Η σημαία από τον Έβρο που «έζησε» τον θρίαμβο του EURO 2004, ανήκει σε υποψήφιο βουλευτή και επί 15 χρόνια δεν πλύθηκε ποτέ…

Η φωτογραφία αρχείου είναι από την Βαρσοβία το 2012. Τότε με αφορμή την εντονότατη ελληνική παρουσία στην διοργάνωση του Euro 2012, είχε γίνει πανελλαδικό θέμα αυτή η σημαία της φωτογραφίας.

Ανάμεσα στους οπαδούς που είχαν ταξιδέψει στην Πολωνία ήταν ο Σουφλιώτης δικαστικός επιμελητής Γιάννης Δερμεντζόγλου, υποψήφιος βουλευτής Έβρου σήμερα με την “Ελληνική Λύση” του Κυριάκου Βελόπουλου, μαζί με τον γιο του Γιώργο, που σήμερα μένει μόνιμα στο Λονδίνο.

Πατέρας και γιος είχαν ταξιδέψει με τη μεγάλη ομάδα του «Γαλανόλευκου Φάρου» στην Βαρσοβία, παρακολούθησαν και τα τρία παιχνίδια της πρώτης φάσης και τις ενδιάμεσες μέρες «σκότωναν» τις ώρες τους με ξεναγήσεις και φυσικά αρκετές επισκέψεις στην Fan Zone της πολωνικής πρωτεύουσας.

Εκεί τους είχε εντοπίσει ο φακός του Γιάννη Γιαγκίνη που είχε βρεθεί στην Βαρσοβία ως απεσταλμένος του ThrakiSport αλλά τους είχε κάνει τότε πανελλαδικό θέμα δημοσιευοντας την ιστορία της σημαίας που κρατούσαν επιδεικτικά στον φακό στην Real News και το Metrosport, μέσα με τα οποία τότε συνεργαζόταν.

«Κάθε χρόνο η Εθνική είναι οι διακοπές μας και οι θυσίες μας, αλλά χαλάλι» έλεγε ο Γιάννης Δερμεντζόγλου, διευκρινίζοντας ότι η μεγάλη δυσκολία έγκειται «στις μέρες που πρέπει να μείνει το γραφείο κλειστό». Συνήθως ταξιδεύει όλη μαζί η οικογένεια, όμως τότε η σύζυγος έμεινε πίσω στην Αλεξανδρούπολη.

Η οικογένεια Δερμεντζόγλου δίνει το «παρών» σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις από το Euro 2004 της Πορτογαλίας και μετά, όχι όμως μόνο του ποδοσφαίρου. Βρέθηκε φυσικά και στην Αυστρία για το Euro 2008 αλλά και στην Νότιο Αφρική για το Μουντιάλ του 2010, ωστόσο δίνει δυναμική παρουσία και στις αναμετρήσεις της Εθνικής Μπάσκετ σε Ευρωμπάσκετ, Μουντομπάσκετ αλλά και Ολυμπιακούς Αγώνες.

Βλέπετε, πέρα από τον “Γαλανόλευκο Φάρο”, η οικογένεια Δερμεντζόγλου αποτελεί βασικό μέλος και των “Πελαργών”, με αποτέλεσμα να έχει βρεθεί σύσσωμη ή κατά… μέλη στο Βελιγράδι το 2005 αλλά και σε Ισπανία, Τουρκία, Λιθουανία, Κίνα και Ιαπωνία τα επόμενα χρόνια, ενώ ήταν και οι διοργανωτές της φιλοξενίας των Πελαργών στην Αλεξανδρούπολη προ τριετίας.

Σε μια από τις φωτογραφίες, πατέρας και γιος Δερμεντζόγλου είχαν τότε επιδείξει την ιστορική ελληνική σημαία την οποία κράταγαν και στα γήπεδα της Πορτογαλίας, στην ξέφρενη πορεία της Εθνικής μέχρι την κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης. Η σημαία γράφει επάνω την λέξη Αλεξανδρούπολη και ορισμένους από τους ιστορικούς αγώνες στους οποίους έχει έκτοτε παραβρεθεί.

Όπως είναι φυσιολογικό, η σημαία αυτή αποτελεί το «γούρι» τους, την κουβαλούν από τότε σε κάθε αγώνα και φυσικά δεν έχει μπει ποτέ στο πλυντήριο, ώστε να μην ξεθωριάσουν τα στοιχεία που έχουν γραφτεί επάνω της από την ιστορική πορεία της Εθνικής Ομάδας στο Euro της Πορτογαλίας, 15 χρόνια πριν…