Φάκελος αδειοδοτήσεις: Να γιατί ελπίζει η Ξάνθη για Ευρώπη παρά τα τελευταία «αυτοκτονικά» αποτελέσματα

Η Ξάνθη μπορεί να έχει τρία συνεχόμενα ανεπιτυχή αποτελέσματα και να έχει βρεθεί αρκετούς πόντους πίσω από την  πρώτη πεντάδα, παρόλα αυτά όμως οι ελπίδες για έξοδο στην Ευρώπη δεν έχουν εκλείψει, ειδικά αν κοιτώντας κανείς τον βαθμολογικό πίνακα, διαπιστώνει ότι η 6η θέση απέχει μόλις τρεις βαθμούς, δηλαδή μια νίκη!

Το παράδειγμα του 2013, όταν η Ξάνθη βρέθηκε όχι μόνο εκτός πεντάδας αλλά έχασε και στο μπαράζ με τον Παναθηναϊκό για την έκτη θέση και παρόλα αυτά, έπαιξε Ευρώπη, δείχνει ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός. Αν φυσικά δεν έχουμε τίποτα άλλες εξελίξεις με αποκλεισμό όλων των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις εξαιτίας της διακοπής του κυπέλλου με παρέμβαση της Πολιτείας, έπειτα και από την απάντηση Κοντονή στην FIFA που μάλλον ρίχνει λάδι στην φωτιά, αντί να την σβήνει.

Από τις πρώτες πέντε ομάδες της βαθμολογίας, μπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα αδειοδότησης ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ, ωστόσο έχει σοβαρό πρόβλημα ο Πανιώνιος. Πάνε χρόνια που δεν εξασφάλιζε την πολυπόθητη άδεια, γεγονός που σήμαινε περιορισμούς στις μεταγραφές, αλλά αυτόματα σημαίνει και μη δικαίωμα συμμετοχής στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Και δεν είναι μόνον ο Πανιώνιος.

Πέρυσι δεν πήρε άδεια ούτε ο ΠΑΣ Γιάννινα, όπως είχε συμβεί και προ τριετίας με αποτέλεσμα να βγει στην Ευρώπη η Ξάνθη, καθώς και ο Πανθρακικός, που δεν μας απασχολεί πλέον καθότι υποβιβάζεται στην Football League. Συνεπώς τουλάχιστον δυο ομάδες που είναι πάνω από την Ξάνθη, όπως δηλώνουν άλλωστε και οι ίδιοι οι άνθρωποί της αλλά έχει δείξει και το παρελθόν της, κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός Ευρώπης λόγω μη άδειας!

Με δεδομένα αυτά, μπορεί και η 6η ή 7η θέση να οδηγήσει στην Ευρώπη, κάτι που με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα και παρά τις αυτοκτονικές τάσεις που έδειξε με τα τελευταία στραβοπατήματα με Καλλονη(0-0 εντός), Πανιώνιο(ήττα με 3-0) και Λεβαδειακό(2-2 εντός), μόνο απίθανο δεν είναι να καταφέρει η Skoda Ξάνθη. Κατά συνέπεια, αποκτά μεγάλη αξία το ζήτημα των αδειοδοτήσεων, που βάσει όσων έχουν ανακοινωθεί, θα πρέπει να έχουν λήξει πριν την έναρξη των πλέι οφ, μετά το Πάσχα, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται πρωτίστως τον Πανιώνιο αλλά και τον ΠΑΣ Γιάννινα, ίσως και τον Λεβαδειακό.

Θυμίζουμε ότι το μίνι πρωτάθλημα ξεκινά στις 4/5 και έτσι θα πρέπει όλες οι ΠΑΕ να καταθέσουν τους φακέλους τους μέχρι τις 4/4, ένα μήνα πριν. Μετά θα ακολουθήσει η εξέταση αυτών και όσες δεν πάρουν άδεια, θα έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στο Πρωτοβάθμιο Όργανο Αδειοδότησης της ΕΠΟ. Αν δεν δοθεί άδεια ούτε με αυτόν τον τρόπο, τότε θα μπορούν να κάνουν έφεση στην Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης της Ομοσπονδίας, ενώ στη συνέχεια προβλέπεται κι η επιλογή του Τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου. Όλα θα πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι τις 29/4, την Μεγάλη Παρασκευή δηλαδή.

Πέρα όμως απο το κομμάτι των αδειοδοτήσεων, οι ομάδες που βρίσκονται εκτός πεντάδας περιμένουν να δούν ποια θα είναι η τιμωρία του ΠΑΟΚ απο το παιχνίδι του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, καθώς αν οι “ασπρόμαυροι” δεχτούν αφαίρεση τριών βαθμών θα φτάσουν τους 41 μαζί με τον Πανιώνιο, αν όμως δεχτούν μεγαλύτερη αφαίρεση βαθμών θα μειωθεί αρκετά σημαντικά η διαφορά με τις ομάδες που κυνηγούν τις ελπίδες τους για Ευρωπαϊκή έξοδο. Κοινώς, οι ευρωπαϊκές ελπίδες έχουν μεν ψαλιδιστεί, αλλά δεν έχουν και εντελώς εξανεμιστεί…