13 εκατομμύρια ευρώ «μποναμάς» στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο για την «Περιφερειακή Αριστεία»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας ο κ. Κώστας Φωτάκης βρέθηκε στην 90η Σύνοδο Πρυτάνεων, που πραγματοποιείται στην Κρήτη, παρουσιάζοντας την Εθνική πολιτική για την Έρευνα.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών ο κ. Φωτάκης  ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της τοπικά στοχευμένης Αριστείας,  το υπουργείο προχωρά  στη χρηματοδότηση της  δράσης που ονομάζεται  «Περιφερειακή Αριστεία», στο πλαίσιο της οποίας,  το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης  θα χρηματοδοτηθεί με 13 εκατομμύρια ευρώ, άμεσα,   για να χρησιμοποιηθούν στην έρευνα η οποία σχετίζεται με ερευνητικά πεδία που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιφέρειά μας.

Η διεκδίκηση από την επιτροπή ερευνών και όλη η προεργασία που έγινε στον τομέα αυτό με σύνεση, μεθοδικότητα, εξωστρέφεια και στόχευση, έβαλε το συγκριτικό πλεονέκτημα στο ΔΠΘ και έδωσε την αισιοδοξία για ακόμη πιο υψηλούς στόχους.

Σημειώνουμε ότι:

 Η Θράκη στο πλαίσιο αυτό έλαβε 13 εκατομμύρια

Η Ήπειρος 10 εκατομμύρια

Το Βόρειο Αιγαίο 8 εκατομμύρια

Η Δυτική Μακεδονία 4 εκατομμύρια

Η κα. Μαρία Μιχαλοπούλου, Αντιπρύτανης του ΔΠΘ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών μίλησε στο Δημοτικό ραδιόφωνο Ξάνθης για την επιτυχία αυτή του Πανεπιστημίου μας,  στη Σύνοδο Πρυτάνεων στην Κρήτη,  σημειώνοντας ότι,  η προσπάθεια στόχευε στο να καλυφθούν  συγκεκριμένες περιφέρειες,  όπου η Θράκη έχει το μεγαλύτερο ποσό, κάτι το οποίο το χρειαζόμαστε στο Πανεπιστήμιο μας, καθώς η έρευνα είναι μια ακριβή  και ιδιαίτερη δραστηριότητα,  που παρουσιάζει σύνθετες εκφάνσεις, θέλει χρόνο για να αποδώσει και χρειάζεται πρόσφορο έδαφος για να βλαστήσει, ξεπερνώντας ίσως τις όποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις φρενάρουν τις διαδικασίες.

Ενίσχυση των δομών και νέες ερευνητικές δραστηριότητες

Η δική μου θέση, τόνισε η κα. Μιχαλοπούλου,  είναι να ενισχύσουμε τις υπάρχουσες ερευνητικές υποδομές ώστε να γίνουν βάσεις,  Εθνικοί κόμβοι,  για να στηρίξουμε δραστηριότητες που αφορούν και την Νοτιοανατολική Ευρώπη,  όχι μόνο τη χώρα μας,  ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσαν να προκύψουν και νέες ερευνητικές δραστηριότητας σχετικές με τα ερευνητικά πεδία που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Θράκη.

Παράλληλες δράσεις και προγράμματα

Αυτή την ώρα στη Θράκη και στη χώρα μας υπάρχει μια ιδιαίτερη κινητικότητα στην έρευνα, σημειώνει η κα. Μιχαλοπούλου και μας θυμίζει ότι, πριν από ένα μήνα περίπου καταθέσαμε πρόταση ως ΔΠΘ  σε μια δράση χρηματοδότησης από την περιφέρειά μας σε μια πρόταση να λειτουργήσει από το πανεπιστήμιο και μάλιστα στην Ξάνθη μια «θερμοκοιτίδα» για  νεοφυείς επιχειρήσεις,  η οποία θα έχει να κάνει με επιχειρήσεις που προκύπτουν από την  αξιοποίηση ερευνητικών και όχι μόνο αποτελεσμάτων από το πανεπιστήμιό μας, σε μια διαδικασία ώσμωσης και αλληλοεπίδρασης  του επιστημονικού  πεδίου με την επιχειρηματική δράση.

Η εξωστρέφεια του ΔΠΘ

Το Σεπτέμβριο του 2018 στη ΔΕΘ το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είχε τη δική του παρουσία και μάλιστα στη δράση αυτή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, ενημερώθηκε για τα ερευνητικά προγράμματα του ΔΠΘ. Η κα. Μιχαλοπούλου αναφερόμενη σε αυτή την παρουσία σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από το πιο όμορφο κομμάτι του Πανεπιστημίου, τους φοιτητές, για το ποιες δραστηριότητες κάνουν είτε στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων και συνεργασιών με τους καθηγητές τους, είτε σε συνεργασία με κάποιους φορείς επιστημονικούς οι οποίοι έχουν να κάνουν με φοιτητικές εκδηλώσεις. Εάν μπορούμε να εμπνεύσουμε και να καθοδηγήσουμε στοχευμένα τους φοιτητές μας,  για αυτά που θέλουν να κάνουν, θα είμαστε πολύ αποτελεσματικοί. Εκεί ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να δει από κοντά αυτή λειτουργία,  που αποτελεί ένα όχημα και για το Πανεπιστήμιο και για όποιον θα ήθελε να στηρίξει τις δράσεις μας.

Η κα. Μαρία Μιχαλοπούλου ευχαρίστησε όλους όσους συνδράμουν στην θετική παρουσία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε κάθε βαθμίδα και σε κάθε τμήμα της δομής, ενώ ευχαρίστησε ξεχωριστά το Υπουργείο για την αρωγή του, δεσμευόμενη οτι η αξιοποίηση της χρηματοδότησης θα έχει τα υψηλότερα δυνατά αποτελέσματα.

Πηγή: http://www.radio899.gr/