Η Κομοτηναία Γιαγτζόγλου μοναδική εκπρόσωπος της Θράκης στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μινσκ

Από το πρωί της Τριτης (18 Ιουνίου) ξεκίνησαν οι αναχωρήσεις των αθλητών που συνθέτουν την ελληνική ομάδα για τους 2ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μινσκ.

Η διοργάνωση που αποτελεί ευρωπαϊκή μικρογραφία των Ολυμπιακών Αγώνων θα φιλοξενηθεί στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας από τις 21 ως και τις 30 Ιουνίου.

Την ελληνική αποστολή συγκροτούν 65 άτομα και συγκεκριμένα 38 αθλητές και 27 αθλήτριες. Ανάμεσά τους υπάρχει και θρακιώτικη εκπροσώπηση με την Κομοτηναία αθλήτρια της πάλης Αθηνά Γιαγτζόγλου, στην πρώτη αποστολή της με ολυμπιακή ουσιαστικά ομάδα.

Την Τρίτη με την Αρχηγό αποστολής, το μέλος της Ολομέλειας της ΕΟΕ, Ξένια Αργειτάκη, αναχώρησαν οι ομάδες της πυγμαχίας και της τοξοβολίας. Την Τετάρτη 19 Ιουνίου αναχωρούν οι αθλητές και οι αθλήτριες από τα σάμπο, τζούντο, σκοποβολή (με την Αννα Κορακάκη), ρυθμική γυμναστική και ποδηλασία επί δημοσίας οδού

Στις 20 Ιουνίου αναχωρεί η επιτραπέζια αντισφαίριση και στις 21 το τραμπολίνο, ενώ στις 22 Ιουνίου θα πάει στο Μινσκ με το… πρωθυπουργικό αεροπλάνο (μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τα εισιτήρια που δεν έβρισκε ο ΣΕΓΑΣ) ο στίβος – με επικεφαλής τον δραμινό εμποδιστή Κώστα Δουβαλίδη. Ίσια μέρα αναχωρεί και το κανόε σπριντ.

Στις 23 Ιουνίου και ενώ οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες του Μινσκ θα είναι ήδη σε εξέλιξη, αναχωρούν η ποδηλασία σε πίστα, η σκοποβολή και η ελευθέρα πάλη ανδρών. Αυτή των γυναικών και ανάμεσά τους η Αθηνά Γιαγτζόγλου αναχωρεί στις 24 Ιουνίου μαζί με την ενόργανη γυμναστική. Στις 26 Ιουνίου το καράτε και στις 27 η ελληνορωμαϊκή πάλη.

Πριν από τέσσερα χρόνια στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν η ελληνική αποστολή είχε κατακτήσει συνολικά εννέα μετάλλια (ένα χρυσό – τέσσερα αργυρά – τέσσερα χάλκινα) και είχε πάρει την 28η θέση στον πίνακα των μεταλλίων μεταξύ των 50 ευρωπαϊκών χωρών που συμμετείχαν σε 20 αθλήματα (τα 16 ολυμπιακά).

Σ’ εκείνη την πρώτη διοργάνωση, που σε άλλα αθλήματα αγωνίσθηκαν οι καλύτεροι αθλητές και αθλήτριες και σε άλλα ομάδες εφήβων και νεανίδων, η χώρα που κυριάρχησε ήταν η Ρωσία με 161 συνολικά μετάλλια (τα 78 χρυσά) και ακολούθησε η διοργανώτρια χώρα, το Αζαρμπαϊτζάν με 56 μετάλλια (τα 21 χρυσά) και η Μεγάλη Βρετανία με 47 μετάλλια (21 χρυσά).

Το μοναδικό χρυσό μετάλλιο της ελληνικής αποστολής, που αποτελείτο από 138 άτομα, πήρε ο σημαιοφόρος της Ελλάδας στην τελετή έναρξης Λευτέρης Πετρούνιας, που κυριάρχησε για μια ακόμη φόρα στο αγώνισμα των κρίκων με 15.633 βαθμούς.

Τα αργυρά μετάλλια κατέκτησαν ο Βλάσης Μάρας στο μονόζυγο, ο κολυμβητής Δημήτρης Δημητρίου στα 400μ. ελεύθερο, ο καρατέκα Μιχαήλ-Γιώργος Τζάνος στα 84 κιλά και οι σκοπευτές Άννα Κορακάκη-Κωνσταντίνος Μαλγαρινός στο μεικτό των 10μ. με αεροβόλο πιστόλι.

Στην τρίτη θέση του βάθρου ανέβηκαν ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του τζούντο Ηλίας Ηλιάδης, η κολυμβήτρια Ηλέκτρα Λεμπλ στα 100μ. πεταλούδα και Εθνικές Ομάδες Εφήβων και Νεανίδων στην υδατοσφαίριση.

Επικεφαλής της ελληνικής ομάδας στους 2ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μινσκ θα είναι η Άννα Κορακάκη, που θα διεκδικήσει μετάλλια σε πέντε διαφορετικά αγωνίσματα! Μάλιστα είναι και το μοναδικό μέλος της ελληνικής αποστολής με κατάκτηση μεταλλίου και στην πρώτη διοργάνωση.

Αναλυτικά τα μέλη της ελληνικής αποστολής ανά άθλημα και αγώνισμα έχουν ως εξής:

Στίβος: 100 μ.: Γιάννης Νυφαντόπουλος (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος) – Ραφαέλα Σπανουδάκη (ΓΣ Ηλιούπολης)
110μ. εμπ.: Κώστας Δουβαλίδης (ΑΟ Ηφαιστία)
100 μ. εμπ.: Κλειώ Σάντα (ΓΣ Αστέρας Αιγάλεω)
Ύψος: Αντώνης Μέρλος (Ποσειδών Λουτρακίου)
Μήκος: Έφη Κολοκυθά (ΓΑΣ Αλεξάνδρειας)
Ακοντισμός: Σοφία Υφαντίδου (ΟΚΑ Βικέλας Β.)
4×400μ. μεικτή: Αντώνης Αλεξανδρίδης (ΟΣΦΠ), Παναγιώτης Τριβυζάς (ΟΣΦΠ), Δέσποινα Μουρτά (Ολυμπιάδα Πάτρας), Ελπίδα Καρκαλάτου (ΣΔΥ Αργολίδας)
800μ.x600μ.x400μx200 μεικτή: Χρήστος Κοτίτσας (ΓΣ Κηφισιάς), Κώστας Νάκος (ΓΣ Τρικάλων), Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου (ΓΣ Κηφισιάς), Γρηγορία Κεραμιδά (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακ.)

Τοξοβολία: Ευαγγελία Ψάρρα, Αλέξανδρος Καραγεωργίου (αντίκυρτο ατομικό και μεικτό).

Ποδηλασία: Βαρβάρα Φασόη, Γιώργος Μπούγας, Πολυχρόνης Τζωρτζάκης, Χαράλαμπος Καστραντάς (δρόμου), Χρήστος Βολικάκης (πίστας – μάντισον, όμνιουμ, πόντοι, σκρατς), Ζαφείρης Βολικάκης (πίστας – μάντισον).

Ενόργανη γυμναστική: Νίκος Ηλιόπουλος (σύνθετο).

Ρυθμική γυμναστική: Ελένη Κελαϊδίτη (σύνθετο)

Τραμπολίνο: Λίλα Κασάπογλου, Μάριος Γράψας (ατομικό)

Τζούντο: Γιώργος Αζωίδης, Γιώργος Μαρκαριάν (73κ.), Αλέξης Ντανατσίδης (81κ.), Ελισάβετ Τελτσίδου (70κ.).

Καράτε: Ελένη Χατζηλιάδου (-68κ.)

Σάμπο: Βαλεντίνα Γκόγκουα (-56κ.), Μαριάνθη Σκόρδα (-64κ.), Σάββας Καρακιζίδης (-62κ.), Γιώργος Μαρκαριάν (-74κ.), Βασίλης Μπαλαμπανασβίλι (-82κ.)

Σκοποβολή: Άννα Κορακάκη (αεροβόλο 10μ. – σπορ 25μ. – μεικτό 10μ./25μ./50μ.), Δήμητρα Παπακανέλλου (αεροβόλο 10μ.), Διονύσης Κορακάκης (αεροβόλο 10μ. – μεικτό 10μ./25μ./50μ.), Νίκος Μαυρομμάτης (σκιτ).

Πινγκ Πονγκ: Κατερίνα Τόλιου, Παναγιώτης Γκιώνης (απλό).

Πάλη: Ζωή Χατζατούροβα (-57κ.), Αθηνά Γιαγτζόγλου (-50κ.), Μαρία Πρεβολαράκη (-53κ.), Κατερίνα Πιτσιάβα (-76κ.), Κύριλλος Μπίνεμπαουμ (ελευθέρα 74κ.), Γιώργος Σαββουλίδης (ελευθέρα 86κ.), Δημήτρης Τσεκερίδης (ελληνορωμαϊκή 87κ.), Χρήστος Σαμαρτζίδης (ελευθέρα 97κ.).

Κανόε Καγιάκ: Στέφανος Δημόπουλος (C1 1000μ.), Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης – Παναγιώτης Αντωνίου (Κ2 2000μ.).

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΟ ΜΙΝΣΚ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ