Πρωτιά στα “κόκκινα” δάνεια για την Αν. Μακεδονία – Θράκη

Στις περιοχές με υψηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (45%)εμφανίζεται η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” η οποία επικαλείται στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρει οτι η Αν. Μακεδονία – Θράκη κατέχει την δεύτερη θέση πανελλαδικά σε ποσοστό “κόκκινων” δανείων 45 %!

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή στην αντίπερα όχθη, το χαμηλότερο ποσοστό σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια –κοντά στο 35%– εμφανίζουν περιοχές όπως ηΗπειρος, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και η Δυτική Μακεδονία, παρότι πρόκειται για τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας που έχουν υποστεί μεγάλη μείωση εισοδημάτων λόγω της κρίσης.

Οι παράδοξες αυτές αποκλίσεις μπορούν να αποδοθούν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή σε άτομα που, εκμεταλλευόμενα τη νομική αναποτελεσματικότητα, είδαν την κρίση ως ευκαιρία για να αποφύγουν την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους στις τράπεζες, στα χαλαρά κριτήρια με τα οποία οι τράπεζες έδιναν δάνεια τις ημέρες της ευφορίας, αλλά και στο γεγονός ότι οι πιο πλούσιες περιοχές υπερτίμησαν τις πραγματικές οικονομικές τους δυνατότητες και διαμόρφωσαν ένα επίπεδο ζωής που δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν.

Αναλυτικότερα η κατανομή των επισφαλειών ανά περιοχή:

Πελοπόννησος 46%

Αν. Μακεδονία – Θράκη 45%

Κρήτη 45%

Δωδεκάνησα 44%

Ιόνια νησιά 43%

Στερεά Ελλάδα 43%

Θεσσαλία 42%

Δυτική Μακεδονία 34%

‘Ηπειρος 33%

Βόρειο Αιγαίο 32%

 

Πηγή:  http://www.e-evros.gr