Οκτώ μέρες σε νεκροθάλαμο των Αθηνών μια από τις μορφές της Κομοτηνής, πέθανε ξεχασμένος από τους πάντες…

Θα μπορούσε να ζει σαν άρχοντας με μεγάλη περιουσία, που εξανεμίστηκε μέχρι τελευταίας δεκάρας… Έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, έκανε ληστεία, μπήκε στην  παρανομία, γνωρίστηκε με φυλακόβιους, με χρυσοθήρες, φαγώθηκαν μετρητά, χιλιάδες στρέμματα, ακίνητα και κινητά, κι εκείνος τελικά έμεινε στην ψάθα. Τελευταία κοιμόταν σε καταγώγια πολυκατοικιών κι εκλιπαρούσε για ένα πιάτο φαγητού και μια τηλεκάρτα.

Ο γνωστός Πωλ, μορφή στην Κομοτηνή για τους παλαιότερους, για τα πάρτι που οργάνωνε, τα ακριβά αυτοκίνητα, τις παρέες, τα εξωτικά ταξίδια στο Ακαπούλκο, ογκώδης και πληθωρικός σε όλα, παρέμενε ένα μεγάλο παιδί, με μια ζωή που θα μπορούσε να γίνει κινηματογραφική ταινία. Από τα ψηλά στα χαμηλά και από τα πολλά στα λίγα. Στον καιρό της οικονομικής παντοδυναμίας του πλαισιωνόταν από πολλούς, που ήταν απλοί πλασιέ εταιριών και καθημερινοί φίλοι. Άνθρωποι που ευεργετήθηκαν, που ανένηψαν επαγγελματικά και τον ξέχασαν. Οι ευεργετηθέντες πάμπολλοι.

Ο 59χρονος Πωλ Τσοχατζής, είχε γνώσεις, σπουδές σε αμερικάνικο κολέγιο, ένα αρχοντόσπιτο με αντίκες και σπάνιους πίνακες των θετών γονέων του. Ο πατέρας του ήταν επιφανής  γιατρός και δωρητής στο ΑΧΕΠΑ. Ο Πωλ είχε πολλές μνήμες από την Κομοτηνή που πάντα αγαπούσε, αλλά δεν μπορούσε να προσεγγίσει  τελευταία γιατί αναζητείτο για νέες δικαστικές περιπέτειες. Δεν ήθελε να ξαναμπεί στην φυλακή.

Τον πρόδωσε η καρδιά του την περασμένη εβδομάδα κι ξεψύχησε μέσα σε ταξί στην Αθήνα. Από την ημέρα του θανάτου του πέρασαν οκτώ μέρες, όμως το άψυχο σώμα του ακόμα είναι στο νεκροθάλαμο του νοσοκομείου Νίκαιας Αττικής, μέχρι να βρεθεί κάποιος συγγενής ή φίλος, που θα φροντίσει για τη μεταφορά του και τον ενταφιασμό του.

Ειδοποιήθηκε από το τηλέφωνό του ο Τάσος Κιαχίδης που ήταν καταχωρημένος σαν «αδελφός». Εκείνος έκανε μια προσπάθεια να μαζέψει το ποσό των 1.000 ευρώ, που χρειάζεται να μεταφερθεί για να ταφεί μαζί με τους γονείς του στον οικογενειακό τάφο στα κοιμητήρια Κομοτηνής. Δεν ανταποκρίθηκε μέχρι στιγμής κανείς.

«Δεν είναι εικόνα αυτή, τον πονάω, να ψοφήσει σαν το σκυλί στο αμπέλι, ήταν ταλαιπωρημένος», θα πει στο «Χ» ο Τάσος Κιαχίδης επιστήθιος φίλος του Πωλ Τσοχατζή τις μέρες που μεσουρανούσε οικονομικά και ήταν ο άρχοντας των νυκτερινών κλαμπ, με την μοναδική ντίσκο της εποχής, την Κρεσέντο, το μπουζουξίδικο  Λ΄Αμόρε, την πιο ιν pub της εποχής, Μy Lord, τις δημόσιες σχέσεις με απίθανους ανθρώπους, και τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Ο Πωλ  είχε  μια αμύθητη περιουσία σε ακίνητα και 1.900 παραλιακά στρέμματα στην περιοχή Παγουριών  Μολυβωτής που εξανεμίστηκε.

Μετά έγινε “άρρωστος” χρυσοθήρας, ψάχνοντας χαμένους θησαυρούς στην ορεινή Ροδόπη, διαβάζοντας και αποκρυπτογραφώντας σημάδια σε πέτρες και βάζοντας στην “παιχνίδι” κι άλλους. Προσπάθησαν να αποψιλώσουν περιοχές για κρυμμένους θησαυρούς των Βούλγαρων κατακτητών κι όχι μόνο.

Αργότερα σε μια στιγμή απελπισίας αφού έκανε μια αποτυχημένη απόπειρα ληστείας σε ταχυδρομικό ταμιευτήριο της Θεσσαλονίκης. Συνελήφθη, για κακή του τύχη, αμέσως, καθώς εκείνη την περίοδο υπηρετούσε στην συμπρωτεύουσα ως αστυνομικός διευθυντής ο Αθαν. Δαλαμαγκίδης  από την Κομοτηνή. Οι περιγραφές τον βοήθησαν να εντοπίσει τον Κομοτηναίο Πωλ Τσοχατζή, ο οποίος συνελήφθη με αποτέλεσμα να καταδικαστεί και να μπει στη φυλακή.  Έκανε απόπειρα αυτοκτονίας πέφτοντας από το 4ο όροφο του τμήματος Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Κατέληξε στα κάγκελα της περίφραξης όπου στην κυριολεξία σουβλίστηκε. Νέα περιπέτεια χειρουργείων για να επιζήσει, αλλά τα κατάφερε.

Καταδικάστηκε και μπήκε στην φυλακή αρχίζοντας μια άλλη διαδρομή. Μπήκε σένα κόσμο παραβατικό, με εκβιασμούς, απαγωγές κι άλλες καταδίκες που τον κρατούσαν στην φυλακή.  Μετά αποφυλακίστηκε κάνοντας ρυθμίσεις αλλά πάλι εκκρεμούσαν νέα εντάλματα. Είχε πρόβλημα στην καρδιά κι άλλα προβλήματα υγείας, αλλά δεν πήγαινε στους γιατρούς, γιατί δεν είχε χρήματα ούτε για τα φάρμακά του.

Στην Κομοτηνή μαθαίνουμε ότι υπάρχουν κάποια ξαδέλφια που όμως αδιαφορούν.  Ελπίζουμε με την ανάγνωση του ρεπορτάζ  να συγκεντρωθούν τα 1.000 ευρώ και να ταφεί όπως κάθε άνθρωπος δικαιούται στα μέρη που μεγάλωσε και δημιουργήθηκε. Κι αυτοί που τους έγινε κρούση και αδιαφόρησαν να το ξανασκεφτούν.

Ο Πωλ έφυγε από την ζωή στα 59 του χρόνια με πολύ θλίψη και πίκρα, ενώ ο ίδιος όταν μπορούσε χάρισε και χρήματα και χαρές. Εκεί στους ουρανούς θα δει τους αγαπημένους του γονείς, Δημήτριο και Σουλτάνα Τσοχατζή που τον λάτρευαν.  Στο άγγελμα του θανάτου του δεν βρέθηκε κάποιος να πει κακή κουβέντα. Ό,τι κακό έκανε το έκανε κυρίως στον εαυτό του…

 

Πηγή: http://xronos.gr/