Γεγονός το πρώτο βήμα ιστιοπλοϊκού τουρισμού στο Θρακικό Πέλαγος με επίκεντρο το Φανάρι

Ο «TrΕΑΤon» ταξιδεύει το κοινό της Θράκης στις θάλασσες της Βορείου Ελλάδος μέσα από τους Βασίλη Τζάκη, Μαρία Μαυρίδου και Άγγελο Συμεωνίδη που προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο διακοπών μέσα από τη διαμονή στο σκάφος τους.

Με γνώμονα την αγάπη τους για τη θάλασσα και την αναζήτηση της ποιότητας στις γεύσεις, οι τρεις τους ετοιμάζουν κάτι καινοτόμο για την περιοχή της Ροδόπης αλλά και συνολικά της Θράκης. Συγκεκριμένα μέσα από το σκάφος τους, τον TrEATon, δίνουν τη δυνατότητα στο κοινό της Ροδόπης και όχι μόνο να εξερευνήσει τη θαλάσσια περιοχή.

Το όνομα TrAETon, τονίζοντας το eat καθώς μία από τις παροχές είναι το πολύ καλό φαγητό από τοπικά προϊόντα, προέρχεται από το όνομα Τρίτων, μυθική φιγούρα, γιο της θάλασσας και του Ποσειδώνα.

Για πρώτη φορά στη Ροδόπη δίνεται η δυνατότητα εκμίσθωσης ιστιοπλοϊκού σκάφους για βόλτα και κατ’ επιλογή με διαμονή στις κλίνες του, στις λιγότερο εξερευνημένες ακτές της Βορείου Ελλάδας, γνωρίζοντας μαζί τους το παραθαλάσσιο μήκος των ακτών της Μαρώνειας (Γhς των Κικώνων), τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Θάσο, τη Χαλκιδική και τα νησιά των Σποράδων, ή όπου αλλού επιθυμεί ο καθένας.

Για αυτήν την προσπάθεια μίλησαν οι εμπνευστές και οι πρωτεργάτες του πρωτόγνωρου για τα δεδομένα της περιοχής εγχειρήματος, καλώντας τον κόσμο να δοκιμάσει την περιήγηση με το σκάφος. Επιπλέον στάθηκαν στη σημασία που έχει για αυτούς η δημιουργία και η προσφορά του κάτι διαφορετικού στον τόπο όπου γεννηθήκαν, μεγάλωσαν και μένουν.

«Είναι κάτι που γίνεται στα περισσότερα νησιά της Ελλάδας! Τουρισμός μέσω ιστιοπλοΐας, σκαφών, καταδύσεις, αθλοπαιδιές και οτιδήποτε έχει να κάνει με την θάλασσα. Όλα είναι συγκεντρωμένα σε ένα σκάφος. Πήραμε την απόφαση μετά από την κοινή μας αγάπη για τη θάλασσα και την ιστιοπλοΐα να μυήσουμε τον κόσμο της ΑΜ-Θ στα θαλάσσια σπορ με μία άλλη μορφή, πιο εξελιγμένη και προσεγμένη. Αντί να βλέπουν ένα όμορφο ιστιοπλοϊκό να περνάει ανοιχτά από τα Beach Bar, θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να πιεί τον καφέ ή το αναψυκτικό του από ένα σκάφος και να δουν τις παραλίες της Θράκης, να κάνουν σύντομες εκδρομές στα κοντινά και μακρινά νησιά από την περιοχή μας και ακόμα να κάτσουν όσο επιθυμούν», λέει ο Βασίλης Τζάκης στον Παρατηρητή της Θράκης.

Ο ίδιος προσθέτει σε σχέση με τις τιμές, ότι δεν είναι κάτι ακριβό αλλά προσιτό. «Όποιος ακούει σκάφος, θεωρεί πως δεν είναι για τον απλό κόσμο. Όμως οι τιμές είναι πολύ προσιτές, δηλαδή έχουμε πολύ πιο χαμηλές τιμές από τα περισσότερα νησιά. Στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Σκοπός μας είναι να καταλάβει ο κόσμος πως μπορεί να περάσει όμορφα και με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Να γευτεί γεύσεις με προϊόντα του τόπου μας, να μπει στο βυθό και να τον ανακαλύψει, να μάθει ιστιοπλοΐα και να μάθει να χαλαρώνει με τη θάλασσα. Αυτός είναι ο στόχος μας!».

Σε σχέση με την έμπνευση, σχολιάζει: «Υπάρχει στα Άβδηρα, μία προσπάθεια παιδιών που επιχειρούν να κάνουν κάτι αντίστοιχο με σχολή ιστιοπλοΐας, όχι τόσο σε παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου όσο ως εκπαίδευση και απλές βόλτες. Μετά πάμε αρκετά πιο μακριά και συγκεκριμένα στην Κεραμωτή ή και στην Αλεξανδρούπολη. Κάτι αντίστοιχο δεν υπάρχει στη γύρω περιοχή. Η απόφαση πάρθηκε γιατί ήθελα να κάνω κάτι στον τόπο μου, γιατί λείπω αρκετά χρόνια. Ήμουν 22 χρόνια καπετάνιος σε εμπορικά πλοία, μεγάλωσα με την θάλασσα, οπότε αποφάσισα να μείνω στην περιοχή και να συνδυάσω την αγάπη μου και τις γνώσεις μου για τη θάλασσα με την ανάδειξη της περιοχής».

Όπως αποκαλύπτει, ήδη υπάρχουν κρατήσεις για τον Αύγουστο. Το σκάφος θα έρθει λογικά μέχρι το τέλος του μήνα στο Φανάρι. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες κούρασαν τους τρεις φίλους και καθυστέρησαν το όλο εγχείρημα, ωστόσο πλεον όλα είναι έτοιμα.

Η Μαρία Μαυρίδου αποκαλύπτει ότι η ιδέα έπεσε πριν ενάμισι χρονο και όλο αυτό το διάστημα οι τρεις φίλοι δούλεψαν ως προς τη μορφή που θα έπαιρνε αυτό το εγχείρημα. «Θέλαμε κάτι που να ξεφεύγει από το σύνηθες μοντέλο αυτού του τύπου διακοπών. Θέλαμε κάτι προσεγμένο. Αναλώσαμε αρκετό χρόνο για να ψάξουμε και να βρούμε το σκάφος. Από τότε ουσιαστικά μπήκαμε στη διαδικασία φινιρίσματος όλου αυτού του Project πάνω στο σκάφος, στο όνομα, στην ιστοσελίδα και όλων των υπηρεσιών που παρέχουμε στο κοινό. Θέλαμε να στήσουμε ένα πακέτο διακοπών προσωποποιημένο για τον κάθε πελάτη του σκάφους. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο προσαρμοσμένο στα «θέλω» των πελατών», καταλήγει.