Ελεύθεροι 700 μετανάστες σε Έβρο, Ξάνθη και Παρανέστι

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης δήλωσε πως είχε επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας Γιάννη Πανούση τον οποίο γνωρίζει προσωπικά, «τον πιστεύω και τον εμπιστεύομαι», ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του για το μεταναστευτικό.

Το κέντρο κράτησης της Κομοτηνής που λειτούργησε στη σχολή αστυφυλάκων έκλεισε πριν από μερικούς μήνες, ωστόσο ανοικτό παραμένει αυτό της Ξάνθης στις εγκαταστάσεις της σχολής αστυφυλάκων. Παράλληλα κέντρα κράτησης λειτουργούν στο νομό Έβρο, ενώ το μεγαλύτερο για την περιφέρεια μας βρίσκεται στο Παρανέστι της Δράμας. Από αυτά τα κέντρα αφέθηκαν ελεύθεροι 700 λαθρομετανάστες, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης ενημερώνοντας το περιφερειακό συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Φεβρουαρίου τις προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στα ζητήματα της μεταναστευτικής πολιτικής έθεσε σε συνέντευξη Τύπου η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου. Ως πρώτη προέταξε να υπάρξει αυξημένη προστασία για τα ανήλικα, ασυνόδευτα παιδιά, με στέγασή τους σε υπάρχουσες δομές αλλά και τη δημιουργία νέων. Εν συνεχεία εξήγγειλε νέα πολιτική, ώστε να μην υπάρχουν κέντρα κράτησης και επ’ αόριστον παραμονή μεταναστών που έχουν ζητήσει άσυλο ή ευαίσθητων ομάδων μεταναστών. Ακολούθως αναφέρθηκε στη δημιουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας, ενώ μίλησε και για νομοθεσία που να αίρει το θεσμικό κενό για τα παιδιά δεύτερης γενιάς και κατάρτιση νόμου για την ιθαγένεια.

Ανέφερε και ορισμένους αριθμούς σε σχέση με τα κέντρα κράτησης. Σημείωσε ότι ήδη έχουν αφεθεί ελεύθεροι μετανάστες, κυρίως όσοι έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου και ανήλικα παιδιά. Ελεύθεροι έμειναν: 110 κρατούμενοι από το Κέντρο Κράτησης Αμυγδαλέζας στην Αττική, 15 από το Κέντρο Κράτησης στην Ξάνθη, 41 από το Παρανέστι, 17 από το φυλάκιο Έβρου, 28 από το Φυλάκιο Κορίνθου, τέσσερις γυναίκες από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Επίσης ελευθερώθηκαν 27 ανήλικα, ασυνόδευτα παιδιά έχουν μεταφερθεί σε μονάδες φιλοξενίας με κενές θέσεις στον Βόλο.

Αφορμή για την ενημέρωση του Γιώργου Παυλίδη, αποτέλεσε το αλαλούμ που προκλήθηκε το βράδυ της Τρίτης με την εντολή που δόθηκε για μη σύλληψη των λαθρομεταναστών. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης διέψευσε ότι η εντολή προήλθε από τον ίδιο, την ανακάλεσε και, μετά τις αντιδράσεις, ζήτησε παραιτήσεις υπηρεσιακών παραγόντων οι οποίοι υπέγραψαν αυτή την εντολή και την απέστειλαν στα αστυνομικά τμήματα.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε πως είχε επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας τον οποίο γνωρίζει προσωπικά, «τον πιστεύω και τον εμπιστεύομαι», είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του για το μεταναστευτικό. «Μέχρι τώρα έχουν αφεθεί 700 λαθρομετανάστες από τα κέντρα κράτησης της περιοχής μας, ταυτόχρονα κυκλοφορούν έγγραφα, και από την άλλη διαψεύδονται και ανακαλούνται. Είναι θέμα πολύ υψηλού ρίσκου για να έχουν μία διαχείριση αυτής της μορφής, πρέπει η διαχείριση να είναι απόλυτα υπεύθυνη», ανέφερε. Ο κ. Παυλίδης τόνισε πως έγινε αποδέκτης εντονότατης ανησυχίας από πάρα πολλούς πολίτες της περιφέρειας για το θέμα, «έχω μία εικόνα και μία πληροφόρηση που λέει ότι σε λίγο θα μπαίνουν μέσα(σ.σ. οι λαθρομετανάστες) θα καταγράφουν τα στοιχεία και σε έναν μήνα θα τους δίνουν προθεσμία να φύγουν. Η διέλευση όμως, η παραμονή σε ορισμένα σημεία, η ανωνυμία για πάρα πολλούς είναι σημαντικά ζητήματα».

Ο κ. Παυλίδης επεσήμανε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν σε κέντρα κράτησης, ενώ μίλησε και για τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών. «Οι αναφορές μου αυτές που έχουν να κάνουν με την προστασία της κοινωνίας, έχουν τη διάσταση την ανθρωπιστική και για εκείνους που έχουν ανάγκη. Ο φόβος να πάει κάποιος στο χωράφι, η ανησυχία του να κοιτάζει γύρω, η γιαγιά η οποία βάζει κάγκελα στο σπίτι θα πρέπει να εκλείψουν και αυτή είναι συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας μας», τόνισε.

Κατά την συνομιλία του με τον κ. Πανούση ο περιφερειάρχης έθεσε όλα τα παραπάνω ζητήματα, και παράλληλα ζήτησε την επαναλειτουργία των σχολών της αστυνομίας στη Θράκη.

 

Πηγή: www.xronos.gr