Πέθανε ο επί σειρά δεκαετιών Μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλί

Πέθανε σήμερα τα ξημερώματα ο Μέτσο Τζεμαλή, που υπήρξε Μουφτής Κομοτηνής στην κρίσιμη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών.

Γεννημένος στον Εχίνο Ξάνθης το 1937, σπούδασε το Κοράνιο στη Θράκη, στο παλαιομουσουλμανικό Ιεροφροντιστήριο “Χαφούζ Ρεσάτ”, και μετά στη Σαουδική Αραβία, όπου έζησε και σπούδασε αραβικά και ισλαμικό Δίκαιο επί 12 χρόνια (1966-1978).

Το 1985 ανακηρύχτηκε Τοποτηρητής στην μουφτεία Κομοτηνής και μετά από 5 χρόνια επισήμως Μουφτής με Προεδρικό Διάταγμα, κόντρα στις λυσσώδεις αντιδράσεις της Τουρκίας και του Προξενικού της παρακράτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί δύο χρόνια συνοδευόταν στην έδρα της Μουφτείας από περιπολικό της Αστυνομίας, ενώ μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμενε persona non grata στην Τουρκία!

Όλα τα χρόνια που διετέλεσε θρησκευτική κεφαλή του μουσουλμανικού στοιχείου της Ροδόπης διατήρησε χαμηλούς τόνους και άριστες σχέσεις με την τοπική κοινωνία και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 2018, όταν η Κυβέρνηση Σύριζα τον συνταξιοδότησε με τρόπο και σκεπτικό νομικά αμφιλεγόμενο, πολιτικά απαράδεκτο και εθνικά αυτοκτονικό.

Ο Μέτσο, πομακικής καταγωγής, έχαιρε μεγάλης εκτίμησης διεθνώς, καθώς υπήρξε μέλος της Παγκόσμιας Ισλαμικής Ένωσης (με έδρα την Μεδίνα), της Παγκόσμιας Ισλαμικής Συνδιάσκεψης, της Γενικής Γραμματείας Ισλαμικών Υποθέσεων (με έδρα το Κάιρο) και εκπροσώπησε επάξια τη χώρα μας σε όλα αυτά τα διεθνώς.

Πηγή: https://diavlos924.gr/