Ο πρώην βοηθός του Ρόκα στον Πανθρακικό που έλαβε μέρος στο Confederations Cup της Ρωσίας

 

Σβεν Βαντενμπρόεκ! Ένα όνομα που είναι δύσκολο να θυμηθεί κανείς ότι  με το Καμερούν πέρασε μόλις πριν από 3 χρόνια από την Κομοτηνή και τον πάγκο του Πανθρακικού στο πλάι του Μανουέλ Ρόκα. Και όμως! Ο Βέλγος προπονητής έκτοτε εξελίθχθηκε, αναδείχθηκε πριν μερικούς μήνες πρωταθλητής Αφρικής με το Καμερούν και έτσι βρέθηκε την τελευταία εβδομάδα στα γήπεδα της Ρωσίας, όπου διεξήχθη το Confederations Cup.

Ήταν Νοέμβριος του 2014 όταν ο Μανουέλ Ρόκα πήρε ως βοηθό του στον πάγκο του Πανθρακικού τον Βέλγο Σβεν Βαντεμπρόεκ μαζί με τον γυμναστή Σάκη Παντελίδη. Ο 38χρονος, που ξέρει να μιλά και ελληνικά, ήταν πρώτος προπονητής στη Νίκη Βόλου, στα παιχνίδια με Εργοτέλη και Παναθηναϊκό, αν και εκεί ξεκίνησε ως βοηθός του Ολλανδού Βίλιαμ Φλουτ, όπως και στον Φωστήρα σε κάποια παιχνίδια στα πλέι οφ λόγω απουσίας (για λόγους υγείας) του τότε χεντ κόουτς της ομάδας του Ταύρου Τζάκι Ματάισεν.

Ο Σβεν Βάντεμπροεκ, γεννήθηκε στο Φιλβόρντε στις 22 Σεπτεμβρίου του 1979. Ως ποδοσφαιριστής, αγωνιζόταν στη μεσαία γραμμή και ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ακράτητου, ενώ έβαλε τέλος νωρίς σχετικά στην ποδοσφαιρική του καριέρα λόγω ενός τραυματισμού στο γόνατο το 2010.

Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε από τη δεύτερη ομάδα της KV Mechelen το 2011. Από κει έφυγε το 2013 για ομάδα της Τυνησίας και ακολούθησε η επιστροφή του στην Ελλάδα για λογαριασμό του Φωστήρα, της Νίκης και του Πανθρακικού.

Δυστυχώς στον Πανθρακικό δεν έμεινε για περισσότερο από δυο μήνες αφού αποχώρησε για προσωπικούς λόγους για  το Βέλγιο και συνέχισε στην Λέουβεν ως βοηθός προπονητή και εκεί.

Τον Φεβρουάριο του 2ο16 ανέλαβε στην Εθνική Καμερούν, ως βοηθός του γνωστου προπονητή Χούγκο Μπρός που είχε περάσει από τον Πανσερραικό τη σεζόν 2008-09. Με την ομάδα του Καμερούν έναν χρόνο αργότερα κατέκτησαν το κύπελλο Εθνών Αφρικής νικώντας με 2-1 την Αίγυπτο του Έκτορ Ραούλ Κούπερ και του Αρντά του ΠΑΟΚ.

Με αυτήν την ιδιότητα βρέθηκε και στην Ρωσία, όπου πάντως απόψε τερματίστηκε η πορεία του Καμερούν μετά την ήττα με 3-1 από την Γερμανία στο Σότσι. Τις προηγούμενες μέρες οι πρωταθλητές Αφρικής είχαν αναδειχθεί ισόπαλοι 1-1 με την Αυστραλία αλλά είχαν χάσει με 2-0 από την Χιλή. Έτσι αποκλείστηκαν, σε αντίθεση με Χιλή και Γερμανία που προκρίθηκαν στους τέσσερις και παίζουν η πρώτη με αντίπαλο την Πορτογαλία στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης την ερχόμενη Τετάρτη, η δεύτερη με αντίπαλο το Μεξικό στον δεύτερο ημιτελικό την Πέμπτη.

Κάπως έτσι, τερματίστηκε πρόωρα η παρουσία στην Ρωσία του πρώην βοηθού του Ρόκα στον Πανθρακικό, αλλά φιλοδοξεί να επιστρέψει σε έναν χρόνο εκεί για το Μουντιάλ. Μέχρι τότε, δεν αποκλείεται να τον δούμε τις προσεχείς μέρες στην Ελλάδα. Ο Σβεν Βαντενμπρόεκ τακτικά έρχεται στην χώρα μας και μάλιστα την περίοδο του Πάσχα βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη, όπως και το παλιό του φιλαράκι από την σύντομη περίοδο στην Κομοτηνή, του ο Μανουέλ Ρόκα.