Η Μπεσίκτας, ο άγνωστος ρόλος του ιδρυτή της στη Δυτική Θράκη και… ο σύνδεσμος οπαδών στην Κομοτηνή

 

Στα μέσα του περσινού Μαΐου αίσθηση είχε προκαλέσει στην πόλη της Κομοτηνής η κινητοποίηση οπαδών της Μπεσίκτας από τον χώρο της μουσουλμανικής μειονότητας, οι οποίοι με  σημαίες και κορναρίσματα αυτοκινήτων διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας της Ροδόπης για να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του 14ου τίτλου στην ιστορία της ομάδας στο τουρκικό πρωτάθλημα.

Μάλιστα, οι οπαδοί της ομάδας που κοντράρεται με τον πρωταθλητή Ελλάδος Ολυμπιακό στην φάση των 16 του Europa League, φωτογραφήθηκαν στο ηρώο της πόλης, το περίφημο Σπαθί. Ωστόσο λίγες μέρες μετά τουρκικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Αθλητικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μπεσίκτας που έχουν ιδρύσει την Κομοτηνή ο Σεντάτ Μολλά Ισά και οι φίλοι του, υφίσταται μεν αλλά στο logo του δεν υπάρχει το σήμα της ομάδας.

«Στην Ελλάδα, όπου υπάρχει αντίδραση σε οτιδήποτε  έχει την λέξη τουρκικός και την ημισέληνο με το αστέρι, ούτε οι οπαδοί της Μπεσίκτας εξαιρούνται. Στο logo του συνδέσμου αντί του σήματος του συλλόγου που εμπεριέχει ημισέληνο και άστρο, υπάρχει ένας αετός και ο χάρτης της Δυτικής Θράκης», ανέφερε η τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα http://www.yeniakit.com.tr/ σε ρεπορτάζ που είχε φιλοξενήσει λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του τίτλου από την Μπεσίκτας.

Στο ίδιο άρθρο, ωστόσο, προσθέτονταν ότι «στην πραγματικότητα η αρνητική στάση κατά της Μπεσίκτας δεν προέρχεται μόνο από την ημισέληνο με το αστέρι, αλλά από τον Φουάτ Μπαλκάν και τα πεπραγμένα του». Μάλιστα, αυτά τα… πεπραγμένα είχαν σπεύσει να αναδημοσιεύσουν και τουρκόφωνες μειονοτικές εφημερίδες στην Θράκη και μέσω αυτών, η ιστοσελίδα http://tourkikanea.gr/  που… ειδικεύεται σε τέτοιου είδους μεταφράσεις δημοσιευμάτων από την τουρκική στην ελληνική γλώσσα.

Εκεί διαβάζουμε ότι ο Φουάτ Μπαλκάν στην πραγματικότητα είναι ο ιδρυτής του αθλητικού συλλόγου Μπεσίκτας. Στο μητρώο των μελών του συλλόγου είναι το Νο 1 μέλος. Υπήρξε τρεις φορές πρόεδρος της Μπεσίκτας. Ο ίδιος ήταν δάσκαλος ξιφασκίας και μετά από τα γεγονότα της 31/3/1909, έφτασε με τον Κινηματικό Στρατό από την Αδριανούπολη στην Κωνσταντινούπολη. και έδειξε ενδιαφέρον για τον γυμναστικό σύλλογο Μπερεκέτ.

Συγκέντρωσε γύρω του νέους και μετατρέπει το σπίτι του στην περιοχή Ιχλαμούρ σε κέντρο του συλλόγου. Αργότερα μετέτρεψε την ονομασία του συλλόγου σε «Οθωμανικός Γυμναστικός Σύλλογος Μπεσίκτας« και σύντομα ο σύλλογος αυτός κατέστη ιδιαίτερα ισχυρός με τμήματα γυμναστικής, πάλης, πυγμαχίας, ξιφασκίας και κλασικού αθλητισμού.

Όταν οι Οθωμανοί έχασαν τα Βαλκάνια, ως ένδειξη πένθους τα χρώματα του συλλόγου άλλαξαν και από ερυθρόλευκα γίνονται ασπρόμαυρα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, δόθηκαν τότε όρκοι πως δεν θα υπάρξει επιστροφή στα παλιά ερυθρόλευκα χρώματα μέχρι να γίνουν πάλι τα Βαλκάνια… οθωμανικά εδάφη.

Ο Φουάτ Μπαλκάν ταυτόχρονα είναι γνωστός ως «ο πρώτος Τούρκος κομιτατζής».  Το καθήκον του ήταν «να προκαλεί σύγχυση στα υπό εχθρική κατοχή εδάφη, να δημιουργεί αποσπάσματα τραβώντας πάνω του τις εχθρικές δυνάμεις και να τους καθυστερεί». Μαζί με τον Φουάτ Μπαλκάν, πήγαν μαζί του εθελοντικά και πολέμησαν ενάντια στους Έλληνες τρεις αθλητές της Μπεσίκτας.

Ο ίδιος ο Φουάτ Μπαλκάν στα απομνημονεύματα του που δημοσιεύτηκαν από τις εκδόσεις Arma, αναφέρει πως «Τους περιέγραψα πως σε αυτούς τους δύσκολους για την πατρίδα καιρούς, ο πραγματικός αθλητισμός θα είναι ο αγώνας που θα δοθεί στα εχθρικά εδάφη» (σελ. 58). Ο διάσημος κομιτατζής πέρασε πρώτα στην Μακεδονία και μετά στην Δυτική Θράκη και στα έτη 1908-1923, στους Βαλκανικούς Πολέμους και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανέλαβε τα πιο σημαντικά και απόρρητα καθήκοντα.

Κατά την διάρκεια του επονομαζόμενου «εθνικοαπελευθερωτικού πολέμου», με εντολή από τους Ισμέτ Ινονού και Φεβζί Τσακμάκ, ενεργοποιείται. Η απόρρητη εντολή που του έστειλε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Φεβζί Τσακμάκ ήταν η εξής : «Ο Φουάτ Μπέι  θα είναι ελεύθερος να οργανώνει, να διευθύνει και να εφαρμόζει ανεξάρτητες  επιχειρήσεις όπως και την εξέγερση στις περιοχές της Δυτικής Θράκης και της Μακεδονίας…».

«Ο Φουάτ Μπέι εκτελεί με επιτυχία την εντολή, διεισδύει στην Δυτική Θράκη, κηρύσσει επιστράτευση και συστήνει αποσπάσματα από Τούρκους. Προκαλεί σύγχυση στις ελληνικές δυνάμεις που ετοιμάζονται να περάσουν την Μ. Ασία. Επιτίθεται σε στρατιωτικούς ελληνικούς στόχους και καταστρέφει γέφυρες και σιδηροδρομικές γραμμές. Τα καθήκοντα του τα άσκησε τόσο καλά, που η ελληνική κυβέρνηση, αναγκάστηκε χιλιάδες στρατιώτες αντί να τους στείλει στην Μ.Ασία να τους στείλει στην Δυτική Θράκη», επισημαίνουν τα σχετικά δημοσιεύματα.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν για την δράση μιας τυχαίας ημέρας του Φουάτ Μπαλκάν: «Κινούμενος την νύχτα της 21/11/1922, την αυγή περικύκλωσε τα χωριά Εχίνος-Μάχκοβα-Τσαλάπερντι και επιτέθηκε στο 6ο σύνταγμα της 3ης ελληνικής μεραρχίας.  Στο χωριό Εχίνος σκοτώθηκαν πάνω από 100 στρατιώτες, ενώ πυρπολήθηκαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Μαζί με άλλους αξιωματικούς συνέλαβαν έξι στρατιώτες στα χωριά Μάχκο-Θέρμες, ενώ στο Τσαλάπερντί όπου ήταν ο 1ος λόχος του συντάγματος, ο λόχος κυκλώθηκε και καταστράφηκε. Το χωριό Τσαλάπερντί καθώς ήταν καλά περικυκλωμένο, από τον εκεί στρατιωτικό λόχο δεν γλύτωσε κανείς. Από τον ελληνικό λόχο λεηλατήθηκαν δύο πολυβόλα Χότσκις, όπλα , πυρομαχικά, τηλέφωνο και άλλα στρατιωτικά υλικά».

Ένα άλλο σημαντικό καθήκον που εκτέλεσε επίσης ο Φουάτ Μπαλκάν ήταν ότι απέτρεψε την εγκατάσταση Ελλήνων που ερχόταν από την Μικρά Ασία στα χωριά της Δυτική Θράκης που είχαν αμιγώς μουσουλμανικό πληθυσμό. «Με αυτό τον τρόπο διασφάλισε όσο μπορούσε πως η Δυτική Θράκη θα παρέμενε τουρκική και μουσουλμανική», επισημαίνουν τα σχετικά δημοσιεύματα. Και προσθέτουν: «Η ελληνική κυβέρνηση τον είχε στην πρώτη θέση των καταζητούμενων και μάλιστα τον είχε προκηρύξει με αμοιβή για την σύλληψη του. Αλλά καθώς εκείνος είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη και την καρδιά των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, κανένας δεν τον πρόδωσε».

Όταν μετά από την συνθήκη της Λωζάννης τα πράματα ηρέμησαν και οδηγηθήκαμε στην περίφημη ανταλλαγή των πληθυσμών, η κυβέρνηση της Άγκυρας του απένειμε έπαινο. «Μάλιστα για να είναι κοντά στην Δυτική Θράκη και για να ενοχλεί την ελληνική κυβέρνηση, έγινε και βουλευτής Αδριανούπολης», καταλήγουν τα τουρκόφωνα δημοσιεύματα που αναπαρήχθησαν και από μειονοτικά έντυπα στην Θράκη, σχετικά με την άγνωστη ιστορία του ιδρυτή της Μπεσίκτας, της ομάδας με την οποία κοντράρεται σε διπλούς αγώνες ο πρωταθλητής Ελλάδος Ολυμπιακός.