Video: Το ιστορικό πρώτο γκολ της Ξάνθης στην Α’ Εθνική και οι αναμνήσεις του (θρακιώτη) σκόρερ του 999 τέρματα μετά

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

– Η Ξάνθη έφτασε τα 1.000 γκολ στην Α’ Εθνική Κατηγορία την Κυριακή, με το τέρμα της ισοφάρισης του Ντάνιελ Νιέτο στην αναμέτρηση με την Βέροια. Αυτή είναι η καλύτερη αφορμή για να θυμηθούμε το πρώτο ιστορικά γκολ της ομάδας στην μεγάλη κατηγορία, 26 χρόνια πριν, μέσα από την διήγηση του παίκτη που το είχε πετύχει αλλά και ένα σπάνιο βίντεο – ντοκουμέντο.

Ήταν η πρεμιέρα εκείνου του πρωταθλήματος και η Ξάνθη αντιμετώπιζε την μεγάλη τότε Λάρισα, μέσα στο Αλκαζάρ. Το αποτέλεσμα ήταν ήττα με 3-1, αλλά το τέρμα του Γιώργου Μαρινάκη, με το οποίο είχε μειώσει τότε το σκορ διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα, έμελλε να γράψει τότε ιστορία. Ήταν το πρώτο σε μια σειρά άλλων 999, ώστε να φτάσουμε την Κυριακή που μας πέρασε στα 1.000 στην Α’ Εθνική.

«Όταν ξεκινήσαμε στην Α’ Εθνική, απέναντι σε μεγάλες ομάδες αλλά και σπουδαία ονόματα της επαρχίας όπως η Λάρισα, ο ΟΦΗ, ίσως κανείς δεν περίμενε αυτήν την πορεία. Κατά βάση ήταν η ομάδα που είχε ανέβει, με μια δυο προσθήκες, όπως ο Μαρτσέλο. Κινδυνεύαμε να πέσουμε δυο τρεις φορές, προσπάθησε όσο μπορούσε ο τότε πρόεδρος, ο κ. Κοκκάλας, ήρθε στο ρόστερ μετά ο Χάρης Μπανιώτης και ο Νίκος Αλαβάντας και μπορέσαμε να σωθούμε. Μέχρι που ήρθε ο κ. Πανόπουλος και βοήθησε την ομάδα, έκανε σπουδαίο έργο στα Πηγάδια και κατάφερε να φτάσει την ομάδα εκεί που έφτασε, με τόσο μεγάλη διάρκεια στην μεγάλη κατηγορία, την ώρα που οι άλλες ιστορικές επαρχιακές ομάδες δεν τα έχουν καταφέρει».

Ο Γιώργος Μαρινάκης έχει συνδέσει το όνομα του με την “χρυσή” ομάδα που ανέβασε την Ξάνθη στην μεγάλη κατηγορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου και έμελλε να είναι ο σκόρερ του πρώτου γκολ της Ξάνθης στην Α’ Εθνική, σε εκείνο το αλησμόνητο πρώτο παιχνίδι με την Λάρισα, όπου η Ξάνθη είχε δεχθεί τέρμα πριν με την συμπλήρωση 42 δευτερολέπτων αγώνα. Ο Γιώργος Μαρινάκης θυμάται: «Επειδή ήταν η πρώτη φορά στην Α’ Εθνική, ήταν ξεχωριστή η αγωνία. Το παλέψαμε, αλλά η Λάρισα ήταν μεγάλη ομάδα τότε και έπαιζε ωραίο ποδόσφαιρο. Σε κάποια στιγμή στο δεύτερο ημίχρονο, πήρα την μπάλα από αριστερά, έκλεισα προς το κέντρο δεξιά και στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής έπιασα ένα δεξί σουτ και πήγε στα δίχτυα. Μετά συνειδητοποίησα, όταν ήρθε ο Θόδωρος ο Κοκκάλας και μου είπε “το ξέρεις ότι έχεις βάλει το πρώτο γκολ της Ξάνθης στην ιστορία της Α’ Εθνικής;”. Εκεί άρχισαν να το συνειδητοποιώ και εγώ».

Ο Ξανθιώτης παλαίμαχος παίκτης, που σήμερα για οικογενειακούς και επαγγελματικούς λόγους κατοικεί στην Κομοτηνή, αναγνωρίζει ότι αυτό το τέρμα έχει αποκτήσει μεγαλύτερη αξία από την διάρκεια: «Είμαστε μια μικρή επαρχιακή ομάδα, εδώ στην ακριτική Θράκη. Είναι λίγος ο κόσμος που πηγαίνει στο γήπεδο και αυτό είναι λυπηρό. Όταν παίζαμε εμείς, δεν έπεφτε καρφίτσα. Έχω φωτογραφίες που χαζεύω, βλέπω τον κόσμο, τότε παλεύαμε να βγούμε στην Α’ Εθνική και γέμιζε το γήπεδο, τώρα είμαστε σταθερά σε αυτήν και δεν πηγαίνει και είναι κρίμα. Νομίζω ότι φταίει το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο είναι πλέον πολύ επαγγελματικό. Εμείς ήμασταν 20-25 άτομα παρέα. Πρέπει να περνάνε μια βόλτα από τα μαγαζιά της Ξάνθης, ώστε ο καθένας από αυτούς να έρχεται μαζί με τους φίλους του. Τότε είμασταν η ομάδα μαζί με τους φιλάθλους μια οικογένεια και νομίζω ότι αυτό είναι που λείπει σήμερα. Αν κατεβούν στον κόσμο, θα δείτε ότι από Κυριακή σε Κυριακή θα αυξάνονται οι φίλαθλοι».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΠΑΝΙΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΚΟΛ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΗΝ Α’ ΕΘΝΙΚΗ, ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΕΙ… ΧΙΛΙΑΣΕΙ