Μετατρέπονται σε ΠΑΕ μέσα το 2016 τα ΤΑΑ Εθνικός Αλεξανδρούπολης και ΑΟ Ορεστιάδας

Από Τμήματα Αμειβομένων Αθλητών Πετοσφαίρισης θα μετατραπούν σε (Πετοσφαιρικές) Ανώνυμες Εταιρείες εντός του έτους τα ΤΑΑ Εθνικός Αλεξανδρούπολης και ΑΟ Ορεστιάδας, όπως και οι υπόλοιπες δέκα ομάδες της Volley League. Αυτό ουσιαστικά επιβεβαίωσε το μεσημέρι κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΑΠ Σάκη Ψάρα ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ Παντελής Ταρνατόρος.

Άλλωστε, το προσεχές διάστημα αναμένεται να περάσει ο σχετικός νόμος που θα προβλέπει ότι το νέο πρωτάθλημα της Α1 Κατηγορίας θα είναι αμιγώς επαγγελματικό (ή αλλιώς πλήρως ερασιτεχνικό, αφού δεν θα υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις).

Ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου του 2014 όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές είχαν συμφωνήσει ότι πρέπει να μπει μία τάξη στο χάλι που επικρατούσε, εγκρίνοντας συγκεκριμένες διατάξεις για την αδειοδότηση των ομάδων, αλλά και την μετατροπή των ΤΑΑ σε Ανώνυμες Εταιρίες, με τις ομάδες να παίρνουν ως αντάλλαγμα τον 4ο ξένο αλλά και τις εξοφλήσεις προηγούμενων οφειλών σε περισσότερες δόσεις.

Ίσως βέβαια στην πορεία κάποιοι  θεωρούσαν ότι η νέα μορφή αδειοδότησης ή οι Ανώνυμες Εταιρίες ήταν δύο αποφάσεις που… ξεχάστηκαν, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν είχαν δίκιο. Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ, ομόφωνα αποφασίστηκε στο ΔΣ της ΕΣΑΠ να προχωρήσουν στην μετατροπή σε Ανώνυμες Εταιρείες, κάτι που σημαίνει ότι πλέον αντί να ελέγχονται από τον εκάστοτε Ερασιτέχνη, θα έχουν μετόχους και αυτοί θα ευθύνονται απέναντι πχ σε παίκτες και προπονητές ως προς τις οφειλές.

Βέβαια, το πρώτο σημαντικό είναι ότι για να θεσπιστεί μια Ανώνυμη Εταιρεία, χρειάζεται και κεφάλαιο που υπολογίζονται στα 25.000 ευρώ και δεν είναι σίγουρο ότι αυτό υπάρχει πχ για τις ομάδες του Έβρου, αλλά δεν αποκλείεται η εξέλιξη αυτή να οδηγήσει και στην είσοδο νέων επενδυτών – χρηματοδοτών στον χώρο του βόλεϊ, όπως εκτίμησε ο Ταρνατόρος.

Μέχρι τότε ωστόσο, θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία της αδειοδότησης, είτε με μορφή ΤΑΑ είτε με μορφή ΠΑΕ, για την οποία θα πρέπει κάθε ομάδα να προσκομίσει είτε αποδεικντικά εξόφλησης όλων των οφειλομένων είτε τουλάχιστον διακανονισμούς με όλους τους παίκτες. Ζήτημα τίθεται τόσο για τον Εθνικό όσο και για τον ΑΟ Ορεστιάδας, που αμφότεροι έχουν χρωστούμενα τόσο από την σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε όσο και από τα προηγούμενα έτη, ακόμα και αν αφορούν προηγούμενες διοικήσεις τους.

Αυτό θα πρέπει σε πρώτη φάση να συμβεί μέχρι τις 20 Ιουλίου, οπότε θα έχουμε την διαδικασία της προαδειοδότησης μέσα από μια νέα επιτροπή που θεσπίζεται και στην οποία θα συμμετέχουν η ΕΣΑΠ και ο ΠΑΣΑΠ. Βάσει νόμου βέβαια, η τελική αδειοδότηση οφείλει να γίνει από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού μέχρι και ένα δεκαήμερο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, αλλά το νέο σύστημα θα βοηθήσει να διαπιστωθούν έγκαιρα τα όποια προβλήματα και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα ή αν φανεί ότι είναι ανυπέρβλητα, να δοθεί έγκαιρα σήμα στις αναπληρωματικές ομάδες της Α2 να προετοιμάσουν φάκελο για την Α1.

Σε κάθε περίπτωση, ΠΑΣΑΠ και ΕΣΑΠ υπέγραψαν ένα μνημόνιο συνεργασίας, βάσει του οποίου οι αθλητές για να διευκολύνουν τις ομάδες θα δεχθούν να χαρίσουν ενδεχομένως τόκους υπερημερίας και να πάρουν σε δόσεις τα δεδουλευμένα τους, αλλά παράλληλα γίνονται πιο αυστηρά τα κριτήρια και εφόσον κάποια ομάδα χρωστάει και δεν πληρώνει στην ώρα της, θα έχει σοβαρές κυρώσεις, που θα φτάνουν σε πρώτη φάση σε ακύρωση συμβολαίων και θα φτάνουν μέχρι και τον υποβιβασμό.

Πάντως η εικόνα που αποκόμισε ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ Παντελής Ταρνατόρος από τις δύο ομάδες του Έβρου, όπου βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες ακριβώς για να συζητήσει αυτά τα ζητήματα με τις διοικήσεις τους, είναι ότι παρά τις δυσκολίες δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Όπως έγινε γνωστό, ήδη γίνονται κινήσεις στην Ορεστιάδα, ενώ στον Εθνικό τα πάντα έχουν παγώσει μεν λόγω εκλογών αλλά εκτίμησε ότι δεν είναι τόσο μεγάλα τα χρέη και κατά συνέπεια δεν θα είναι ανυπέρβλητα τα προβλήματα, εφόσον φυσικά υπάρχει η διάθεση να καλυφθούν τα υπάρχοντα χρέη.