Ντοκουμέντα: Είχε δικαίωμα η Ξάνθη να καταθέσει ένσταση για Ντουρμισάι αλλά δεν το έπραξε

Από το βράδυ του Σαββάτου έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση σε σχέση με την συμμετοχή του Φιορίν Ντουρμισάι στις αναμετρήσεις του Αρη με ΠΑΟΚ και Ξάνθη, έπειτα από την απόφαση των κιτρίνων να τον θέσουν εκτός αποστολής του αγώνα με την Λάρισα μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα με την απαγόρευση μεταγραφών.

Το ThrakiSportS από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να εξετάσει σε όλες τις λεπτομέρειές του το ζήτημα και να παρουσιάσει αν υπήρχε ενδεχόμενο να διεκδικήσει η Ξάνθη στα χαρτιά τη νίκη με 3-0 στο παιχνίδι της περασμένης Τετάρτης για το Κύπελλο, κάνοντας ένσταση για αντικανονική συμμετοχή παίκτη. Πλέον τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει. Από τα ξημερώματα της Τρίτης, αφότου πέρασε και τρίτη εργάσιμη μέρα από το ματς Ξάνθη-Αρης, έχει παρέλθει και η απώτατη προθεσμία είχε οποιαδήποτε ομάδα θα μπορούσε να τεκμηριώσει έννομο συμφέρον.

Ωστόσο είναι ψέμα να λέγεται και ότι η Ξάνθη δεν είχε το δικαίωμα να κάνει ένσταση. Το είχε. Η απαγόρευση μεταγραφών στον Άρη γνωστοποιήθηκε στο ευρύ κοινό (και άρα και στην Ξάνθη) το μεσημέρι της Παρασκευής. Εκείνη την ώρα δεν είχε παρέλθει η προθεσμία των δύο εργάσιμων ημερών μετά την τέλεση του αγώνα. Συνεπώς μπορούσε η Ξάνθη την Παρασκευή που έσκασε το θέμα να καταθέσει ένσταση. Δεν το έκανε. Το αν αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έτσι επέλεξε ή στο γεγονός ότι εκείνη την στιγμή δεν το σκέφτηκε, καθώς όλο της το νομικό επιτελείο εκείνη την μέρα ασχολούνταν με την υπόθεση στην ΕΕΑ, αυτό είναι κάτι που εφόσον επιθυμεί, θα το διευκρινίσει η ίδια.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι όταν προέκυψε το θέμα το βράδυ του Σαββάτου, άνθρωπος της θρακιώτικης ομάδας στον οποίο απευθύνθηκε το ThrakiSportS φάνηκε να ξαφνιάζεται από το ενδεχόμενο να κέρδιζε η Ξάνθη στα χαρτιά με 3-0 τον Αρη και να δηλώνει παντελή άγνοια, ενώ σε ένα πρώτο (εντελώς ανεπίσημο όμως) σχόλιο, ανέφερε ότι «η Ξάνθη έχει μάθει να κερδίζει αλλά και να χάνει στα γήπεδα και ποτέ δεν διεκδίκησε νίκες στα χαρτιά, όπως κάνουν άλλες ομάδες που μέχρι και τον υποβιβασμό της ζητούν, εντελώς άδικα – και ξεκάθαρα για μη αγωνιστικούς λόγους».

Υπενθυμίζεται ότι βάσει ΚΑΠ μπορεί η Ξάνθη να είχε χρονικό περιθώριο δυο εργάσιμες μέρες μετά την τέλεση του αγώνα για να καταθέσει ένσταση κατά του Άρη για αντικανονική συμμετοχή του Ντουρμισάι, δηλαδή ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ωστόσο όπως είχε αποκαλύψει επίσης το ThrakiSportS, υπήρχε το παραθυράκι που έδινε τρίτη εργάσιμη ημέρα στο άρθρο 23παρ5 (δηλαδή την Δευτέρα στην προκειμένη περίπτωση) για να καταθέσει ένσταση μια οποιαδήποτε τρίτη ομάδα, εφόσον έχει έννομο συμφέρον.

Ωστόσο στο ματς του Κυπέλλου είναι πολύ δύσκολο να τεκμηριωθεί έννομο συμφέρον από οποιαδήποτε ομάδα πλην της Ξάνθης, από την στιγμή που τα ματς είναι νοκ άουτ και όχι πρωταθλήματος, για να επηρεάζεται κάποια βαθμολογία. Κάπως έτσι, αν και είχε δικαίωμα ένστασης η Ξάνθη, άφησε την σχετική προθεσμία και παρήλθε…