Αποκάλυψη: Επίσημο έγγραφο της ΠΑΕ ΑΟΞ δείχνει γιατί ΔΕΝ μπορεί να πωληθεί σε Τούρκο

Μείζον ζήτημα έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες σχετικά με το ενδεχόμενο η ΠΑΕ Ξάνθη να πωλούνταν σε Τούρκους, μετά την δήλωση της Ειρήνης Μαρούπα ότι αν και η ίδια κρίνει ότι η ομάδα εξαγοράστηκε από τον Ιβάν Σαββίδη δεν ήθελε να της επιβληθεί η προβλεπόμενη τότε από το νόμο ποινή του υποβιβασμού για εθνικούς λόγους.

Μπροστά στη μεγάλη διάσταση που πήραν οι δηλώσεις αυτές, σε σχέση κυρίως με τον μεγιστάνα ιδιοκτήτη της Φενερμπαχτσέ που φέρεται να είχε ενδιαφερθεί στο παρελθόν, ως γνωστόν η ΠΑΕ Ξάνθη εξέδωσε ειρωνική ανακοίνωση αναφέροντας ότι είχε δοθεί από τους Τούρκους και προκαταβολή 10 εκατ. ευρώ, αλλά δόθηκε πίσω καθώς το «ντιλ» χάλασε.

Το ThrakiSportS με αφορμή τον σάλο που έχει ξεσπάσει, αποκαλύπτει ένα έγγραφο που αποδεικνύει τον λόγο για τον οποίο η ΠΑΕ Ξάνθη ΑΟ δεν θα μπορούσε να πωληθεί σε Τούρκο υπήκοο ή σε τουρκική εταιρεία. Πρόκειται για το επίσημο καταστατικό της Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας, όπως έχει κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Ξάνθης, καθώς ελάχιστοι δείχνουν να το γνωρίζουν ακόμα και από τους φανατικούς φίλους κι οπαδούς της θρακιώτικης ομάδας.

Σύμφωνα με το άρθρο 10 του καταστατικού της ΠΑΕ ΑΟ Ξάνθη, μέτοχοι μπορούν να είναι «μόνο φυσικά πρόσωπα ελληνικής ιθαγένειας ή ομογενείς». Επίσης, «φορείς του δημοσίου» και «νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή οργανισμοί ή εταιρείες, στο κεφάλαιο των οποίων η ξένη συμμετοχή δεν ξεπερνά το 25%». Συνεπώς, μη Έλληνες υπήκοοι ή ομογενείς δεν μπορούν να αγοράσουν μετοχές στην ΠΑΕ Ξάνθη ή για την ακρίβεια μη Ευρωπαίοι, καθώς λόγω των κανονισμών της ΕΕ, όπως διευκρινίζεται στην συνέχεια του ίδιου άρθρου, με τα ημεδαπά φυσικά πρόσωπα και τις ελληνικές εταιρείες εξομοιώνονται και όσα έχουν ιθαγένεια ή έδρα σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την στιγμή που η Τουρκία ούτε ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχει ακόμα ξεκινήσει με την ΕΕ, γίνεται αντιληπτό ότι Τούρκος δεν μπορεί να πάρει την ΠΑΕ Ξάνθη. Για να συμβεί αυτό, δεδομένου ότι δεν αναμένεται να δούμε σύντομα τους γείτονες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει πρώτα να αλλάξει το Καταστατικό της ΠΑΕ ΑΟΞ.

Παρακάτω το ThrakiSportS παρουσιάζει την πρώτη σελίδα του και την έκτη, στην οποία υπάρχει το επίμαχο άρθρο 10 που ουσιαστικά απαγορεύει οποιαδήποτε πώληση μετοχών σε Τούρκους ή άλλους αλλοδαπούς, αν δεν είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης…