Η προηγούμενη εισήγηση για υποβιβασμό της Ξάνθης και η δικαίωση μετά από 16 μήνες με σφραγίδα της ΕΕΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά που σε βάρος της Ξάνθης υπάρχει εισήγηση για υποβιβασμό της ομάδας της Ξάνθης. Εχει συμβει και στο παρελθόν, το όχι πολύ μακρινό παρελθόν. Η ομάδα πέρασε μια περιπέτεια, αλλά στο τέλος δικαιώθηκε, έστω και 16 μήνες μετά. Και μάλιστα με σφραγίδα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Ηταν 3 Ιουνίου του 2016, σχεδόν 4 χρόνια πριν, όταν η ερευνήτρια της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ Στέλλα Δραγατσίκη είχε εισηγηθεί την παραπομπή στο δικαστικό τμήμα της Επιτροπής του αγώνα Πανελευσινιακός-Ξάνθη 0-5, που έγινε στις 17/12/15 για το Κύπελλο Ελλάδος και ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ύποπτος χειραγώγησης από την UEFA. Για το λόγο αυτό ο “ποδοσφαιρικός εισαγγελέας” είχε ασκήσει πειθαρχική δίωξη κατά των δύο ομάδων.

Η ποινή που είχε προτείνει τοτε η εισηγήτρια είναι σοκαριστική, με την ομάδα της Ξάνθης να κινδυνεύει με υποβιβασμό και πρόστιμο 3 εκατ. ευρώ, ενώ οι “σταχυοφόροι” της Ελευσίνα επίσης είχαν απειληθεί με υποβιβασμό αλλά και πρόστιμο ύψους 2,25 εκατ. ευρώ! Αυτή είχε υπάρξει η πρώτη φορά από το 2011, όταν και ξέσπασε το σκάνδαλο Koriopolis, ου κάποιες ομάδες είχαν κινδυνεύσει με υποβιβασμό με βάση μια εισήγηση που είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση (θυμηθείτε ΕΔΩ).

Τότε η εισηγήτρια είχε θεωρήσει επαρκή τα στοιχεία που υπήρχαν ότι ήταν χειραγωγημένο το ματς του Κυπέλλου ανάμεσα στην Ξάνθη και τον Πανελευσινιακό με βάση τα στοιχεία που είχε προσχωρήσει η εταιρεία ανίχνευσης στοιχηματικής απάτης που συνεργάζεται με την UEFA. Πολλές ήταν οι ερμηνείες και οι επιφυλάξεις που από την πρώτη στιγμή είχαν υπάρξει και τις οποίες είχε καταγράψει εκτενώς το ThrakiSportS.

Τελικά, παρά την εισήγηση, η Ξάνθη αθωώθηκε πανηγυρικά αλλά πέρασε μια μικρή περιπέτεια διάρκειας σχεδόν 16 μηνών μέχρι να βγει η οριστική αθωωτική απόφαση. Και αξίζει να σημειωθεί ότι η αθωωτική εκείνη απόφαση, που έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για την χειραγώγηση εκείνου του αγώνα, έφερε την σφραγίδα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (θυμηθείτε με ένα κλικ ΕΔΩ).

Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι άλλη (σαφώς πιο εύκολη) εκείνη η υπόθεση και εντελώς διαφορετική (και σαφώς πιο δύσκολη νομικά) η τωρινή. Άλλωστε στην τωρινή περίπτωση το πόρισμα της ΕΕΑ έχει βρει ομόφωνα παραβίαση από την πλευρά της Ξάνθης για το μετοχολόγιό της και με ψήφους 4-1 για το ζήτημα της πολυϊδιοκτησίας. Ωστόσο το ThrakiSportS ως οφείλει, παρουσιάζει και την περίπτωση του όχι πολύ μακρινού παρελθόντος που σε σαφώς πιο εύκολη νομικά υπόθεση υπήρξε και πάλι εισήγηση υποβιβασμού της Ξάνθης που δεν έγινε τελικά δεκτή ούτε από την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ ούτε από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού…