Τα σύνορα του Έβρου είναι ειδική περίπτωση υποστηρίζει ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ

Πραγματοποιήθηκε η σύνοδος ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών που έγινε στις Βρυξέλλες, με ικανοποίηση από την ελληνική πλευρά για την κατεύθυνση προς την οποία κινείται η διαχείριση του προσφυγικού στη χώρα μας.

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, Μαργαρίτης Σχοινάς, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα επιτρέψει την υλική βοήθεια προς τους πρόσφυγες, στη μορφή σκηνών, γεννητριών, κρεβατιών, είδη υγιεινής και έκτακτης ανάγκης.

Όσον αφορά τη Frontex, θα ενισχυθεί στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, με τιςεπιχειρησιακές λεπτομέρειες να συμφωνηθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ ζητήθηκε και η ανάπτυξη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της στα νησιά του Αιγαίου (RABIT).

Παράλληλα, τόνισε ότι επιταχύνονται οι εργασίες για τη λειτουργία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hotspots) στα ελληνικά νησιά. Ήδη λειτουργεί το hotspot της Λέσβου, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθούν και σε άλλα τέσσερα νησιά.

Το σίγουρο είναι η Ελλάδα έχει μεγάλη ανάγκη την ανάπτυξη της Frontex, η οποία θα βοηθήσει στην καταγραφή των μεταναστών αυτών που βρίσκονται στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και ακόμα δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Μιλώντας στη κάμερα της Δέλτα Τηλεόρασης, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, κ.Πέτροβιτς, τόνισε την αναγκαιότητα της ενίσχυσης της Frontex, τόσο στον επιχειρησιακό τομέα όσο και στον ρόλο της. Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Αβραμόπουλος, πρότεινε τη σύσταση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής, κάτι αναγκαίο μιας κι έχει τονιστεί πολλάκις οτι η προσφυγική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι εθνικό, ενώ άλλο ένα θέμα που πρόταξε ο επίτροπος ήταν η ανάγκη γιααναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου, η οποία θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και καθορίζει τη χώρα η οποία θα είναι υπεύθυνη για να δώσει άσυλο στον αιτούντα πρόσφυγα. Σύμφωνα με τον κανονισμό, ο μετανάστης δικαιούται να ζητήσει άσυλο στην ευρωπαϊκή χώρα στην οποία θα εισέλθει την πρώτη φορά. Μετανάστες οι οποίοι εισέρχονται στην Ελλάδα και κατόπιν μεταβαίνουν σε άλλη χώρα για να αιτηθούν άσυλο θα πρέπει, σύμφωνα με τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, να επιστρέφονται πίσω στην Ελλάδα.

Ειδικά για τον Έβρο, τόνισε ότι υπάρχουν τεράστες διαφορές των συνόρων του Έβρου συγκριτικά με τις ακριτικές περιοχές των άλλων χωρών, καθώς το μεταναστατευτικό είναι ένα χρόνιο πρόβλημα του Έβρου που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί από ευρωπαϊκά.

 

Πηγή:  http://www.e-evros.gr