Εντοπίστηκε βάση τουρκικών βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές σε όλη την Θράκη, την Αν. Μακεδονία και τα νησιά

Το Bora-2, ο τουρκικός τακτικός βαλλιστικός πύραυλος εγκαταστάθηκε σε βάσεις στην βορειοδυτική Μικρά Ασία κοντά στην χερσόνησο της Καλλίπολης και είναι ήδη σε υπηρεσία αναφέρουν πληροφορίες του ελληνικού ΓΕΕΘΑ. 

Η πρώτη έκδοση του Bora δοκιμάστηκε επιτυχώς και τέθηκε σε λειτουργία το Μάιο του 2017 ενώ πλέον παράγεται και η έκδοση Bora-2 η οποία είναι και η πλέον επικίνδυνη.

Το όχημα εκτόξευσης Bora-2 μεταφέρει 2 κιβώτια με βαλλιστικούς πυραύλους με βεληνεκές 280 χλμ. δηλαδή ολόκληρη η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία, και το σύνολο των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου είναι εντός της ακτίνας δράσης της βάσης, που έχει εντοπιστεί από τα ελληνικά αναγνωριστικά.

Το βλήμα (φωτό) εκτοξεύεται κάθετα.

To όπλο εγκαταστημένο στην μικρασιατική ακτή μπορεί να προσβάλει και την Αθήνα, όπως απεικονίζει τουρκικός χάρτης:

Το βλήμα φέρει πολεμική κεφαλή βάρους 470-kg υψηλής εκρηκτικότητας ή διασποράς. Το Bora είναι ουσιαστικά μια τουρκική έκδοση των κινεζικών βαλλιστικών βλημάτων BP-12A τα οποία κατασκευάζονται κατόπιν ανάλογης άδειας από την Roketsan.  Για την πλοήγησή του προς το στόχο, χρησιμοποιεί GPS και σύστημα αδρανειακής καθοδήγησης (INS).

Ο πύραυλος μπορεί να επαναπροσανατολιστεί κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει την κρούση κινούμενων στόχων και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ελληνικές τεθωρασκισμένες μεραρχίες

Η ακρίβεια του συστήματος κυμαίνεται στα 30-50m CEP. Όσον αφορά τις επιδόσεις και τις δυνατότητες, θεωρείται ισοδύναμο με το ρωσικό σύστημα Iskander-E.

Πηγή: https://www.pronews.gr