Ήττα στα χαρτιά της Εθνικής Ανδρών από την Τουρκία και βαρύ πρόστιμο μετά από απίστευτη «γκάφα» της ΕΠΟ

Με μηδενισμό (0-3) στον φιλικό αγώνα με την Τουρκία που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Νοεμβρίου και είχε λήξει ισόπαλος 0-0 τιμωρήθηκε η Εθνική Ανδρών από την FIFA.

Ο λόγος είναι η παραβίαση του άρθρου 55 παράγραφος 2 του Πειθαρχικού Κώδικα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας με την χρησιμοποίηση στην εν λόγω αναμέτρηση του Απόστολου Γιάννου του Αστέρα Τρίπολης, ο οποίος δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής καθώς είχε αγωνιστεί σε επίσημη διοργάνωση Νέων με την φανέλα της Εθνικής Αυστραλίας και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν είχε υποβάλει σχετικό αίτημα να τον χρησιμοποιήσει και αυτή.

Ο Γιάννου είχε αντικαταστήσει τον Μήτρογλου στο 70ό λεπτό εκείνου του παιχνδιού, το οποίο είχε παρακολουθήσει από κοντά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από κοινού με τον τότε τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Εκτός από τον μηδενισμό η FIFA επέβαλε και χρηματικό πρόστιμο στην ΕΠΟ ύψους 4.000 ελβετικών φράγκων (3.620 ευρώ).

Και μπορεί οι πρισσότεροι να πουν “δεν πειράζει, φιλικό ήτα”, αλλά έστω και αυτός ο βαθμός που θα χαθεί από αυτήν την φιλική αναμέτρηση θα είναι αρκετός για να ρίξει και άλλο την κατάταξη της Ελλάδας στο ranking της FIFA, στην ελεύθερη πτώση της τελευταίας διετίας, κάτι που έχει εξαιρετική σημασία σε μελλοντικές κληρώσεις προκριματικών διοργανώσεων Μουντιάλ και Euro.