Ο Εβρίτης διαιτητής και… υποψήφιος βουλευτής που σφύριξε σε «αιώνιο» ντέρμπι με Σαραβάκο και Τσαλουχίδη

Ημέρα ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό το απόγευμα στο ΟΑΚΑ, με ξένους όμως διαιτητές, καθώς έχουμε περάσει στην εποχή που οι Έλληνες δεν μας κάνουν σε τέτοια κρίσιμα ματς.

Κάποτε όμως όχι απλά μας έκαναν, αλλά ήταν και Θρακιώτες αυτοί που σφύριζαν. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να δυσκολευθούμε πολύ για να βρούμε ανάμεσα σε αυτούς τους Έλληνες κάποιον από το γεωγραφικό μας διαμέρισμα που να έχει σφυρίξει (ως πρώτος) αναμέτρηση αιωνίων. Ωστόσο μια πρόχειρη αναζήτηση στο αρχείο μας οδηγεί στο μακρινό 1992.

Ήταν 8 Ιουνίου, τελευταία αγωνιστική, όταν ο Παναθηναϊκός ως τυπικά γηπεδούχος αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό στο… Στάδιο Καραϊσκάκη. Σε εκείνο το ντέρμπι, που κάθε άλλο παρά αδιάφορο ήταν καθώς θα έβγαζε πρωταθλητή αν τυχόν στραβοπατούσε την ίδια ώρα η ΑΕΚ την ίδια ώρα στη Νέα Φιλαδέλφεια (κάτι που τελικά δεν έγινε), διαιτητής ήταν ο Εβρίτης Γιάννης Δερμεντζόγλου.

Ο Δερμεντζόγλου ήταν από τα μεγαλύτερα ονόματα της διαιτησίας εκείνη την εποχή και η φωτογραφία αρχείου αποδεικνύει του λόγου του αληθές, καθώς ετοιμαζόταν να σφυρίξει ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι και μάλιστα με αρχηγούς για τις δυο ομάδες δυο ιερά τέρατα, τον Δημήτρη Σαραβάκο για τον Παναθηναϊκό και τον Γιώτη Τσαλουχίδη για τον Ολυμπιακό.

Σχεδόν 27 χρόνια μετά πολλά έχουν αλλάξει. Ο Δερμεντζόγλου ετοιμάζεται να κατέβει για υποψήφιος βουλευτής Έβρου με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Αλλά και πάλι το ντέρμπι ΠΑΟ-ΟΣΦΠ παραμένει μεν ντέρμπι, αλλά καμία από τις δυο ομάδες δεν θα κατακτήσει τον τίτλο, όπως τότε. Απλά τότε ήταν ο δικέφαλος του νότου που τον πήρε, φέτος θα είναι ο δικέφαλος του βορρά…