Η ώρα της κρίσης για το σκάνδαλο Koriopolis! Εισαγγελική πρόταση ενοχής για έναν Θρακιώτη και αθώωσης για τους άλλους δύο

 

Περίπου επτά χρόνια από την ημέρα που ξεσκεπάστηκε το σκάνδαλο των στημένων αγώνων της περιόδου 2008-2011, έφτασε η ώρα για την απονομή της δικαιοσύνης, τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό.

Από τις 9.00 το πρωί της Τετάρτης (28/2), το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών θα ξεκινήσει την συνεδρίασή του για να ανακοινώσει τις οριστικές του αποφάσεις για τους 84 κατηγορούμενους της υπόθεσης που έγινε γνωστή ως «Koriopolis»!

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία όλων των μαρτυρικών καταθέσεων, των απολογιών των κατηγορουμένων, των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης και της πρότασης της εισαγγελέως της έδρας, οπότε πλέον αναμένεται η ετυμηγορία των τριών δικαστών.

Αρχικά το δικαστήριο θα ανακοινώσει ποιοι κηρύσσονται ένοχοι και ποιοι αθώοι, εν συνεχεία η εισαγγελέας της έδρας θα προτείνει ποινές για αυτούς που θα κριθούν ένοχοι, οι δικηγόροι με τη σειρά τους θα ζητήσουν ελαφρυντικά, η εισαγγελέας θα επανέλθει επί των ελαφρυντικών και στο τέλος το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις οριστικές ποινές.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας της έδρας Παγώνα Ζάκα έχει προτείνει να απαλλαγούν από τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι 54 κατηγορούμενοι και να κηρυχτούν ένοχοι οι υπόλοιποι 30, για τα αδικήματα της δωροδοκίας, δωροληψίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατά περίπτωση.

Ανάμεσα στους 54 που παραπέμφθηκαν σε δίκη αλλά για τους οποίους προτείνεται αθώωση είναι ο πρώην μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Πανθρακικός Θεόδωρος Σαββάκης και ο πρώην πρόεδρος της ομάδας και αντιπρόεδρος της Super League Δημήτρης Τζελέπης.

Ωστόσο ανάμεσα στους 30 κατηγορούμενους για τους οποίους υπάρχει πρόταση ενοχής είναι και ένας επίσης Κομοτηναίος, ο επιχειρηματίας Γιώργος Διγκώνης που προτείνεται από την εισαγγελέα να κριθεί ένοχος για παράνομη διεξαγωγή στοιχήματος. Ακόμα προτείνεται η ενοχή άλλων 29 κατηγορουμένων, μερικών για σαφώς σοβαρότερα αδικήματα άλλων όπως μεταξύ άλλων των Γιώργου Τσακογιάννη, Αχιλλέα Μπέου, Γιάννη Κομπότη, Γιώργου Μποροβήλου, Δημήτρη Μπάκου και Νίκου Παντέλη.

Παράλληλα, η εισαγγελέας της έδρας έχει προτείνει να κριθούν ως χειραγωγημένοι 7 αγώνες που διεξήχθησαν την σεζόν 2010-2011, κανένας όμως από αυτούς δεν αφορά ομάδες της Θράκης (τα παιχνίδια είναι τα -Πανσερραϊκός – Αστέρας Τρίπολης, Διαγόρας Ρόδου – Ατρόμητος, Ηλιούπολη – Λεβαδειακός,  Εθνικός Αστέρας – Ηλιούπολη, Διαγόρας – Πιερικός, ΠΑΣ Γιάννινα-Διαγόρας  και Απόλλων Καλαμαριάς-Αχιλλέας Τριανδρίας.

Για άλλους 18 αγώνες, η εισαγγελέας της έδρας εξέφρασε αμφιβολίες, καθώς είτε δεν έκρινε επαρκή τα στοιχεία, είτε το μοναδικό στοιχείο ήταν η έκθεση της UEFA. Ανάμεσά τους και το παιχνίδι Ιωνικός-Πανθρακικός 0-1.