Κανένα ενδεχόμενο να χάσει ο Άρης με 3-0 στα χαρτιά τα ματς με Ξάνθη και ΠΑΟΚ λόγω… Ντουρμισάι (+έγγραφα)

Xωρίς τον Φιορίν Ντουρμισάι στη 18άδα της αποστολής αγωνίστηκε ο Άρης εναντίον της ΑΕΛ στην λευκή ισοπαλία (0-0) στην αναμέτρηση στην θεσσαλική πόλη για την 18η αγωνιστική της Super League, αν και είχε ανακοινωθεί κανονικά σε αυτήν.

«O λόγος του αποκλεισμού του διεθνή επιθετικού δεν είναι άλλος από το έγγραφο που απέστειλε η FIFA στους «κιτρινόμαυρους» για την απαγόρευση μεταγραφών. Συνεπώς, ο Μίκαελ Ένινγκ δεν έχει στη διάθεσή του τον 23χρονο στράικερ μέχρι να ξεκαθαριστεί το τι θα γίνει με το ζήτημα που έχει προκύψει», επισημαίνει η ιστοσελίδα voria.gr.

Την Παρασκευή αποκαλύφθηκε από την ιστοσελίδα Metrosport ένα έγγραφο της FIFA που επιβάλλει απαγόρευση μεταγραφών στον Άρη λόγω ενός παλιότερου χρέους. Από τον Άρη έχουν απαντήσει ότι αυτό αφορά την παλιότερη ΠΑΕ και όχι τη νέα, που είχε διαφορετικό ΑΦΜ αλλά δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι η διεθνής ομοσπονδία θα κάνει δεκτές αυτές τις ελληνικές εφευρέσεις.

Αν και η ομάδα της Θεσσαλονίκης εκφράζει την σιγουριά της ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο πρόβλημα, αναμφισβήτητα προκαλεί αίσθηση ότι λίγες ώρες αργότερα ο προπονητής αφήνει όχι μόνο εκτός ενδεκάδας αλλά και εκτός αποστολής το νέο απόκτημα του. Πρόβλημα τραυματισμού δεν υπάρχει και σύμφωνα και με τον ρεπόρτερ της Nova που μετέδωσε τον αγώνα, η απόφαση ήταν αποτέλεσμα της απαγόρευσης της FIFA.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Ντουρμισάι έχει λάβει κανονικά μέρος στις αναμετρήσεις με ΠΑΟΚ και Ξάνθη την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο το έγγραφο έχει ημερομηνία του περασμένου Νοεμβρίου, άρα ίσχυε η απαγόρευση και γεννάται πλέον το ερώτημα αν μπορεί να κατατεθεί ένσταση από τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη για αντικανονική συμμετοχή παίκτη, η οποία εφόσον γίνει δεκτή θα επιφέρει νίκες στα χαρτιά με 3-0 για τον δικέφαλο του Βορρά και την ομάδα της Θράκης.

Σχετικό ερώτημα κατατέθηκε από το ThrakiSportS σε άνθρωπο της θρακιώτικης ομάδας, ο οποίος φάνηκε να ξαφνιάζεται από αυτό το ενδεχόμενο και δήλωσε παντελή άγνοια. Άλλωστε, όλοι ζουν στο νέκταρ της επιτυχίας στον Βόλο. Ωστόσο σε ένα πρώτο (εντελώς ανεπίσημο όμως) σχόλιο, ανέφερε ότι «η Ξάνθη έχει μάθει να κερδίζει αλλά και να χάνει στα γήπεδα και ποτέ δεν διεκδίκησε νίκες στα χαρτιά, όπως κάνουν άλλες ομάδες που μέχρι και τον υποβιβασμό της ζητούν, εντελώς άδικα – και ξεκάθαρα για μη αγωνιστικούς λόγους».

Πάντως, όπως προκύπτει από το νεώτερο ρεπορτάζ του ThrakiSportS για την κατάθεση ενστάσεων βάσει ΚΑΠ υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για να κατατεθούν και αυτό είναι δυο εργάσιμες μέρες μετά την τέλεση του αγώνα (αρθρο 23). Κατά συνεπεια και να ήθελε η Ξάνθη να κάνει ένσταση κατά του Άρη για αντικανονική συμμετοχή του Ντουρμισάι, θα έπρεπε να το έχει κάνει ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Υπάρχει ωστόσο ένα παραθυράκι που δίνει τρίτη εργάσιμη ημέρα στο άρθρο 23παρ5 (δηλαδή την Δευτέρα στην προκειμένη περίπτωση) για να καταθέσει ένσταση μια οποιαδήποτε τρίτη ομάδα, εφόσον έχει έννομο συμφέρον.

Ωστόσο στο ματς του Κυπέλλου είναι πολύ δύσκολο να τεκμηριωθεί έννομο συμφέρον από οποιαδήποτε ομάδα πλην της Ξάνθης, από την στιγμή που τα ματς είναι νοκ άουτ και όχι πρωταθλήματος, για να επηρεάζεται κάποια βαθμολογία. Για το ματς με τον ΠΑΟΚ δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο, αφού έχουν περάσει τρεις εργάσιμες μέρες. Συνεπώς, παρά τις ανησυχίες που αρχικά διακινήθηκαν, γίνεται ξεκάθαρο ότι τουλάχιστον ως προς αυτά τα δυο ματς δεν μπορούν να αλλάξουν οι νίκες του Αρη επί ΠΑΟΚ με 4-2 και επί Ξάνθης με 1-0 (με την μικρή επιφύλαξη που προαναφέρθηκε), ακόμα και αν τελικά ακυρωθεί η μεταγραφή του Ντουρμισάι.

Παρακάτω το επίμαχο έγγραφο, όπως αποκαλύφθηκε από την ιστοσελίδα MetroSport και η σχετική διάταξη του ΚΑΠ…