου, Τσαλίδης, Νέτσκας, Παπαγεωργίου, Γκόγκος, Παχούμης, Γιαννακάκης, Ντικούδης, Καραμανλής, Σέρμπου.

Με την ολοκλήρωση εκείνης της σεζόν και την άνοδο στην Δ’ Εθνική, ο Λεωνίδας Μπουτσικάρης αποδεσμεύθηκε από την ομάδα του Αστέρα Αιγείρου καθώς ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Κομοτηνή. Ήταν ένας από τους συνολικά 24 ποδοσφαιριστές ομάδων της ΕΠΣ Θράκης που αποδεσμεύθηκαν από τους συλλόγους τους το καλοκαίρι του 2002. Συνολικά επτά παικτες είχε αποδεσμεύσει τότε ο Αστέρας Αιγείρου (που πλέον εδώ και τρία χρόνια έχει διαλυθεί και δεν μετέχει καν στα τοπικά πρωταθλήματα). Συγκεκριμένα, μαζί με τον νυν προεδρο της Super League είχαν αποδεσμευτεί από το «Πράσινο Αστέρι» οι Ηρ. Μέτσκας, Κ. Βουνάτσος, Αθ. Καραχρυσάφης, Ελ. Καρταλάκης, Ν. Μαργαρισιώτης και Δ. Δημητριάδης.

Για την ιστορία, οι υπόλοιπες αποδεσμεύσεις εκείνου του καλοκαιριού στην ΕΠΣ Θράκης ήταν οι Α. Μαλούσης και Ν. Πετμεζάς από Φιλύρα, ο Δ. Νασούδης από Βραγιά, οι Κ. Κατσαρίδης, Ραμαδάν Ακάν και Σερήφ Σεβγκή από Αετό Αρριανών, ο Αλ. Μανίτσας από Σπάρτακο Αγίων Θεοδώρων, οι Ν. Δοξάκης από Δοκό, οι Γ. Λέτσας, Β. Πριτσίδης και Αγγ. Ξενοδοχίδης από τον Πανθρακικό, οι Λ. Μεμεκίδης και Π. Τσιτσεράκης από Ελπίδα Σαπών, οι Περεντέ Νεντήμ και Περεντέ Φουάτ από τη Φιλία Κομοτηνής και οι Μεμέτ Ομέρ και Ισμαήλ Οσμάν από τον ΑΟ Οργάνης.

Μετά το πτυχίο από τη Νομική του ΔΠΘ και την αποδέσμευση από τον Αστέρα Αιγείρου, ο Λεωνίδας Μπουτσικάρης πήγε στην Αθήνα. Εντάχθηκε σχεδόν αμέσως στην ομάδα του δικηγορικού γραφείου του Αλέξανδρου Κατσαντώνη, αρχικά ως ασκούμενος και μετά ως συνεργαζόμενος δικηγόρος. Έμεινε επτά χρόνια στο γραφείο του αείμνηστου ποινικολόγου και το 2009 αποφάσισε να ανοίξει το δικό του δικηγορικό γραφείο, με ειδίκευση στο ποινικό και στο αθλητικό δίκαιο, το οποίο έχει την έδρα του στο Κολωνάκι και το διατηρεί έως σήμερα.

Ηταν από μικρός φίλαθλος του Παναθηναϊκού, έχοντας ζήσει τις ομάδες του Χουαν Ραμόν Ρότσα και του Δημήτρη Σαραβάκου και στην συνέχεια του Κριστόφ Βαζέχα και του Χουάν Χοσέ Μπορέλι. Ωστόσο λέγεται ότι εν τέλει μπλέχτηκε με τα διοικητικά του τριφυλλιού εντελώς από τύχη. Ως δικηγόρος είχε εκπροσωπήσει το 2011 στη δίκη του “Koriopolis” τέσσερις από τους κατηγορούμενους. Εναν χρόνο μετά ενεγράφη ως απλός, “ανώνυμος” φίλαθλος στην «Παναθηναϊκή Συμμαχία» και λόγω της δικηγορικής του ιδιότητας, του ζητήθηκε να συμμετάσχει στην εφορευτική επιτροπή και καπως έτσι ξεκινά η ενεργή εμπλοκή του στα παναθηναϊκά δρώμενα.

Ξεκίνησε συνεργασία με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός αρχικα ως εξωτερικός συνεργάτης του νομικού τμήματος, εκπροσωπώντας συχνά την ΠΑΕ σε διάφορες υποθέσεις της αλλά σταδιακά, με την αποχώρηση στελεχών, άρχισε να αναλαμβάνει περισσότερες ευθύνες. Τον Φεβρουάριο του 2018, με απόφαση του Γιάννη Αλαφούζου με τον οποίο στο μεταξύ έχει αναπτύξει ισχυρή σχέση, αναλαμβάνει τη θέση του γενικού διευθυντή και προϊσταμένου νομικών υπηρεσιών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Και ένα χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2019, αναλαμβάνει το πόστο του αντιπροέδρου της ΠΑΕ, ουσιαστικά “τρέχοντας” το “μαγαζί” που λέγεται Παναθηναϊκός και έχει ως πρόεδρο τον ιδιοκτήτη του Σκάι Γιάννη Αλαφούζο.

Επιλογή του Γιάννη Αλαφούζου ήταν και το να κατέβει ως υποψήφιος πρόεδρος της Super League απέναντι στον επίσης δικηγόρο Αλέξη Κούγια και να διαδεχθεί τον επίσης δικηγόρο Μηνά Λυσσάνδρου. Την υποψηφιότητά του στήριξαν η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ και μαζί οι ΠΑΕ Ξάνθη, Βόλος, Παναιτωλικός, Λαμία και ΟΦΗ. Βάσει καταστατικού η θητεία του Λεωνίδα Μπουτσικάρη θα είναι διετής και το πιο δύσκολο έργο που θα έχει είναι αυτο της σύνθεσης των απόψεων των διαφορετικών πόλων σε μια περίοδο ιδιαίτερων εντάσεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ από εκεί και πέρα ο ίδιος έθεσε ως προτεραιότητα την μετάβαση στις επόμενες σεζόν μετά την πανδημία του κορονοϊού με τις λιγότερες δυνατές απώλεις, την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και την διεκδίκηση ποσοστού από το στοίχημα.