Άνοιξε ο δρόμος για την πρώτη υπόγεια αποθήκη αερίου

Βγαίνει από τον… πάγο η πολυσυζητημένη επένδυση προϋπολογισμού 300 – 400 εκατ ευρώ, για τη μετατροπή του εξαντληθέντος κοιτάσματος αερίου της Νοτίου Καβάλας σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου.

Ένα στρατηγικής σημασίας έργο, που θα συμπληρώσει τις υποδομές αερίου που αναπτύσσονται στη Β. Ελλάδα, δηλαδή τους αγωγούς ΤΑP, IGB και τον πλωτό σταθμό υγροποίησης και επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, και το οποίο πρόκειται να βγει σε διαγωνισμό μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Ενδιαφερόμενοι είναι μέχρι στιγμής δύο: Το σχήμα των εταιρειών Engie, Energean Oil & Gas και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και πιθανότατα ο ΔΕΣΦΑ, δίχως να αποκλείεται στην πορεία να εμφανιστούν κι άλλοι «μνηστήρες», καθώς η υποδομή, χωρητικότητας τουλάχιστον 360 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, θεωρείται στρατηγικής σημασίας.

Σε αυτήν θα μπορεί να αποθηκεύεται, έναντι φυσικά ενός τιμήματος, φυσικό αέριο για μεγάλο χρονικό διάστημα, δυνατότητα που σήμερα δεν υπάρχει στην Ελλάδα, αντίθετα απ’ ότι ισχύει σε πληθώρα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Σημειωτέον ότι, μέχρι πρότινος, το έργο παρέμενε μπλοκαρισμένο λόγω απουσίας σαφούς νομικού πλαισίου. Ωστόσο, με τροπολογία που ψηφίστηκε προ 15νθημέρου στη Βουλή, η ασάφεια έλαβε τέλος.

Ειδικότερα η υπόγεια αποθήκη της Καβάλας αξιολογείται ως μια πολύ σοβαρή υποδομή για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας καθώς τόσο η Ρεβυθούσα όσο και ο πλωτός σταθμός της Αλεξανδρούπολης, είναι υποδομές που υποδέχονται υγροποιημένο φυσικό αέριο, και εντός ολίγων ημερών το επαναεριοποιούν. Μπορούν δηλαδή να διασφαλίσουν αποθέματα μόνο για περιορισμένο αριθμό ημερών.

Στον αντίποδα, η υπόγεια αποθήκη της Καβάλας μπορεί να διασφαλίσει στρατηγικά αποθέματα της χώρας σε μακροπρόθεσμη βάση, αλλά και να ενισχύσει τη λειτουργία και τον στρατηγικό ρόλο της Ρεβυθούσας όπως και του τερματικού της Αλεξανδρούπολης, με κατεύθυνση την τροφοδοσία των Βαλκανίων, αφού μέσω των αγωγών (IGB, TAP), θα μπορούν να διαθέτουν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου.

Τόσο η εν λόγω υποδομή όσο και τα υπό σχεδιασμό συστήματα διαμετακόμισης αερίου, τα οποία προβλέπεται να διέλθουν μέσω της ελληνικής επικράτειας, αναμένεται να αναβαθμίσουν ουσιαστικά τον ενεργειακό γεωστρατηγικό ρόλο της χώρα.

Πηγή: energypress.gr, businessdaily.gr