Κόντρα στον ΠΑΟΚ το απόλυτο ρεκόρ εισιτηρίων σε εντός έδρας αγώνα του ΑΟΞ που δεν πρόκειται να καταρριφθεί ποτέ

Τα τελευταία χρόνια η προσέλευση κόσμου στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων αλλά και του Xanthi Arena είναι εξαιρετικά χαμηλή, φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στα γήπεδα της Super League αλλά και στα πρωταθλήματα των κατώτερων κατηγοριών.

Οι λόγοι για τους οποίους οι Έλληνες δεν πηγαίνουν στους αγώνες ποδοσφαίρου ποικίλουν. «Πρώτα πρώτα η παρατεταμένη οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καθιστά την τιμή του εισιτηρίου απρόσιτη. Ένας άλλος παράγοντας είναι η έλλειψη ποιοτικών ποδοσφαιριστών που θα προσφέρουν θέαμα κάτι που σίγουρα προσελκύει κόσμο στις κερκίδες. Επιπρόσθετα, είναι ο φόβος για τη δημιουργία επεισοδίων κάτι που λειτουργεί ανασταλτικά στο να έρθουν οικογένειες στο γήπεδο. Σίγουρα ένας ακόμη λόγος είναι η τηλεόραση και οι ζωντανές μεταδόσεις όλων των αναμετρήσεων με τον κόσμο να προτιμά την άνεση του καναπέ από ένα γήπεδο που δεν έχει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις. Μεταξύ άλλων είναι και η ύπαρξη προμελετημένων σεναρίων για την έκβαση του αγώνα και το τελικό του αποτέλεσμα», σχολιάζει ο Μπάμπης Κυρλίδης στο προσωπικό του μπλογκ, παρουσιάζοντας το απόλυτο ρεκορ εισιτηρίων σε εντός έδρας αγώνα του ΑΟΞ. Και διηγείται:

«Στο μακρινό 1995 όλα τα παραπάνω δεν υπήρχαν ή αν υπήρχαν ήταν μηδαμινά και η δίψα του κόσμου να δει την αγαπημένη του ομάδα που είχε εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές εξαφάνιζε τις όποιες αμφιβολίες. Συγκεκριμένα στις 27 Αυγούστου 1995 η Skoda Ξάνθη ξεκινούσε τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της για το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής κατηγορίας 1995-1996 με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ με μια σειρά από γεγονότα να αυξάνουν ακόμη περισσότερο την επιθυμία των φιλάθλων να παρακολουθήσουν το παιχνίδι.
Καταρχήν πρόκειται για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος με τους φίλους των ομάδων να επιθυμούν να δούν μετά από αρκετό καιρό λόγω της διακοπής του καλοκαιριού την αγαπημένη τους ομάδα. Ένας ακόμη παράγοντας είναι τα μεταγραφικά αποκτήματα καθώς όλοι θέλουν να «τσεκάρουν» τους νέους ποδοσφαιριστές.
Η ζωντανή μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων στα μέσα της δεκαετίας του ’90 περιελάβανε ένα παιχνίδι το Σάββατο και ένα την Κυριακή. Επίσης, υπήρχε η παράλληλη σύνδεση από τα γήπεδα όπου διεξάγονταν οι αναμετρήσεις.
Από πλευράς Skoda Ξάνθη υπήρξε η συμφωνία, λίγα 24ωρα πριν την έναρξη του αγώνα, με την Εμπορική Τράπεζα η οποία θα διαφημιζόταν στις φανέλες των ποδοσφαιριστών αλλά και σε διάφορους χώρους του γηπέδου. Η προπώληση των εισιτηρίων όλη την εβδομάδα κινούταν σε υψηλούς ρυθμούς με αποτέλεσμα όλες οι εφημερίδες να αναφέρουν ότι πρόκειται να γίνει νέο ρεκόρ προσέλευσης θεατών.
Επιπλέον, ο Δήμος Ξάνθης, πιστός στην υπόσχεση που είχε δώσει στη Διοίκηση της SKODA ΞΑΝΘΗ, είχε προμηθευτεί έναν σημαντικό αριθμό εισιτηρίων που μοίρασε σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.
Οι φιλοξενούμενοι επιθυμούσαν από την δική τους πλευρά να ξεκινήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη νέα χρονιά με τον προπονητή Άρι Χάαν να τονίζει πως αυτός και οι ποδοσφαιριστές του θα κυνηγήσουν την νίκη ώστε να μην απογοητεύσουν τον κόσμο.
Μετά από συμφωνία των Διοικήσεων περίπου 3.500 εισιτήρια απεστάλησαν στην Θεσσαλονίκη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί σύνδεσμοι να διοργανώσουν εκδρομή με λεωφορεία και ο κόσμος να έρθει μαζικά στο γήπεδο».

Ο ΑΓΩΝΑΣ
Η αναμέτρηση ξεκίνησε με τους γηπεδούχους να έχουν την κατοχή της μπάλας και να δημιουργούν τις πρώτες ευκαιρίες με κύριο εκφραστή το Λουτσιάνο. Η μεγάλη ευκαιρία για να ανοίξει το σκορ χάθηκε στο 38ο λεπτό με τον Πάνου να μην μπορεί να νικήσει τον Μιχόπουλο. Αυτή ήταν και η τελευταία καλή ευκαιρία για το πρώτο μέρος το οποίο βρήκε τις δυο ομάδες ισόπαλες.
Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με πέναλτι που κέρδισε ο ΠΑΟΚ όταν ο διαιτητής Φασόλης υπέδειξε πέναλτι σε αμυντική προσπάθεια του Ζαλέσκι πάνω στον Χάβο. Ο Γιουκούδης ανέλαβε την εκτέλεση και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Χοσάδα.

Οι παίχτες του Βασίλη Δανιήλ αντέδρασαν και κατάφεραν να ανατρέψουν την κατάσταση μέσα σε λίγα λεπτά. Αρχικά ο Μπάμπης Ζεκερίδης, μετά από σέντρα του Ζήκου, έστειλε με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα στο 59ο λεπτό ενώ στο 64ο ο Γιούρι Ζαλέσκι με μακρινό δυνατό σουτ πραγματοποίησε το 2-1.
Το τελικό 2-2 σημειώθηκε στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Λαγωνίδη.

Οι συνθέσεις των ομάδων:
SKODA ΞΑΝΘΗ: Χοσάδας, Άντζας, Ζεκερίδης (68’ Ιωσηφίδης), Ζαλέσκι, Μαχαιρίδης, Κεχαγιάς, Μαρτσέλο, Βιλανάκης, Λουτσιάνο, Πάνου (62’ Τσιφούτης), Ζήκος (86’Σαμαράς).
ΠΑΟΚ: Μιχόπουλος, Γιουκούδης, Ζαφειρίου, Τσαλουχίδης, Αλεξίου, Λαγωνίδης, Χάβος, Τουρσουνίδης, Ζουμπούλης, Βαν Χάαμ (56’ Γιόχανσεν), Καπετανόπουλος (73’ Κουίν).

ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
Δυστυχώς σε ένα τέτοιο παιχνίδι που υπήρχε μαζική προσέλευση θεατών και θα έπρεπε να είναι γιορτή του ποδοσφαίρου σημειώθηκαν επεισόδια τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου.
Η πόλη υπέστη φοβερές ζημιές καθώς μετά τη λήξη του αγώνα καταστράφηκαν καταστήματα, αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Όλα ξεκίνησαν λίγα λεπτά πριν τη λήξη του παιχνιδιού όταν οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ αποχωρούσαν από το γήπεδο με το σκορ να είναι 2-1 εις βάρος της ομάδας τους.
Το γκολ του Λαγωνίδη στα τελευταία λεπτά και τη διαμόρφωση του σκορ σε 2-2 ώθησε τους φιλάθλους ξανά στο γήπεδο με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να πηδάνε τα κιγκλιδώματα της θύρας 1 και να μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο ενώ άλλοι ξήλωναν τα πλαστικά καθίσματα και τα πετούσαν μέσα στο γήπεδο.
Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα ο Αθλητικός Δικαστής κος Ερωτοκρίτου να καλέσει τις ομάδες σε απολογία καθώς υπήρχαν οι εκθέσεις Παρατηρητή αγώνα, Αστυνομίας, Δ.Ε.Α.Β. και να τιμωρήσει την SKODA ΞΑΝΘΗ με 200.000 δραχμές πρόστιμο και τον ΠΑΟΚ με 1.000.000 δραχμές.

ΤΟ ΡΕΚΟΡ
Μια περίεργη μέρα με πολλές εναλλαγές συναισθημάτων είχε φτάσει στο τέλος και όπως ήταν φυσικό οι υπάλληλοι έπρεπε να παραδώσουν την εκκαθάριση των εισιτηρίων.
Μετά από τις σχετικές διαδικασίες η αναμέτρηση SKODA ΞΑΝΘΗ – ΠΑΟΚ είχε δημιουργήσει νέο ρεκόρ προσέλευσης θεατών καθώς πουλήθηκαν 11.724 εισιτήρια με τις εισπράξεις να φτάνουν τις 20.929.000 δραχμές.
Το προηγούμενο ρεκόρ (11.205 εισιτήρια) το κατείχε η αναμέτρηση της Ξάνθης με την ΑΕΚ για το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής 1989-1990.

ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Οι εποχές έχουν αλλάξει, η ομάδα μετακόμισε σε άλλο γήπεδο και πλέον οι συνθήκες διεξαγωγής μιας ποδοσφαιρικής συνάντησης σε ανώτατο επίπεδο έχουν γίνει πιο αυστηρές. Απαραίτητη προϋπόθεση σε όλα τα γήπεδα είναι να υπάρχει κάθισμα κάτι που μειώνει τον αριθμό των θεατών.

Επίσης το νέο γήπεδο μπορεί να προσφέρει ανέσεις στο φίλαθλο καθώς έχει τη δυνατότητα να βλέπει από κοντά τους ποδοσφαιριστές και τις προσπάθειες τους αλλά η χωρητικότητα του είναι αισθητά μικρότερη. Το γήπεδο του ΑΟ Ξάνθη (μέσα στην πόλη) με την τοποθέτηση του φιλοξενεί περίπου 9200 σε αντίθεση με το Xanthi Arena που έχει χωρητικότητα περίπου 7300.

«Με αυτά τα δεδομένα είναι αδύνατο να σημειωθεί ρεκόρ εισιτηρίων με αποτέλεσμα το παιχνίδι της 27η Αυγούστου ανάμεσα στον ΑΟΞ και τον ΠΑΟΚ να κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Ξάνθης», καταλήγει στο σχετικό αφιέρωμά του ο Μπάμπης Κυρλίδης.