Νέο έγγραφο προκαλεί νέο «μπάχαλο» με το… αγνοούμενο «μπαλόνι» της Αλεξανδρούπολης

Νέα πολιτική αντιπαράθεση στον Δήμο Αλεξανδρούπολης προκαλεί έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης σχετικά με το περίφημο «μπαλόνι» που θα έπρεπε κανονικά να έχει δημιουργηθεί στην περιοχή του κολυμβητηρίου αλλά όλα δείχνουν ότι δεν θα γίνει ποτέ.

Οπως σχολιάζει το e- evros, στο νέο έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έρχεται να δικαιώσει τον προμηθευτή του έργου για τον τρόπο αδειοδότησής του, καθώς ξεκαθαρίζεται ρητά τα αυτονόητα:

1) Το μπαλόνι ΔΕΝ είναι ΚΤΗΡΙΟ.

2) ΔΕΝ έχει εφαρμογή ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτιρίων αλλά εφαρμόζεται βάση μελέτης πυροπροστασίας σύμφωνα με τη νομοθεσία για αθλητικούς χώρους – προπονητήρια.

«Το νέο αυτό έγγραφο “αδειάζει” την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου αφού αυτή σε προγενέστερο έγγραφο της προς την επιτροπή παραλαβής έκανε λόγο για ελλιπείς μελέτες ΚΤΗΡΙΟΥ, λόγος για τον οποίο ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος», σχολιάζει το e-evros.

Ωστόσο ξεκαθαρίζεται πως εφόσον δεν προσδιορίζεται η διάρκεια (το χρονικό διάστημα) τοποθέτησης του συγκεκριμένου φουσκωτού θόλου στέγασης αθλητικών δραστηριοτήτων από κάποια διοικητική πράξη (διακήρυξη, σύμβαση, απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου κλπ.) δεν μπορεί να θεωρηθεί ως προσωρινή κατασκευή κάτι που σημαίνει πως απαιτείται οικοδομική άδεια και δεν αρκεί η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.

Το ερώτημα που προκύπτει τώρα που διευκρινίστηκε το καθεστώς αδειοδότησης είναι εάν ο Δήμος Αλεξανδρούπολης τελικά θα το παραλάβει ή όχι το περίφημο μπαλόνι και για ποιον λόγο «απαιτούσε μελέτες κτηρίου, κατά το χρόνο της τετράμηνης παράτασης,  όταν αυτός είχε ελέγξει τις κατατεθειμένες μελέτες κατά την υποβολή της προσφοράς, τις οποίες είχε βρει πλήρεις, άρτιες και αποδεκτές».

Από την πλευρά της, με ανακοίνωση το απόγευμα η Δημοτική Αρχή υπενθυμίζει ότι «τον περασμένο Δεκέμβριο σε συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης ο κ. Λαμπάκης και οι συνεργάτες του συνεπικουρούμενοι από τον προμηθευτή – εργολάβο, πίεζαν και απειλούσαν με δικαστικές προσφυγές τη Δημοτική αρχή και τον Δήμαρχο, για να ψηφίσουν την παραλαβή και την πληρωμή του αθλητικού θόλου “ΜΠΑΛΟΝΙ”, χωρίς τις απαραίτητες άδειες (οικοδομική άδεια, άδεια πυροπροστασίας κλπ) για τη λειτουργία του.
Κατόπιν εντολών του Γιάννη Ζαμπούκη, ζητήθηκε υπηρεσιακά η επίσημη γνωμοδότηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, η οποία με την υπ΄ αριθ. πρωτ. 4305/27-1-2019 απάντησή της, ξεκαθαρίζει κατηγορηματικά την ανάγκη έκδοσης οικοδομικής αδείας και μελέτης πυροπροστασίας για τον αθλητικό θόλο δικαιώνοντας τις επιλογές της Δημοτικής αρχής».

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης έθεσε εξ αρχής ως αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση τη μελέτη πυροπροστασίας, δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στην ασφάλεια των αθλητών και των πολιτών. Μετά από όλα αυτά πλανώνται ως αναπάντητα τα παρακάτω ερωτήματα, επισημαίνει στο δελτίο Τύπου ο Δημος Αλεξανδρούπολης:
Γιατί δεν φρόντισε η προηγούμενη δημοτική αρχή να εξασφαλίσει την γνωμοδότηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης πριν προκηρύξει τον διαγωνισμό για αυτό το έργο, για να προφυλάξει τα συμφέροντα των δημοτών αλλά και των επαγγελματιών υποψηφίων αναδόχων;
★ Γιατί περί τα τέλη Αυγούστου του 2019, λίγες μόνο ημέρες πριν
παραδώσει τα ηνία του Δήμου στη νέα δημοτική αρχή, ο τότε αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Βαταμίδης απέστειλε στον Υφυπουργό Αθλητισμού επιστολή ζητώντας να του υποδείξει το Νομοθετικό πλαίσιο που θα νομιμοποιούσε τον αθλητικό θόλο;
★ Γιατί παρά το γεγονός ότι η απάντηση του κ. Υφυπουργού δεν του έδωσε την επιζητούμενη λύση, επέμενε να γίνει η παραλαβή;
★ Τι προέχει κατά τον κ. Λαμπάκη περισσότερο; Η νομιμότητα, η προστασία της σωματικής ακεραιότητας των Δημοτών και η σωστή διαχείριση της Δημοτικής περιουσίας ή οτιδήποτε άλλο;

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ