Η ΕΡΤ δεν δίνει για τα Ευρωβόλεϊ Ανδρών και Γυναικών όσα πλήρωσε στον Εθνικό για να… ΜΗΝ δείχνει τους αγώνες του!!!

Ενα σταθερό παράπονο που είχαμε ως ιστοσελίδα είναι ότι η ΕΡΤ που πληρώνεται από το ανταποδοτικό τέλος που δίνουμε όλοι μας, αν και εξασφάλισε τα δικαιώματα του πρωταθλήματος βόλεϊ την τελευταία διετία, δεν μετέδωσε ούτε ένα εντός έδρας ματς του Εθνικού Αλεξανδρούπολης την πρώτη σεζόν και περιορίστηκε σε δύο-τρία την χρονιά που ολοκληρώθηκε.

Για να εξασφαλίσει την τελευταία σεζόν τα δικαιώματα της Volley League, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι έδωσε το (υπέρογκο για πολλούς με βάση τις τηλεθεάσεις και την ανταποδοτικότητα) ποσό των 550.000 ευρώ, το οποίο μοιράστηκε στις ομάδες. Κοινώς ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης έλαβε για να παραχωρήσει τα δικαιώματα των εντός έδρας αγώνων του στην κεντρική διαχείριση της ΕΡΤ περίπου 55.000 ευρώ (στο χέρι λέγεται ότι έλαβε τα μισά γιατί τα υπόλοιπα κρατούνται εξ αρχής από όλες τις ομάδες για λειτουργικά έξοδα της ΕΣΑΠ κλπ).

Φέτος η τηλεοπτική μετάδοση των αγώνων βόλεϊ είναι στον αέρα καθώς η ΕΡΤ δεν συμφωνήσει με την ΕΣΑΠ και αν κρίνει κανείς από τις διαθέσεις της νέας κυβέρνησης με το ποδόσφαιρο, τα πράγματα είναι δύσκολα. Αλλά ακόμα πιο ενδεικτικό των προθέσεων της νέας διοίκησης είναι το γεγονός ότι παραμονή της έναρξης του Ευρωβόλεϊ Γυναικών με το ιστορικό Τουρκία-Ελλάδα στην Άγκυρα, η ΕΡΤ ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα για να δείξει έστω τα παιχνίδια της Εθνικής Ομάδας. Της ελληνικής Εθνικής Ομάδας!

Το ακόμα πιο εξωφρενικό είναι τα ποσά που έχουν διαρρεύσει για τους λόγους που δεν έχει επέλθει συμφωνία. Καταρχήν η CEV παραχώρησε τα δικαιώματα σε ολλανδική τηλεοπτική εταιρεία και αυτή σε εταιρεία στην Ελλάδα ως μεσάζοντα. Η τελευταία στις διαπραγματεύσεις, φέρεται προ μηνών να ζητούσε 220.000 ευρώ συνολικά για το σύνολο των αγώνων στα Ευρωβόλεϊ Ανδρών και Γυναικών καθώς και των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Μπιτς Βόλεϊ, που ήδη έχουν διεξαχθεί. Το ποσό με δεδομένο τον όγκο των μεταδόσεων που μπορούν δυνητικά να γίνουν δεν είναι εξωφρενικό, αλλά στις δύσκολες εποχές λιτότητας που ζούμε εκτιμήθηκε μεγάλο από την προηγούμενη κυβέρνηση και προφανώς απαγορευτικό από την καινούρια.

Η ΕΡΤ έδει διευκρινίσει ότι δεν την ενδιαφέρει να εξασφαλίσει 154 παιχνίδια παρά μόνο καμια 15ριά στο σύνολο και των δύο διοργανώσεων, δηλαδή τα ματς της Εθνικής Ελλάδας και τους τελικούς, άντε και τους ημιτελικους. Το ποσό δεν έλεγε να πέσει κάτω από τις 170.000 σύμφωνα με το πρωινό ρεπορτάζ του Δημήτρη Τυχάλα, απεσταλμένου στην Άγκυρα του Sportsfeed. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν, με το ποσό των απαιτήσεων να πέφτει καθώς η εταιρεία που είχε εξασφαλίσει τα δικαιώματα κινδύνευε να μην πάρει τίποτα. Προς το βραδάκι υπήρξε η πληροφορία ότι επήλθε συμφωνία με την ΕΡΤ αλλά όπως διευκρινίζει το Volleynews, υπάρχει διαφορά – αλλά δεν είναι απίθανο να καμφθεί.

Σε τι ποσό έχει πέσει η διαπραγμάτευση; Στις 55.000 ευρώ για τους αγώνες της Εθνικής Ελλάδας και στις δυο διοργανώσεις, Ανδρών και Γυναικών. Μιλάμε θεωρητικά για αστείο ποσό. Σε αυτό προστίθενται άλλες 70.000 περίπου ως διαφημιστικός χρόνος. Αλλά η ουσία είναι ότι μόλις 55.000 ευρώ θα χρειαστεί να πληρώσει η ΕΡΤ για τις δυο διοργανώσεις Ευρωβόλεϊ – όσα ακριβώς έδωσε πέρυσι στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης για να μην μπαίνει στον κόπο να δείχνει κανένα (σχεδόν) παιχνίδι του. Περίπου τα μισά λεφτά από όσα κόστιζε κάθε περσινό Ξάνθη-Λαμία, Ξάνθη-Παναιτωλικός και Ξάνθη-Λεβαδειακός. Και με τα χρήματα αυτά η ΕΡΤ δεν παίρνει ένα ματσάκι αλλά όλα τα παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδας σε Άνδρες και Γυναίκες – και στα δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

Η λύση λογικά θα βρεθεί. Αλλά καλό θα είναι να γίνει αντιληπτό από αυτήν την περιπέτεια ότι στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, αν (λέμε άν) προσδοκούν ότι θα έχουν έσοδα όπως πέρυσι από την ΕΡΤ, μάλλον θα πρέπει να τα ξεχάσουν. Με την λογική της νέας κατάστασης πραγμάτων στην ΕΡΤ, οι Εβρίτες θα πρέπει να πληρώσουν και από πάνω για να δείξει αν θελήσει η ΕΡΤ κάποια από τα παιχνίδια τους – καθώς πέρυσι και πρόπερσι που πλήρωνε η δημόσια τηλεόραση σπάνια τα έδειχνε. Και από τα συνδρομητικά είναι ξεκάθαροι ότι αν δείξουν ξανά βόλεϊ, θα κάνουν χάρη που θα το δείξουν και θα κάνουν και έξοδα για την παράγωγή των αγώνων, οπότε οι ομάδες δεν θα πρέπει να περιμένουν ευρώ τσακιστό για δικαιώματα…