Ξεκινά τις εργασίες του το Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην επέτειο των 35 χρόνων του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής

Με μηνύματα υπέρ της άσκησης, καταξιωμένους καλεσμένους και ένα γεμάτο αθλητικό κι όχι μόνο πρόγραμμα, ανοίγει τις πόρτες του το 27ο διεθνές συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, το οποίο αποτελεί την κορυφαία ετήσια επιστημονική εκδήλωση, που διοργανώνει ανελλιπώς η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΔΠΘ από το 1992. 

Το συνέδριο λαμβάνει χώρα το τριήμερο Παρασκευή 10 έως Κυριακή 12 Μαΐου 2019 στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ.

Διδάσκουσα και υπεύθυνη τύπου του συνεδρίου η Φανή Μπερμπερίδου θύμισε στην εφημερίδα “Χρόνος” ότι «το τμήμα μας διοργανώνει ανελλιπώς το συνέδριο, το οποίο έχει γίνει θεσμός, αλλά καταφέρνει κάθε χρόνο και ανανεώνεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες και τα καινούργια δεδομένα της αθλητικής επιστήμης».

Από πλευράς της η κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ Ελένη Δούδα ανέδειξε την υψηλή φετινή σημειολογία, καθώς το συνέδριο είναι επετειακό, διότι συμπίπτει με τον εορτασμό των 35 χρόνων από την ίδρυση του τμήματος. 

«Φέτος το συνέδριο έχει μεγαλύτερη αίγλη και λαμπρότητα γιατί συμπίπτει με τα 35 χρόνια από την ίδρυση του τμήματος, άρα εκτός από τον επιστημονικό και ακαδημαϊκό χαρακτήρα που έχει, αποκτά κι έναν πιο συναισθηματικό», είπε η κα Δούδα, πληροφορώντας ότι φέτος θα γίνει μία συνάντηση εν είδει ακαδημαϊκού ανταμώματος όλων των διδασκόντων και συνεργατών που έχουν υπηρετήσει στο τμήμα από ιδρύσεώς του, ενώ το παρόν θα δώσουν σύνεδροι πραγματικά από πολλές χώρες της Ευρώπης κι όχι μόνο.

Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου είναι και φέτος ο καθηγητής ΤΕΦΑΑ Αντώνης Καμπάς, ο οποίος ευθύς εξαρχής ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές, τους οικονομικούς και επικοινωνιακούς χορηγούς, και μεταξύ άλλων τον Δήμο Κομοτηνής, την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και τα Θρακικά Εκκοκιστήρια, για την οικονομική τους υποστήριξη σε δύσκολους καιρούς, όπως και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Έδωσε αναλυτικές πληροφορίες για σεμινάρια, δράσεις, εκδηλώσεις κλπ που εγκολπώνονται στο συνέδριο, και είπε: «Αν ψάξετε στη βιβλιογραφία 27 χρόνια συνεχόμενο συνέδριο δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, με τέτοια δραστηριότητα. Αντέχουμε παρά τις αντιξοότητες και παρά του ότι πλέον δεν είμαστε μόνοι μας, καθώς όλα τα ΤΕΦΑΑ κάνουν ένα συνέδριο ανά ένα ή δύο χρόνια. Εμείς είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ τα επόμενα χρόνια, οι αριθμοί είναι μαζί μας».

Πληροφόρησε, μεταξύ άλλων, ότι φέτος «έχουμε ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Ανά 4-5 χρόνια υπάρχει ένα γεγονός που συνδέεται με την πάλη – φέτος έχει επιλεγεί το συνέδριο της Κομοτηνής από την επιστημονική επιτροπή της παγκόσμιας ομοσπονδίας να κάνει εδώ την διεθνή συνάντησή του. Διοργανώνουμε μαζί του το φόρουμ επιστήμη και ολυμπιακή πάλη, με τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας πάλης, ενώ παρών θα είναι και ο αντιπρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας».

Πιο αναλυτικά, το συνέδριο θα φιλοξενήσει και φέτος καταξιωμένους προσκεκλημένους ομιλητές, με μακρά ακαδημαϊκή θητεία στην αθλητική επιστήμη και πληθώρα από Έλληνες αλλά και ξένους σύνεδρους από πολλές χώρες. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν πάνω από 200 ανακοινώσεις με ερευνητικές μελέτες καθώς και εργασίες πρακτικού ενδιαφέροντος που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της αθλητικής επιστήμης. 

Οι νέες τάσεις στον χώρο της άθλησης διαμορφώνουν νέες ανάγκες επιμόρφωσης, τις οποίες το συνέδριο μέσα από τις δράσεις του φιλοδοξεί να καλύψει έγκαιρα με δώδεκα νέου τύπου σεμινάρια μεγαλύτερης διάρκειας με θεωρητικό και πρακτικό μέρος, έξι στρογγυλές τράπεζες με επίκαιρες θεματολογίες, τρεις ξεχωριστές εκδηλώσεις, με την υποστήριξη της Ελληνικής Ακαδημίας Φυσικής Αγωγής, του Exercise is Medicine Greece και του International Network of Wrestling Researchers αντίστοιχα και με το 2ο Φόρουμ Αθλητικής Επιστήμης με θέμα “Η Άσκηση είναι το φάρμακο”. Επιπλέον, θα λάβει χώρα εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης για το αθλητικό δίκαιο.

Κεντρικός ομιλητής  στο 27ο διεθνές συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού θα είναι ο διακεκριμένος επιστήμονας Ιωάννης Πιτσιλαδής, καθηγητής της Eπιστήμης του Aθλητισμού και της Άσκησης στο Πανεπιστήμιο Brighton, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κεντρική του ομιλία είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 και ώρα 19:00. Μιάμιση ώρα αργότερα, στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΤΕΦΑΑ θα γίνει η τελετή έναρξης.