Αυτός είναι ο τούρκος κροίσος που θέλει την Ξάνθη! Οι δύο σύζυγοι, οι εργολαβίες με το ΝΑΤΟ, τα στημένα, τα 13 κινητά, τα 8 περίστροφα, ο Σλούκας και ο Ομπράντοβιτς!!!

Μεγάλο ενδιαφέρον στον ελληνικό και τον τουρκικό Τύπο προκαλεί η πληροφορία περί ενδιαφέροντος του βαθύπλουτου προέδρου της Φενέρμπαχτσε Αζίζ Γιλντιρίμ να εξαγοράσει την Skoda Ξάνθη και να την κάνει… δορυφόρο του τουρκικού συλλόγου. Ποιος όμως είναι ο Αζίζ Γιλντιρίμ;

Στον ελληνικό αλλά και διεθνή Τύπο είχε απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα την περίοδο των στημένων στην Τουρκία, που οδήγησαν άλλωστε και στην εκπαραθύρωση της Φενέρ από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τότε είχε κατηγορηθεί για χρηματισμό άλλων ομάδων και παραγόντων, ως βασικός πρωταγωνιστής του σκανδάλου που είχε ξεσπάσει.

Αντιγράφουμε από το Βήμα της 10ης Ιουλίου του 2011: “Χρησιμοποιώντας τον εκλεκτό του διαιτητή Τζουνέιτ Τσακίρ και λαδώνοντας ασύστολα έστηνε αβέρτα για τους βαθμούς αλλά και για το στοίχημα.Προσέξτε τι του καταμαρτυρούν: Ο Γιλντιρίμ δωροδόκησε με 2 εκατ. ευρώ τον πρόεδρο της Σίβασπορ Μεσνούν Οντιακμάζ η οποία έχασε στην έδρα της 3-4 από τη Φενέρ. Στο βρώμικο αυτό ματς παίχτηκαν και πολλά λεφτά στο στοίχημα, όχι μόνο στο τελικό «διπλό» αλλά και στο τελικό σκορ, όπου οι μυημένοι καταγράφτηκαν να μιλούν για «μεγάλες ανατροπές που θα προκληθούν στη θερμοκρασία ώσπου ο υδράργυρος να…κάτσει στους 34 βαθμούς Κελσίου (σ.σ.: τουτέστιν σκορ 3-4)»! Επίσης ο Γιλντιρίμ έστησε το Φενέρ – Ανκαραγκουτσού 6-0 (με διαιτητή τον Τσακίρ και 5 γκολ του Αλεξ ντε Σόουζα – τα 3 με πέναλτι!),το Μπεσίκτας – Φενέρ 2-4 (με ρέφερι πάλι τον Τσακίρ),το Εσκισεχίρσπορ- Φενέρ 1-3 (με διαιτητή φυσικά τον Τσακίρ),το Φενέρ- Κόνιασπορ 2-0 (λαδώθηκε ο καταζητούμενος κόουτς της Κόνιασπορ Γιλμάζ Βουράλ ) κ.λπ.Αξιος λοιπόν ο αφέντης Γιλντιρίμ που χρησιμοποιούσε 13 κινητά για να κατευθύνει τα μέλη της συμμορίας (του)…Α, στην έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του βρέθηκαν και 8 περίστροφα χωρίς άδεια!”.

Την προσωπικότητα του Αζίζ Γιλντιρίμ την συνθέτουν ωστόσο και μια ζωή με πολύ χρήμα, κρυφοί γάμοι αλλά και μια μαύρη κηλίδα στην ιστορία της οικογένειάς του. Κατάγεται από το Ντιγιάρμπακιρ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Είναι από τους μεγαλύτερους εργολάβους της Τουρκίας και εδώ και πολλά χρόνια διεκπεραιώνει τα περισσότερα έργα του ΝΑΤΟ στη γειτονική χώρα.  Θεωρείται σύμβολο για τους οπαδούς της ομάδας του αλλά και «ο πιο αντιπαθής πρόεδρος της Φενέρ που υπήρξε ποτέ» για τους υπόλοιπους. Το στιλ του στη διοίκηση είναι «one man show», γεγονός που προκαλεί συνεχώς αντιθετικά σχόλια. Κατηγορείται για «δικτατορική τάση», αλλά ταυτόχρονα δέχεται επαίνους για τη στάση του αυτή.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, πριν τρεις μήνες, θύμισε πως όταν ανέλαβε τη Φενέρμπαχτσε, το 1991, “ήταν τόσο μικρός σύλλογος που… δεν έφταναν οι καρέκλες για να καθίσουμε και τώρα έχουμε ένα εκατομμύριο μέλη. Προφανώς λοιπόν, όσοι λένε πως είμαι δικτάτορας δεν λένε την αλήθεια. Αλλιώς γιατί να ανοίξω τόσο πολύ τον οργανισμό;“. Τότε είχε προσθέσει μάλιστα, με την αφορμή της αποχώρησης της Ούλκερ από την χορηγία της μπασκετικής ομάδας, όπου προπονητής είναι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και φημολογείται ότι θα πάει ο Κώστας Σλούκας, ότι “η τρύπα που έχουμε στα οικονομικά του οργανισμού είναι 850 εκατ. δολ., τη στιγμή που έχουμε πληρώσει 358.000.000 δολ. στο κράτος, σε φόρους, με πρόστιμα, με τα πάντα και για αυτό ευχαριστούμε τον Μουράτ Ουλκέρ“.

Πατέρας δύο κοριτσιών, τον Απρίλιο του 2010 χώρισε την επί τριάντα χρόνια σύζυγό του Γιλντίζ, για να παντρευτεί στις 15 Μαΐου του 2011 την 38χρονη καλλονή Γκόντζα Τσελίκιραν. Ο γάμος τους έγινε τόσο κρυφά στο ξενοδοχείο «Ciragan» στις όχθες του Βοσπόρου, που ήταν να απορεί κανείς για την τόση μυστικότητα. Καλεσμένα ήταν μόνο δώδεκα άτομα, στα οποία μάλιστα δεν επιτράπηκε να έχουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα για να μην τραβήξουν φωτογραφίες. Απέξω οι σωματοφύλακες φρόντιζαν να μην πλησιάσει κανείς την αίθουσα του γάμου, ενώ οι καλεσμένοι, οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου και το προσωπικό υπέγραψαν ιδιωτικό συμφωνητικό για να μην υπάρξει διαρροή φωτογραφιών. Κυριαρχικός ακόμη και στον γάμο του, κατέστησε σαφές από την αρχή στη νύφη ότι «εγώ είμαι ο αρχηγός», όταν εκείνη προσπάθησε να του πατήσει το πόδι κατά το έθιμο.

Για να χωρίσει την προηγούμενη γυναίκα του αναγκάστηκε να πληρώσει πέντε εκατ. δολάρια ως αποζημίωση και μηνιαία διατροφή 25 χιλιάδων δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Espresso που είχε παρουσιάσει αναλυτικά προ τετραετίας το προφίλ του. Εκεί αναφέρεται επίσης ότι ο Αζίζ Γιλντιρίμ συζούσε ήδη τα τελευταία πέντε χρόνια με την Γκόντζα και ο φακός τούς είχε πολλές φορές «συλλάβει» σε βραδινές εξόδους. Φήμες ήθελαν τον πρόεδρο της μεγάλης τουρκικής ομάδας να έχει αγοράσει σπίτι της αγαπημένης του σε θέρετρο έξω από την Κωνσταντινούπολη. Ο αδελφός τής Γκόντζα Τσελίκιραν, ο Γκιουλ, ήταν ο υπεύθυνος διαφήμισης της Φενέρμπαχτσε αλλά κι ο ηθικός αυτουργός του… μεγάλου έρωτα. Εκείνος έφερε την αδελφή του να εργαστεί στο τμήμα Επικοινωνίας της ομάδας, όπου και τη γνώρισε ο Αζίζ Γιλντιρίμ.

Το παρελθόν του Αζίζ Γιλντιρίμ περιέχει και μία μαύρη σελίδα, την οποία με αρκετή επιμέλεια προσπαθούσε να κρύψει ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε. Ο 77χρονος πατέρας του Σεφίκ Σεβκί, δάσκαλος, είχε δολοφονήσει πριν από χρόνια την κατά πολύ νεότερη σύζυγό του (31 ετών) και μητριά του Αζίζ, Τουλίν, με ένα κυνηγετικό όπλο, επειδή τη ζήλευε! Γενικά πάντως, ο Αζίζ Γιλντιρίμ κατάγεται από πλούσια οικογένεια. Ο αδελφός της μητέρας του Φαρούκ Γιαλτσίν με περιουσία τριών εκατ. δολαρίων ήταν γνωστός ως «ο εργολάβος του ΝΑΤΟ» λόγω των δεκάδων κατασκευαστικών έργων που είχε αναλάβει για το ΝΑΤΟ στην Τουρκία. Δουλειά την οποία συνέχισε ο Αζίζ Γιλντιρίμ, πριν γίνει πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε.

Μαζί με τη μεγάλη περιουσία, ο Γιλντιρίμ κληρονόμησε από τον πλούσιο θείο του και τη μεγάλη αγάπη για τη Φενέρμπαχτσε. Το 1998 ύστερα από παρότρυνση του θείου του έβαλε υποψηφιότητα για την προεδρία της ομάδας, την οποία όχι μόνο κέρδισε αλλά διατηρεί ως σήμερα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, “ο Αζίζ Γιλντιρίμ διατηρούσε δεκατρείς διαφορετικές τηλεφωνικές συνδέσεις και σε μία από τις συνομιλίες του δίνει συγκεκριμένες εντολές στον πρώην «θρύλο» της ομάδας Τζεμίλ Τουράν να πληρώσει 600 χιλ. ευρώ σε στελέχη της Ανκαραγκουτσου για να έλθει το σκορ 6-0, όπως και έγινε”!  Στη δίνη των αποκαλύψεων προστέθηκε και η ανακάλυψη οκτώ όπλων στο χρηματοκιβώτιό του, μαζί με δημοσιεύματα που τον παρουσίαζαν να διοχετεύει «μαύρο χρήμα» από παράνομες και ύποπτες συναλλαγές στην ομάδα.

Το 2012 τουρκικό δικαστήριο επέβαλε στον Αζίζ Γιλντιρίμ ποινή φυλάκισης άνω των έξι ετών, στο πλαίσιο της δίκης για την υπόθεση των «χειραγωγημένων αγώνων» στη γειτονική χώρα, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά την έφεση που κατέθεσε. Το δικαστήριο καταδίκασε τον Γιλντιρίμ σε κάθειρξη τριών ετών και εννέα μηνών για το «στήσιμο» αγώνων και σε κάθειρξη δύο ετών και έξι μηνών για τη σύσταση παράνομης οργάνωσης, ωστόσο τον άφησε ελεύθερο, λαμβάνοντας υπόψη τον ένα χρόνο που έχει ήδη περάσει στη φυλακή.

Ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε έχει αρνηθεί τις εναντίον του κατηγορίες, ισχυριζόμενος ότι είναι ειδικά κατασκευασμένες για να «πλήξουν» την 18 φορές πρωταθλήτρια Τουρκίας. Ακόμα και στο διάστημα πάντως που πέρασε στην φυλακή, εξακολουθούσε να ασχολείται με τα κοινά της ομάδας. Ο Γιλντιρίμ δήλωσε μάλιστα, κατά την συνέντευξη Τύπου για την αποχώρηση της χορηγίας της Ουλκερ που έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστεί ο προϋπολογισμός της τουρκικής ομάδας για την προσεχή σεζόν, ότι “ο Μουράλ Ουλκέρ με είχε επισκεφτεί όταν ήμουν στη φυλακή, και μου είχε πει ότι δεν θα ανοίξει το νέο γήπεδο, μέχρι να βγω. Χτίσαμε μαζί την Ulker Sports Arena, αλλά δεν μπορούμε να τη συντηρήσουμε, χωρίς τη βοήθεια του χορηγού μας, διότι μόνο για αυτό χρειάζονται 7 εκατομμύρια“…