Το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής ανέλαβε το 5ο Διεθνές Συνέδριο για την Κινητική Ανάπτυξη

Πάνω από 200 ειδικοί από όλο τον κόσμο θα βρεθούν στη ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής το 2021 για το συνέδριο

Στην Κομοτηνή θα πραγματοποιηθεί το 5ο International Motor Development Research Consortium (IMDRC), τον Σεπτέμβριο του 2021, και συγκεκριμένα στη ΣΕΦΑΑ του ΔΠΘ, που θα φιλοξενήσει για 5 ημέρες πάνω από 200 ειδικούς επιστήμονες από όλο τον κόσμο.
 
Η Σχολή παρουσίασε την πρόταση διεκδίκησης του Συνεδρίου στο 4οIMDRC, που γίνεται αυτές τις ημέρες στη Βερόνα της Ιταλίας, η οποία έτυχε της αποδοχής και της υιοθέτησης.
 
Αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια που στις εγκαταστάσεις στην Κομοτηνή θα φιλοξενηθεί ένα τέτοιο Διεθνές συνέδριο, με τον Καθηγητή του ΤΕΦΑΑ κ. Αντώνη Καμπά να τονίζει πως πάνω από 200 ειδικοί από όλο τον κόσμο αναμένεται να βρεθούν στη ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής το 2021 για το συνέδριο.
 
Το IMDRC δημιουργήθηκε το 2014 με στόχο να φέρει κοντά ένα διεθνές σώμα ερευνητών σε διάφορα σημεία στην καριέρα τους και από διαφορετικές χώρες και ερευνητικές διαδρομές, και σκοπό να αναδείξει και να αυξήσει την επιρροή της έρευνας στην Κινητική Ανάπτυξη μέσα από ουσιαστικές συνεργασίες.

Η Κινητική ανάπτυξη αποτελεί το γνωστικό αντικείμενο του κ. Καμπά, ο οποίος συμμετέχει στο IMDRC από τότε που ιδρύθηκε, ωστόσο δεν είχε τολμήσει στην αρχή να κάνει πρόταση για να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο στην Κομοτηνή.Όμως έχοντας παρακολουθήσει από κοντά πώς οργανώθηκαν τόσο το 3ο όσο και το 4ο συνέδριο, θεώρησε πως έχουν τη δυνατότητα, και μπορούν μάλιστα να το οργανώσουν και καλύτερα.

Το προεδρείο ήταν θετικό αρχικά, όμως για να γίνει η ανάθεση θα έπρεπε να παρουσιαστεί η πρόταση στο συνέδριο στη Βερόνα, όπως και έγινε, με την Κομοτηνή να είναι η μοναδική από τις 6 υποψηφιότητες που ξεκίνησαν τη διαδικασία, που κλήθηκε στην παρουσίαση, με το συνέδριο να δίνει την έγκρισή του.

Η πρόταση της Κομοτηνής έγινε αποδεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό, σημείωσε ο κ. Καμπάς, που τόνισε πως έβαλαν μια σειρά από ζητήματα, ακόμα και στο τέλος, τα οποία έγιναν αποδεκτά, όπως να είναι ανοιχτό σε όποιον θέλει να το παρακολουθήσει και μπορεί να καλύψει το κόστος εγγραφής.

Ακόμα και εκεί ελπίζουν πως θα μπορέσουν να έχουν ένα χαμηλότερο κόστος, τουλάχιστον για τους φοιτητές τους, που θέλουν να το παρακολουθήσουν.

Ο κ. Καμπάς θεωρεί πως πέρα από το ακαδημαϊκό, το όφελος για την περιοχή γενικότερα θα είναι πολύ μεγάλο, γιατί θα έχουμε επισκέπτες από όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου.

Να σημειωθεί πως στο συνέδριο στη Βερόνα συμμετέχουν καθηγητές από 6 Αμερικάνικα πανεπιστήμια, από Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, τη Βραζιλία, την Αργεντινή αλλά και πολλοίΕυρωπαίοι.

Το πρόγραμμα άλλωστε πέρα του συνεδρίου περιλαμβάνει μια σειρά από επισκέψεις, με αρχαιολογικούς χώρους, επίσκεψη σημαντικών σημείων εντός και εκτός της πόλης της Κομοτηνής, γαστρονομικές επισκέψεις και άλλα.

Για αυτό και πιστεύει πως θα αγκαλιάσουν τόσο οι θεσμικοί, όσο και οι επαγγελματικοί φορείς το συνέδριο, ώστε τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου του 2021 να ζήσουν όλοι οι επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία.

Φυσικά η ΣΕΦΑΑ έχει σημαντική συνεδριακή εμπειρία, με τον Διεθνές συνέδριο που πραγματοποιεί κάθε χρόνο, όμως ο κ. Καμπάς θεωρεί πως πρέπει να το αντιμετωπίσουν ως μια δοκιμασία, να φιλοξενήσουν ένα πολύ μεγάλο διεθνές γεγονός, σε ένα πολύ εξειδικευμένο αντικείμενο.Έτσι δεν δοκιμάζεται μόνο το Τμήμα, αλλά και η πόλη με τις υποδομές της, που πρέπει να φιλοξενήσουν τους συνέδρους.

Άλλωστε όπως εξήγησε ο κ. Καμπάς, η πόλη και η περιοχή, παρουσιάστηκε όπως ακριβώς είναι, με κοντινά δύο αεροδρόμια, μεγάλη προσβασιμότητα και για άτομα με αναπηρία, και ως σταυροδρόμι πολιτισμού.

Να σημειωθεί πως ανάλογα συνέδρια, με τη συμμετοχή κυρίως ξένων συνέδρων, δεν έχουν φιλοξενηθεί στο ΤΕΦΑΑ από τότε που μετακόμισε στα νέα κτίρια εντός της Πανεπιστημιούπολης, το 2007, παρόλο που είχε πραγματοποιηθεί ένα διεθνές συνέδριο αθλητικής ιστορίας και ένα συνέδριο αθλητικής ψυχολογίας, πολύ πριν από εκείνη την ημερομηνία.

Πηγή: http://www.paratiritis-news.gr